• El cap de l’Executiu ha anunciat la incorporació de 150 referents de benestar emocional a l’atenció primària
  • En l’acte commemoratiu del 25è aniversari de Salut Mental Catalunya, el president ha subratllat que “estem treballant en el Pacte Nacional per la Salut Mental per millorar el benestar emocional de tothom”
  • El conseller Argimon ha posat de relleu la necessitat de treballar transversalment aquest Pacte amb els diferents departaments del Govern
El president, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat aquesta tarda que des del Govern “estem plenament compromesos amb la salut mental”, que, ha dit, “és la pandèmia que ve darrera de la Covid 19”. En aquesta línia ha situat el Pacte Nacional per la Salut Mental, en què està treballant l’Executiu i que “està dirigit a tota la ciutadania per millorar el benestar emocional de tothom”.

Pere Aragonès ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte commemoratiu del 25è aniversari de Salut Mental Catalunya, que s’ha fet aquesta tarda al CaixaForum de Barcelona i que ha comptat també amb la participació del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i de la presidenta d’SMC, Enriqueta Vidal, entre d’altres. En l’acte també s’ha commemorat el Dia Mundial de la Salut Mental 2021, que se celebra diumenge vinent i que el president ha assenyalat que “ha de servir per posar aquest àmbit al centre de la discussió política”.

Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha anunciat que “incorporarem 150 referents de benestar emocional a l’atenció primària”, en el marc d’un projecte de benestar social i salut comunitària impulsat pel Departament de Salut per “incrementar i millorar la promoció i prevenció del benestar emocional, millorar el coneixement i la intervenció precoç dels factors psicosocials de la comunitat, i, sobretot, reduir la medicalització”.

Aquesta mesura s’afegeix al reforç del personal del sistema d’emergències mèdiques amb la incorporació d’un equip de psicòlegs propis distribuïts per tot el territori, que es va fer per donar resposta a la situació generada per la pandèmia. El president també ha recordat que s’incrementarà en 80 milions d’euros el pressupost de la xarxa de salut mental, tal com va anunciar durant el debat de política general.

En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu també ha posat de relleu el compromís del Govern a “continuar lluitant contra l’estigma; consolidar noves polítiques d’ocupació i inserció laboral de persones amb necessitats específiques per salut mental, i reforçar l’atenció a la salut mental durant l’etapa escolar ampliant el programa Salut Escola, inclòs al Pla de Govern”.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha assegurat que la salut mental és “una prioritat”. I ha afegit que “hem de fer un esforç i treballar per potenciar l’autonomia de les persones i fer possible la seva recuperació i inserció social”. Per això ha insistit en la importància de treballar transversalment, amb diferents departaments del Govern, pel Pacte per a la Salut Mental.

El conseller Argimon també ha volgut destacar la tasca que s’està fent des del Departament de Salut amb programes de promoció i prevenció dels problemes de salut mental i les addiccions; la transformació de l’atenció als infants i joves com a àmbit prioritari i d’especial rellevància; el reforç de l’atenció a la salut mental des de l’atenció primària; o l’orientació comunitària i proactiva dels serveis de salut mental per aconseguir la recuperació i la inserció social de les persones amb trastorns mentals greus.

 

1  

Imatges

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 2622