- El conseller Torrent ha participat en un acte de reconeixement del sector turístic català amb motiu del Dia Mundial del Turisme
- Ha anunciat una inversió extra d’1,5 M€ de la Direcció General de Turisme per incentivar reserves amb descomptes entre el públic català i allargar fins el novembre l’activitat habitual de l’estiu
- La Directora General de Turisme ha explicat que les pernoctacions en establiments reglats dels mesos de juliol i agost han arribat al 70% respecte el mateix període de 2019
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presidit aquesta tarda l’acte de reconeixement al sector turístic amb motiu del Dia Mundial del Turisme. L’han acompanyat la directora general de Turisme, Marta Domènech, i el director de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer.
El conseller Torrent ha explicat que “estem en un moment cruïlla en què hem de decidir cap a on hem d’anar” i ha assegurat que “el sector turístic és part de les solucions transformadores que volem impulsar en el nostre país, una part imprescindible de l’ecosistema socioeconòmic català, essencial per a l’equilibri del nostre model productiu.”
En aquesta edició marcada per la covid-19, s’ha posat el focus en els establiments que han participat de la iniciativa “hotels refugi” de la Direcció General de Turisme: els hotels Atiram Tres Torres, Atiram Arenas i Catalonia Sagrada Família, de Barcelona; l’hotel Peninsular, de Girona; l’hotel Santa Cristina, de Lloret de Mar; i els hotels Villamarina i Ohtels Playa de Oro, de Salou.
El conseller ha lliurat als representants dels hotels la peça d’artesania Equilibrista, de la col·lecció “Circ”, feta de cartró pedra per l’escultora Neus Hosta, del taller Ventura&Hosta de Navata (Alt Empordà).
Campanya per desestacionalitzar
En el marc d’aquest acte, el conseller ha anunciat “una inversió extra d’1,5 M€ per incentivar reserves amb descomptes entre el públic català i allargar fins el novembre l’activitat habitual de l’estiu, contribuint a la desestacionalització del turisme”. La iniciativa que bonifica les estades també té com a objectiu donar suport a tots els agents turístics, entre ells, les agències de viatge catalanes.
En aquest sentit, les reserves fetes amb una agència de viatges per gaudir d’una estada durant aquest mes de novembre amb viatge combinat a Catalunya (ha d’incloure allotjament més un complement com per exemple alguna activitat, transport...), comptaran amb una bonificació del 50% de la factura amb un màxim de 150 euros per contractació.
Primeres dades turístiques
El Dia Mundial del Turisme ha servit per valorar les primeres dades turístiques dels mesos d’estiu. El turista principal de Catalunya els mesos de juliol i agost ha estat l’intern i el de proximitat. La directora general de Turisme, Marta Domènech, ha explicat que “el bon comportament d’aquest turisme ha servit per aturar el cop d’una crisi excepcional però ha posat de manifest la necessitar de recuperar el visitant internacional. El turisme estranger és el que realitza una despesa més elevada”.
Per fer-ho, el Departament d’Empresa i Treball ha activat les oficines de promoció turística a l’exterior de l’Agència Catalana de Turisme, especialment durant els mesos durs de la pandèmia. Ara que es comença a recuperar la mobilitat internacional redoblaran la seva activitat.
Segons el Tourism Data System, el sistema de dades turístiques de Catalunya, els catalans han fet un 38,4% més de pernoctacions que l’any 2019. I els procedents de la resta de l’Estat, un 8,4%. Els emissors internacionals que millor comportament han tingut han estat l’holandès amb un 21,1% menys de pernoctacions respecte els mesos de juliol i agost de 2019, i el francès, amb un 32,9% menys de pernoctacions que el mateix període de 2019.
Les pernoctacions a Catalunya en establiments reglats d’allotjament (hotels, càmpings, turisme rural i apartaments) han estat prop del 70% de les pernoctacions fetes en el mateix període de 2019. En els dos mesos de juliol i agost d’enguany s’han superat els 20 milions de pernoctacions en els establiments catalans. Mentre que en el mateix període de 2019, van fregar els 30 milions.
La taxa d’ocupació per places ofertades en allotjaments reglats s’ha situat en el 47,48 el mes de juliol (65,7 el 2019) i en el 71,31 el mes d’agost (el 75,95, el 2019).
Des del Departament d’Empresa i Treball també es monitoritza l’activitat turística setmana a setmana. En aquest sentit, les previsions d’arribades a Catalunya fins el mes de novembre han crescut gairebé un 70% respecte l’any passat, tot i que encara estan lluny de les xifres obtingudes l’any 2019.
Aquesta monitorització indica que, durant els primers sis mesos de l’any, el nombre de reserves hoteleres cap a Catalunya era pràcticament inexistent. A partir del mes de juny, però, les reserves setmanals que s’han estat fent estan igualant les fetes en el mateix període de 2019 i, fins i tot algunes setmanes, superant-les.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter: @turismecat | @empresacat | @treballcat
- Youtube: https://www.youtube.com/turismecat