Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura: visor del mapa de cultius 2021

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural publica el mapa de cultius 2021

Així, es dóna accés a les dades de cultius declarats en la DUN 2021 per a la millora de la gestió de les explotacions agràries

query_builder   1 octubre 2021 12:15

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural publica el mapa de cultius 2021

Així, es dóna accés a les dades de cultius declarats en la DUN 2021 per a la millora de la gestió de les explotacions agràries

El Departament és un referent internacional en publicació de dades de la Política Agrària Comuna (PAC), i una administració pionera a nivell europeu en la transparència i la publicació de dades relacionades amb l’agricultura i la gestió dels ajuts directes de la PAC

Foto web: visor del mapa de cultius 2021
Visor del mapa de cultius 2021

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va iniciar l'any 2015 la publicació del mapa de cultius de Catalunya amb origen en la Declaració Agrària (DUN).

La DUN és l’eina per a realitzar les declaracions de les explotacions agràries a Catalunya. També s’utilitza per a sol·licitar ajuts, i per a realitzar determinats tràmits amb el Departament de forma integrada.

En el mapa de cultius apareix georeferenciats els productes declarats a la DUN amb referència Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles -SIGPAC (veure imatge). També conté informació sobre el grup de cultiu al qual pertany el producte (cereal, cítric, fruita dolça, ...), i el sistema d’explotació (secà o regadiu). Com a novetat, enguany s'ha afegit nova informació. S’ha inclòs la varietat de cultiu declarada, el tipus de sistema de regadiu (per inundació, aspersió, etcètera), i la informació del segon producte quan aquest ha estat declarat a la DUN.

Hom pot veure el mapa de cultius 2021 en el visor corporatiu de la Generalitat en el següent enllaç: https://sig.gencat.cat/visors/Cultius_DUN_SIGPAC.html; i, addicionalment, es pot descarregar des de:

  1. El web del Departament en el següent enllaç i en format shapefile.
  2. Dades Obertes. En versió geopackage i shapefile

El fitxer zip que s’obté amb la descarrega conté la capa amb el mapa de cultius, la layer per a poder visualitzar-lo igual que en la imatge, i un arxiu Excel amb la traducció al castellà i l’anglès dels noms del productes, els grups de cultiu, i els tipus de sistemes de regadiu. Les taules amb la traducció al castellà i l’anglès estan dins del geopackage en la versió homònima.

L’accés a aquestes dades fomenta la utilització de noves tecnologies, impulsa la creació de noves eines i aplicacions per al sector agrari, i, a més, possibilita la seva anàlisi mitjançant processos de 'Big Data'. En paral·lel, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa estatal i comunitària en l’àmbit de transparència i reutilització de les dades de gestió pública per a la ciutadania.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya és un referent a nivell internacional en la publicació de dades de la Política Agrària Comuna (PAC). És una administració pionera a nivell europeu en la transparència i la publicació de diferents dades relacionades amb l’agricultura i la gestió dels ajuts directes de la PAC.

Actualment, les dades del SIGPAC es troben publicades d’acord amb els requeriments de la Directiva Infrastructure for Spatial Information in the European Community (INSPIRE).

INSPIRE és una iniciativa de la Unió Europea per a establir una infraestructura d'informació espacial a Europa que està dissenyada per a ajudar a fer que la informació espacial o geogràfica sigui més accessible i interoperable per a una àmplia gamma de propòsits que donen suport al desenvolupament sostenible.

Per a més informació:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/210930_nota_publicacio_mapa_cultius_2021

1  

Imatges

Imatge

Imatge 523