La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat aquest dimarts al col·loqui ‘Eines i polítiques per una transició sostenible’, organitzat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. L’acte ha servit per tancar el dossier de la revista IDEES L’Agenda 2030: transformem el món davant l’emergència planetària, impulsat conjuntament amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible i la càtedra LideratgeS d’ESADE. Durant la conversa, els ponents han coincidit a destacar la necessitat de passar a l’acció davant la urgència dels reptes que afecten el planeta.
En la seva intervenció, la consellera s’ha referit a l’advertiment per part del secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, d’una “allau de crisis” després de la pandèmia, i ha apuntat que l’Agenda 2030 serà un “instrument clau” per tal de fer-hi front. Victòria Alsina també ha remarcat la importància del multilateralisme i l’acció exterior com a “part indestriable de la solució als grans reptes globals”, i ha assegurat que el Govern de Catalunya “no vol ser un espectador, sinó formar-ne part”.
“No hi ha perill més gros que la immobilitat: restar aturat és morir”, ha destacat la consellera, citant un discurs d’Enric Prat de la Riba. En aquest sentit, Alsina ha apuntat que “els propers anys seran cabdals, com ho és la velocitat a la qual s’han d’introduir els canvis”. Per últim, Alsina ha recalcat la necessitat de facilitar la “col·laboració publicoprivada” per posar més dades a disposició dels governs. “Cal generar millors dades, més ben estructurades, poder digerir-les i que serveixin més i millor a l'hora de prendre decisions públiques”, ha afirmat.
En les paraules de benvinguda, el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i moderador de l’acte, Manuel Manonelles, ha destacat el conjunt de contribucions recollides al monogràfic de la revista IDEES, amb una vintena d’articles signats per experts i expertes d’àmbit català i internacional que reflexionen al voltant de l’economia circular, la crisi de la COVID-19, el canvi tecnològic, l’educació, la cultura o la igualtat de gènere. Manonelles ha anunciat que properament el dossier es publicarà en format paper.
Una vintena de reflexions transversals i propositives per assolir l’Agenda 2030
Per la seva banda, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, ha subratllat la dimensió propositiva del dossier i la transversalitat de l’Agenda 2030. “Tenim un món cada cop més desigual; les dades són esfereïdores. L’Agenda 2030 és un mirall que mostra la realitat i que, alhora, permet buscar solucions universals. No som prou conscients de la urgència de tots aquests reptes”, ha assegurat.
Ferran Curtó, director associat de la Càtedra LideratgeS d’ESADE, ha alertat de les conseqüències de la crisi climàtica i ha afirmat que les transicions cap a l’economia verda no seran “fàcils ni ràpides”, amb el risc que “molta gent es quedi enrere”. “La sostenibilitat està molt arrelada a l’àmbit discursiu, però massa sovint no es baixa al terreny de les actuacions concretes. Haurem de tenir la capacitat d’anticipar-nos”.
Alícia Pérez-Porro, coordinadora científia del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, ha centrat la seva intervenció en subratllar la gravetat de la pèrdua de biodiversitat, fet que està darrere de moltes de les crisis que pateix el planeta. “Totes les crisis estan connectades i les hem d’afrontar de manera conjunta. La pèrdua de biodiversitat i el canvi climàtic són dues cares de la mateixa moneda”, ha assegurat.
Finalment, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, ha destacat l’efecte accelerador que ha tingut la pandèmia respecte les transformacions que ja estaven en marxa. “Cal que la recuperació postpandèmica sigui transformadora i col·lectiva, i l’Agenda 2030 ha de ser la nostra brúixola”, ha afirmat. En aquest sentit, Szapiro ha explicat que l’objectiu és que els plans de recuperació dels estats membres dediquin el 37% de la despesa a objectius climàtics, i un 20% a la transició digital. “L’estratègia de la Unió Europea ha de ser clau per assolir la implementació dels ODS”.
Els articles de la revista IDEES es poden consultar en línia. Si esteu interessats en rebre el dossier en paper, podeu enviar un correu electrònic amb el nom, cognoms i adreça postal a cetc.exteriors@gencat.cat.