President

El president Aragonès a la inauguració del curs universitari 2021-22 (Foto: Rubén Moreno)

President Aragonès: "Al Govern estem completament compromesos amb les polítiques equitatives d'accés i de manteniment en el sistema universitari"

query_builder   23 setembre 2021 16:18

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Al Govern estem completament compromesos amb les polítiques equitatives d'accés i de manteniment en el sistema universitari"

  • El cap de l’Executiu situa el curs 2021-22 com el de la “recuperació progressiva de la presencialitat”
  • La consellera Geis reivindica “una universitat oberta al món però que defensi la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya”
El president Aragonès a la inauguració del curs universitari 2021-22 (Foto: Rubén Moreno)
El president Aragonès a la inauguració del curs universitari 2021-22 (Foto: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha mostrat avui el “compromís” del Govern amb “les polítiques equitatives d’accés i de manteniment en el sistema universitari” durant la inauguració del curs 2021-22 del sistema universitari que, en aquesta ocasió, s’ha celebrat a la Universitat de Girona. El president Aragonès, que ha estat acompanyat per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha reivindicat el paper de “l’educació” com a  “millor manera d’empoderar la ciutadania” i l’ha situat com a  “base d’una societat justa, lliure, compromesa i democràtica”.

 

El president de la Generalitat també ha volgut posar de relleu la importància d’impulsar “polítiques d’inclusió” per afrontar la reconstrucció després de la pandèmia, una reconstrucció que “ha de ser ser social, per deixar enrere les desigualtats; ha de ser econòmica, per garantir prosperitat compartida i també ha de ser emocional, per contribuir a reconstruir els projectes de futur i el benestar emocional que van quedar esborrats per la pandèmia”. En aquest sentit, el president ha subratllat “el paper fonamental” de les universitats en el lideratge d’aquest procés. “Hem de poder garantir l’accés de tothom ,a tots els serveis públics, a tot el sistema de coneixement i, també, a la universitat”, ha conclòs.

 

Tal i com ha explicat el president Aragonès, el curs 2021-22, serà el de la “recuperació progressiva de la presencialitat” a les aules universitàries, cosa que ens permetrà “començar a deixar enrere els efectes de la pandèmia en l’activitat universitària”. Un pas endavant que el president ha qualificat “d’absolutament necessari” i ha reivindicat la importància de compartir físicament les aules, així com experiències amb estudiants arribats de diferents punts de Catalunya i de l’estranger.

 

“Universitats de país”

 

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha afirmat que “a Catalunya tenim un sistema universitari divers, de qualitat i reconegut”, tot afegint que “és en la diversitat, tan acadèmica com social, on hi trobem les oportunitats”. Per aquest motiu, ha precisat que “cap etapa educativa pot ser vista només com una experiència únicament individual, és un procés col·lectiu”.  Des de la Universitat de Girona, que enguany celebra el seu 30è aniversari, el president de la Generalitat ha posat en valor “el paper de vertebració territorial” que aquest centre i d’altres com la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona o la Universitat de Lleida han tingut. De totes maneres, ha precisat que “totes són universitats de país” perquè “totes les universitats catalanes porten al món del coneixement la recerca que genera aquest país”.

 

Per la seva banda, la consellera Geis ha expressat el seu “orgull” per poder assistir en aquest acte “perquè després de molts anys s’ha recuperat la conselleria de Recerca i Universitats”. En paraules de la consellera d’Universitats i Recerca, “les parets mestres de la política universitària i de recerca formen part d’un dels eixos de l’acció de govern que passa per un país basat en l’economia del coneixement, que reforci el sistema universitari i de recerca”. Segons la consellera Geis, cal que “es vertebri i cohesioni el país a través del coneixement impulsant polítiques de transferència i d’innovació, defensant obertament un model d’universitat compromesa, crítica i lliure, una universitat oberta al món però que defensi la llengua catalana com a llengua pròpia de Catalunya”.

 

La conferència inaugural del curs universitari 2021-22, que ha estat telemàtica, ha anat a càrrec de la doctora Roser Salavert, directora del tercer districte escolar de Nova York. Durant l'acte s’han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives  i les mencions M. Encarna Sanahuja Yll, que atorga anualment el Govern. Al marge de les intervencions del president de la Generalitat i de la consellera Geis, també hi han intervingut la presidenta del Consell Social de la Universitat de Girona, Rosa Núria Alexandre;  l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi.

 

 

Per a més informació: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/413883/govern-concedeix-sis-distincions-jaume-vicens-vives-professors-projectes-duniversitats-catalanes-motiu-seva-qualitat-docent

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia