Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

fum

El governs subestatals s'uneixen per reivindicar més ambició en els acords de la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26)

query_builder   30 setembre 2021 12:51

event_note Nota de premsa

El governs subestatals s'uneixen per reivindicar més ambició en els acords de la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26)

  • Milà acull les reunions preparatòries de la COP26, que tindrà lloc a Glasgow a començaments de novembre
  • Catalunya serà representada per la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas
  • L’objectiu d’aquests diàlegs previs és fer una crida per assolir zero emissions netes al 2050

 

Fum
Catalunya ha assolit el compromís de ser neutra en carboni l'any 2050

Aquest dijous, 30 de setembre, els governs de la Llombardia i Escòcia, en col·laboració amb  les organitzacions Region4, Under2Coalition i els 4 Motors per a Europa, organitzen a Milà un diàleg per a l'acció climàtica paral·lel a les reunions preparatòries de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP26), que tindrà lloc del 31 d’octubre al 12 de novembre de 2021 a Glasgow (Escòcia).

Participen en aquests diàlegs previs responsables de governs subestatals d’arreu del món, que uniran forces per demanar més ambició en l'acció climàtica i pes polític en els acords que determinin les accions per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic. Els governs reivindiquen el seu paper clau en la implementació efectiva dels acords i les decisions internacionals, i, per aquest motiu, demanen ser tinguts en compte a l’hora de d'establir aquests compromisos.

Catalunya també participarà en aquestes reunions preparatòries mitjançant la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, que participa per primer cop en una trobada d’aquestes característiques. Les reunions preparatòries com aquesta de Milà tenen especial importància, ja que han de servir perquè la COP sigui un èxit i acabi amb el màxim d’acords possibles.

A més, els governs també demanaran als estats més compromís en la lluita per fer front al canvi climàtic. Sovint, els governs locals i subestatals van per davant a l’hora d'innovar i prendre mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Tant és així, que Catalunya va assolir el compromís de ser neutra en carboni l’any 2050, abans que ho fes l’Estat. A més, els governs nacionals només seran capaços d'assolir els seus compromisos climàtics en coordinació i cooperació amb els governs locals i regionals.

Una cursa de fons

El governs subestatals ja han assolit diverses fites en aquest sentit: des de la COP16 (2010), amb el reconeixement de la necessitat de comprometre els governs locals i subestatals com a agents governamentals clau en el procés climàtic, fins a la COP21 (2015), quan l’Acord de París va afirmar la importància de la cooperació amb les ciutats i els governs regionals per assolir els objectius mundials. En particular, l’Acord de París reconeix la importància dels compromisos de tots els nivells de govern i de diversos actors, d’acord amb les respectives legislacions nacionals de les parts, per abordar el canvi climàtic.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia