Salut

CS

El Govern impulsa diferents mesures per millorar la salut sexual de les dones

query_builder   28 setembre 2021 09:25

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa diferents mesures per millorar la salut sexual de les dones

  • El Departament de Salut impulsa un Pla de millora de l’anticoncepció per noies menors de 29 anys i dones en situació de vulnerabilitat
  • El Departament d’Igualtat i Feminismes implementa una Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius per garantir una educació sexual feminista i amb perspectiva de drets

 

El Departament de Salut està treballant en un Pla de millora de l’anticoncepció per a noies menors de 29 anys i dones en situació de vulnerabilitat. Segons les dades registrades del 2019, actualment, prop d’un 24% de les dones en estat fèrtil té una segona interrupció de l’embaràs.

Aquest nou pla, amb una dotació pressupostària d’1 milió d’euros, facilitarà a les dones mètodes anticonceptius de llarga durada com l’implant subdèrmic o el DIU de coure, per evitar haver d’interrompre, al llarg de la seva vida, altres embarassos. Aquests mètodes finançats són perquè les dones puguin escollir el mètode de llarga durada, si així ho decideixen, i sense barrera econòmica.

Les dones obtindran tota la informació sobre aquest pla en els centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) que hi ha a Catalunya. Està previst que es pugui començar a aplicar abans de finals d’any.

D’aquesta manera, el Departament de Salut continua amb les polítiques de prevenció, en què es centrarà durant aquest mandat, tal com va explicar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, al Parlament de Catalunya.

Estratègia Nacional  de Drets Sexuals i Reproductius

La conselleria d’Igualtat i Feminismes treballa per implementar un Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius que posarà l’atenció, entre altres accions, en què la informació adreçada a les dones sigui accessible, veraç i contrastada, especialment pel que fa al dret a l’avortament. “L’objectiu és garantir el dret a la informació a totes les dones independentment de la seva edat i situació administrativa o el lloc on visquin” ha puntualitzat la consellera Tània Verge.

En aquest sentit, des de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes es considera de cabdal importància garantir “una educació sexual feminista i amb perspectiva de drets, com a forma efectiva de prevenció dels embarassos no planificats i com a promoció d’una maternitat lliure decidida” ha afegit Verge. Això implicaria millorar la informació sobre l’avortament en els programes d’educació sexual a les escoles. Malgrat que pugui semblar un tema complex i polèmic, els embarassos no planificats i els avortaments són comuns entre tota la població, i “garantir el dret a l’educació en aquest aspecte, és imprescindible per tal de possibilitar que totes les dones i les persones gestants, i sobretot les més joves, puguin prendre decisions informades” ha puntualitzat la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda.

 

Interrupcions voluntàries de l’embaràs a Catalunya

A Catalunya, l’any 2019 es van practicar un total de 21.926 interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE), d’aquestes, 11.812 corresponien a dones d’entre 15 i 29 anys, el 70,35% de les quals ho van fer per primera vegada mentre que un 20,85% ja se’ls havia practicat una interrupció voluntària de l’embaràs. La mitjana d’edat de les dones és de 29 anys i el 74,7% de les IVE es realitza abans de la setmana nou d’embaràs.

El dret a la prestació sanitària de la interrupció voluntària de l'embaràs, un dret fonamental per les dones, està recollit a la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març. Aquesta Llei garanteix, a tot Catalunya, l'accessibilitat a la prestació a totes les persones que ho sol·liciten amb garantia de qualitat, seguretat i confidencialitat.

La prestació de la interrupció voluntària de l’embaràs es pot dur a terme a través dels 42 centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) existents a Catalunya, a centres hospitalaris o a centres extrahospitalaris. L’any 2019 IVE realitzades en els ASSIR i la unitat assistencial van ser del 35,6% (35,5% en el 2018), un 9,5% (8,9% el 2018)  es van dur a terme als centres hospitalaris i les realitzades en els centres extrahospitalaris van ser un 54,9%, (55,6% el 2018).

El 73,4% de les IVE realitzades corresponen a dones que viuen a la demarcació de Barcelona; el 9,4%, a dones de Girona; el 7,8%, a la de Tarragona; i el 4,0%, a la de Lleida. No totes les dones de Catalunya tenen la mateixa accessibilitat a aquesta prestació, per això el Departament de Salut treballa per corregir aquesta desigualtat.

 

IVE quirúrgic a Lleida sense prescripció mèdica

Seguint en la línia de garantir a les dones el dret a avortar, a partir del 4 d’octubre, les dones de Lleida tindran l’opció de poder realitzar-se un IVE quirúrgic, sense causa mèdica, al centre del SISCAT, la clínica MiNova Aliança.

Des de fa mesos, el Departament de Salut ha treballat amb aquest centre per aconseguir l’acreditació necessària i establir els protocols i els circuits interns per fer possible aquesta demanda.

Properament, també està previst que es pugui realitzar un IVE quirúrgic a les Terres de l’Ebre.

Per últim, des d’Igualtat i Feminismes es treballarà en la sensibilització i informació de la població per tal d’erradicar els mites i falses creences que planegen sobre l’avortament i que estan alimentats pels moviments fonamentalistes antidrets. En aquesta línia també s’impulsaran accions a tot el territori per “eliminar l’estigma social i la criminalització que han de suportar les dones que avorten” ha afegit Montserrat Pineda.


 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia