- El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí, acompanyat del conseller d’Interior, l’acte de graduació de la 34a promoció de l’Escola de Policia de Catalunya
- En aquesta edició han superat el curs de formació bàsica per a policies 675 mossos i 572 policies locals, un 30% dels quals són dones
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha encapçalat aquest matí l’acte de lliurament dels diplomes a la 34ena promoció de l’Escola de Policia de Catalunya. Aragonès ha posat de relleu que “un 30% d’aquests nous policies graduats són dones”, xifra que ha qualificat de “molt bona notícia”, perquè “si volem avançar cap a un país més just i igualitari hem d’aconseguir que la feminització sigui arreu, a tots els àmbits i a tots els nivells”. El president ha lamentat que el percentatge de dones dins dels cossos de seguretat i emergències “sigui avui en dia encara massa baix”, i ha encoratjat a treballar perquè aquest índex “vagi augmentant per tal d’assemblar-se cada vegada més a la societat a la qual ha de servir”.
Pere Aragonès ha ressaltat en la seva intervenció que fa dos anys, l’any 2019, el total de dones als cossos de seguretat era del 19%, i ha defensat que el creixement d’aquest percentatge “s’ha de mantenir i s’ha de veure reflectit, també, en els quadres de comandament dels cossos”. “Amb la feminització dels espais, dels equips i de les polítiques públiques tots i totes hi guanyem”, ha assegurat.
Un total de 675 Mossos d’Esquadra i 572 Policies Locals s’han graduat aquest matí en el decurs d’un acte que s’ha celebrat a la seu de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Per al cap de l’Executiu aquesta nova promoció “és un motiu d’orgull”, perquè “incrementar la plantilla de servidors públics sempre és sinònim de poder oferir una millor atenció a la ciutadania, que és a qui ens devem i per qui hem de vetllar”.
El president de la Generalitat ha assegurat que els mossos d’esquadra i la policia local són “essencials a l’hora de garantir els drets i les llibertats de les persones, especialment les més vulnerables”. I per això, els ha demanat que “la vostra professionalitat ha de ser sinònim de respecte, de lluita contra qualsevol forma de discriminació i de garantia de la seguretat de les persones i del seu entorn material, social i natural”.
A l’acte han assistit també una representació de la 33a promoció als quals s’ha homenatjat ja que l’any passat no van poder celebrar un acte d’aquestes característiques degut a la pandèmia de la Covid-19. El president els ha agraït “la comprensió” i, sobretot, “la feina feta durant els vostres primers mesos al cos de seguretat de Catalunya”. I ha fet extensible aquest agraïment a tots els cossos de seguretat i emergències del país per “la tasca duta a terme en aquest període complex i delicat que ens ha tocat viure”.
El conseller d’Interior, per la seva banda, dirigint-se als nous policies els ha dit que “sou la imatge del relleu generacional i dels nous reptes que volem afrontar. Iniciem una nova etapa, uns nous reptes, amb els ulls posats en un horitzó, el 2030”.
El conseller ha posat en valor la presència d’un 30% de dones en aquesta promoció, “el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia de Catalunya és qui té un major percentatge de dones al conjunt de l’estat” ha dit. “Però no ens conformem perquè volem que la nostra policia s’assembli a la realitat a la qual serveix, no només per una raó de justicia social i d'equitat, sinó per ser més eficaços i per servir més i millor al conjunt de ciutadans i ciutadanes” ha afegit. En aquest sentit el conseller ha encoratjat a les noves policies “a aspirar i assumir totes les responsabilitats dintre dels vostres cossos policials”.
Elena, ha destacat que “la Policia de Catalunya sou un orgull pel país i teniu un deure, sou servei public, esteu al servei de dels drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes i particularment dels ciutadans i ciutadanes més vulnerables. Entreu a una institució que està presidida per compromís, l’esperit de servei per la professionalitat i per una dimensió humana extraordinària”.
El titular d’Interior ha acabat la seva intervenció assegurant que “l’any que ve tornarem a ser aquí per poder tenir més agents per poder fer més i millor la vostra feina”.
La directora de l’ISPC, Tamara Garcia, ha posat en valor la formació que han rebut els alumnes “basada en un aprenentatge integrador que incorpora coneixements tècnics i competències clau, així com els valors que identifiquen la professió de policia: proximitat, voluntat de servei, sentit de pertinença, professionalitat, respecte i humilitat”. A més ha demanat als alumnes “mantenir el compromís amb la professió i el de seguir-se formant com a policies per exercir les seves funcions en una societat canviant i complexa”.
34a promoció del Curs de formació bàsica per a policies
El Curs de la 34a promoció es va iniciar el passat 19 de gener i ha tingut una durada de 1004 hores. Aquest any, i degut a les mesures preventives necessàries per evitar el contagi de la COVID-19, la modalitat del curs ha estat semipresencial, amb un total de 343 hores en línia, que representen un terç del curs.
A l’inici del curs hi havia 1.372 alumnes, un 90’8% dels quals han superat el procés, mentre que 77 aspirants han suspès i 48 més han renunciat durant el curs. En concret, han superat el curs 675 dels 743 aspirants a mosso d’esquadra, i 572 dels 629 policials locals que van iniciar el procés.
Els mossos que s’han graduat avui a l’ISPC iniciaran l’any de pràctiques que hauran de superar destinats a comissaries d’arreu del territori català. Dels 629 policies locals graduats, 237 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona.
La demarcació de Barcelona és la que ha aportat més policies enguany; en concret, el Barcelonès, el Baix Llobregat i els dos Vallesos són les comarques d’on prové més alumnat. Pel que fa a les comarques de Girona, el Gironès, La Selva i el Baix Empordà són les que compten amb més alumnes. Seguint la tendència dels anys anteriors, el Segrià és la comarca originària de la majoria d’alumnes de la demarcació de Lleida. En el cas de la demarcació de Tarragona, predomina l’alumnat provinent del Tarragonès, el Baix Camp i el Baix Ebre.
Mossos d’Esquadra: un 29’63% de dones i un 39’16% amb estudis universitaris
En el cas dels mossos d’esquadra, un total de 200 aspirants (un 29’63% del total) són dones i, en aquest segment, predomina la formació universitària (diploma, grau, llicenciatura i màster) amb el 55’5% del total d’aspirants dones.
D’altra banda, la mitjana d’edat del total d’aspirants al cos de Mossos d’Esquadra és de 28’3 anys, gairebé cinc anys més baixa que a les policies locals.
Policia local: mitjana d’edat de 33,1 anys i un 28’5% de dones
En la línia que s’ha registrat en els anys anteriors, la mitjana d’edat dels agents aspirants a policies locals és de 33,1 anys. Pel que fa al gènere, un 28’5% de les aspirants són dones. Pel que fa al nivell d’estudis, el nombre d’alumnes amb estudis universitaris és del 33,88%.
Curs de formació bàsica per a policies
Al curs de formació bàsica per a policies compta amb un professorat procedent de diferents disciplines i àmbits professionals a banda dels aspectes purament policials, com ara dret, sociologia, coneixement del territori, formació esportiva o d’altres aspectes pràctics. Tal i com estableix el model policial de Catalunya, els membres del cos de mossos d’esquadra i els de les policies locals comparteixen la formació policial bàsica per tal d’afavorir la interrelació entre els cossos de la policia de Catalunya i una col·laboració més eficaç i eficient.
Els continguts de la formació bàsica policial tenen una dimensió instructiva i socialitzadora en els valors que conformen el model policial de Catalunya, així com en les actituds i les competències de servei orientades a garantir l’excel·lència en la prestació d’un servei públic de seguretat. La formació per competències cerca no només coneixement i pràctica, sinó també desenvolupar les habilitats i les actituds que han de tenir els servidors públics del sistema de seguretat pública de Catalunya per afrontar les situacions a què hauran de fer front amb eficàcia.
A més dels diferents mòduls formatius en què s’aprenen els conceptes, els procediments i les actituds bàsiques que apliquen els professionals de la Policia de Catalunya, l’ISPC organitza activitats complementàries sobre aspectes com ara la violència masclista i domèstica, seguretat i salut, habilitats comunicatives i diversos seminaris relacionats on es poden aprofundir els coneixements assolits durant el curs.
1