Drets Socials

centres de dia

Drets Socials i Salut actualitzen les mesures de protecció de la covid-19 als centres de dia

query_builder   29 setembre 2021 18:22

event_note Nota de premsa

Drets Socials i Salut actualitzen les mesures de protecció de la covid-19 als centres de dia

La millora de la situació epidemiològica permet flexibilitzar els protocols i reprendre activitats suspeses arran de la cinquena onada

Es faran cribratges periòdics als professionals, tant als centres de gent gran integrats en residències com als independents

Els departaments de Drets Socials i Salut han fet pública avui l’actualització de les mesures i recomanacions per a centres i serveis de dia de gent gran i persones amb discapacitat per fer front a la covid-19.

Es considera que l’actual situació epidemiològica i l’alt nivell d’immunització dels usuaris d’aquests serveis (més d’un 85% estan vacunats) permeten anar recuperant la normalitat de l’activitat, la interacció i els vincles entre les persones. Una tornada progressiva a la normalitat que cal fer compatible amb la protecció d’aquests col·lectius vulnerables.

Donat aquest context, es facilita la reobertura de tots els centres i el retorn a l’activitat prèvia a la cinquena onada de covid19. S’estableixen, però, diferències de distància de seguretat entre els usuaris, segons si la cobertura vacunal és superior o inferior al 85%. L’organització d’activitats en grups estables passa a ser una recomanació.

Quan es detecti un cas positiu de covid-19, les persones usuàries que es considerin contactes estrets hauran de fer quarantena al seu domicili durant 14 dies, amb independència del seu estat vacunal. En canvi, els professionals seguiran les pautes dels centres residencials, és a dir, els que estiguin correctament vacunats o que han passat la malaltia en els 6 mesos previs, no hauran de fer quarantena. Això sí, se’ls faran controls amb PCR. Els no vacunats, hauran de fer quarantena.

S’incideix en la necessitat que els treballadors i treballadores d’aquests centres estiguin vacunats amb pauta completa de covid-19, donada la vulnerabilitat de les persones usuàries, sempre que no existeixin contraindicacions específiques.

En la mateixa línia, les persones voluntàries podran participar en els activitats dels centres si estan correctament vacunades. Pel que fa a les no vacunades, des del centre se’ls haurà de sensibilitzar en relació a la necessitat de la vacunació i, en cas de declinar aquesta possibilitat, caldrà reconduir la seva activitat cap a altres àrees i col·lectius on no hi hagi el mateix impacte en termes de protecció de la salut.

Cribratges a professionals

Pel que fa als cribratges a professionals, es mantenen les proves periòdiques que ja es feien als centres de dia de gent gran integrats en residències, però, a partir d’ara, també se’n faran en centres ubicats en edificis independents, si bé la periodicitat no serà la mateixa. Concretament, s’hi faran cribratges a professionals, voluntaris i alumnes en pràctiques cada 15 dies (si estan vacunats) o un cop a la setmana (si no ho estan).

De manera específica per als centres d’atenció diürna de persones amb discapacitat, les àrees d’atenció primària disposen del contacte amb usuaris majors de 40 anys amb síndrome de Down per informar-los sobre la conveniència de rebre la dosi de record de la vacuna de la covid-19.

Es mantenen les mesures d’higiene, ventilació, distància per protegir de la covid-19 tant les persones usuàries com les treballadores.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia