Delegació a Lleida

Presentació Fira Sant Miquel 2021

Solé lloa la capacitat d'adaptació de la Fira de Sant Miquel de Lleida al context COVID i l'aposta per l'economia circular, la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic

query_builder   24 setembre 2021 14:56

event_note Nota de premsa

Solé lloa la capacitat d'adaptació de la Fira de Sant Miquel de Lleida al context COVID i l'aposta per l'economia circular, la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic

La Generalitat organitza al certamen set jornades tècniques entroncades amb “un model basat en la sostenibilitat, l’ús d’energies renovables i el consum d’aliments de proximitat”

Sant Miquel serà la primera fira de gran abast a Catalunya que torna a celebrar-se de forma presencial des de l’inici de la pandèmia. L’organització monitoritzarà l’accés i l’aforament al recinte a través d’un sistema digital i basat en intel·ligència artificial

Presentació Fira Sant Miquel 2021
Solé, amb la resta de representants institucionals durant la presentació de Fira de Sant Miquel i Eurofruit d'enguany

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha posat en valor el compromís del Govern de la Generalitat en la lluita contra el canvi climàtic, l’impuls cap a les energies renovables per a fer possible la transició i la sobirania energètica i la implementació d’un model basat en l’economia circular i en el consum de producte de proximitat. “Aquest compromís”, ha dit el delegat, “queda palès en les jornades tècniques organitzades pel govern durant la Fira de Sant Miquel de Lleida. En aquest sentit, ha destacat que són majoritàries les ponències i els expositors de la mostra que giren al voltant de la biodiversitat, el compostatge, l’agricultura de precisió, la gestió eficient de l’aigua, l’aprofitament dels recursos naturals, la biomassa, la sanitat vegetal alternativa a la lluita química contra les plagues, la preservació de varietats tradicionals, la producció ecològica o el benestar animal, entre altres.

Solé ha afirmat que Sant Miquel és una “fira de referència” per al sector agroalimentari, el més important del nostre país en producte interior brut i en capacitat d’arrelament al territori”. Així, ha dit, la fira esdevé una “peça cabdal per a la ciutat de Lleida de cara a assolir l’objectiu de convertir-se en la capital AgroBioTech del sud d’Europa Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. 

Bernat Solé ha fet aquestes valoracions en el transcurs de la presentació de la Fira Agrària de Sant Miquel i Eurofruit d’enguany, en què hi ha participat el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, el president de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Jaume Saltó, i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró.

La Generalitat organitza set jornades tècniques

En el marc d’aquesta “nova manera de fer més sostenible i més resilient amb què avança el sector agroalimentari”, el delegat s’ha referit a les set jornades que organitza a la fira la Generalitat, a través del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i que formen part de les 245 iniciatives incloses dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica 2021 i a desenvolupar arreu de Catalunya. En el cas de Fira de Sant Miquel, les ponències seran les següents:

  • El canvi climàtic, la biodiversitat i els regadius. Com afectarà la llei del canvi climàtic en les zones de regadiu i quina afectació tindrà sobre la biodiversitat.
  • Desinformació alimentària: què hi ha darrera les “fake news”? Paper i l’impacte de la comunicació, especialment amb l’auge dels mitjans digitals, en la informació sobre l’alimentació. La repercussió de la desinformació en l’alimentació actual.
  • Compostatge a la pròpia granja. Una pràctica sostenible per a gestionar la fracció sòlida obtinguda en tractar les dejeccions ramaderes.
  • Cap a una Bioeconomia Circular a Catalunya. Un model econòmic basat en l’aprofitament òptim dels recursos biològics renovables, desaprofitats actualment, per crear productes de major valor afegit.
  • Sobirania energètica o sobirania alimentària. Com el canvi climàtic afecta la relació entre la sobirania alimentària i la sobirania energètica.
  • El paper de les ADVs en el nou escenari europeu. Com afectarà la nova regulació dels tractaments fitosanitaris de les plagues que establirà la PAC 2023.
  • Olivera i fruita seca: ajuts de la nova PAC i màxim aprofitament dels recursos naturals. Suport econòmic per a la producció d’olives i fruits secs amb la nova PAC. Mètodes per dissenyar i gestionar intel·ligentment el paisatge agrícola, amb la finalitat d'aprofitar al màxim els recursos hídrics i augmentar la fertilitat del sòl.

La primera gran fira de Catalunya que retorna amb format presencial

La 67a fira de Sant Miquel i 36è Eurofruit se celebraran del dijous 30 de setembre al diumenge 3 d’octubre, al recinte de Fira Lleida. Comptaran amb 290 expositors directes, que ocuparan una superfície de 54.000 m2. Segons ha explicat el director de Fira de Lleida, el nombre d’expositors enguany recupera els nivells assolits en anys anteriors a la pandèmia. La mostra inclourà més de 50 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en agricultura de precisió, reunions professionals o demostracions de productes i aliments del territori.

En el transcurs de la fira tindrà lloc una missió inversa virtual del sector agrícola amb distribuïdors i importadors de deu països d’arreu del món: Xile, Costa Rica, Etiòpia, Gana, Kenya, Marroc, Perú, República Dominicana, Sud-Àfrica i Turquia, una iniciativa organitzada per ACCIÓ i amb la col·laboració de la FEMAC. Per alra banda, és novetat l’estand 5G al Pavelló 4, amb activitats i conferències sobre la tecnologia 5G, digitalització i aigua, altres aplicacions digitals al sector agrari i  transferència tecnològica.

La mostra serà inaugurada dijous 30 per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

L’edició d’enguany de Fira de Sant Miquel i Eurofruit se celebrarà seguint els protocols de prevenció Covid-19. A banda de l’ús de mascaretes, distància social i higiene de mans, l’organització monitoritzarà i regularà, mitjançant càmeres i un sistema d’intel·ligència artificial, els accessos, els fluxes i l’aforament del recinte, que serà d'un màxim de 10.000 persones alhora. Fira de Lleida recomana als visitants que comprin les entrades per internet a fi d’evitar cues als accessos. També ha millorat els sistemes de ventilació i hi haurà punts d'higienització i agents Covid per tot el recinte.

La Fira de Sant Miquel de Lleida és la primera gran fira a Catalunya que torna a organitzar-se en format presencial des de l’inici de la pandèmia. Bernat Solé ha celebrat que, després de ser un dels territoris que més va patir els efectes de la Covid-19, amb tancaments perimetrals, sigui un cop més la ciutat i vegueria de Lleida la punta de llança de la recuperació de la normalitat i de la capacitat d’adaptació a la nova realitat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia