• El cap de l’Executiu ha explicat que el certificat Covid “és una eina limitada en aquests moments per a l’accés a l’oci nocturn i que esperem que no l’haguem d’utilitzar més”
  • Pere Aragonès ha fet una crida a la vacunació d’aquells que encara no ho han fet i ha fet notar que “gràcies a la vacunació, podem afrontar aquesta tardor i aquest hivern de forma molt diferent”
  • El conseller Argimon ha instat a “no abaixar la guàrdia” i ha remarcat que les properes setmanes i mesos seran “claus”
parlament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que la pandèmia de la Covid-19 ens obliga a situar la salut i el sistema sanitari públic al capdavant de les prioritats en matèria de polítiques públiques”. Per aquest motiu, com ja va avançar al debat de política general, ha explicat que el Govern “es marca com a objectiu incrementar el pressupost de la sanitat pública en 5.000 milions d'euros addicionals al llarg dels propers cinc anys”.

El cap de l’Executiu ha subratllat la importància de prioritzar el sistema sanitari públic durant la compareixença sobre la cinquena onada de la Covid-19, que ha fet al ple del Parlament. En aquesta priorització ha situat també el reforç de l’atenció primària i comunitària, que “durant la darrera onada ha estat clau per a la contenció i el monitoratge de la pandèmia”. Per aquet motiu, ha afegit, “ens hem compromès a destinar el 25% del pressupost de salut a l’atenció primària, amb l’objectiu d’augmentar i estabilitzar la plantilla actual”.

Pere Aragonès ha advertit de l’infrafinançament en salut i ha subratllat que “cal enfortir el conjunt del sistema sanitari per la pandèmia, però també per les tendències a nivell demogràfic i d’avançament tecnològic i de recerca”. Per això, ha recordat que “hi ha una gran part de recursos públics que reclama Catalunya i que no tornen, no reverteixen al territori i això no és buscar excuses”.

“L’infrafinancament en salut no només el pateix Catalunya, el pateix el conjunt dels territoris”, ha afegit, i ha  apostat per “arribar a un gran acord de finançament que ha de ser bo per a tothom, no només per a Catalunya, també per a la resta de territoris de l’estat”. “Només podrem gestionar plenament els recursos que genera el país quan siguem un estat independent”, ha reblat.


Certificat Covid

Durant la seva intervenció, el president Aragonès també s’ha referit a la posada en marxa del certificat Covid, que “amb molta prudència i fent sempre una ponderació de drets, creiem que de forma temporal i limitada és adequat per recuperar el sector de l’oci i una part important de socialització”.

El cap del Govern ha explicat que “serem curosos en la implantació d’aquesta eina per evitar una afectació de drets fonamentals”. També ha fet notar que el certificat Covid, que requerirà l’aval del TSJC, no emmagatzemarà dades” i que és una eina que “en el cas que hi haguessin noves onades que forcessin a prendre mesures per reduir interacció social ens permetrà no prendre mesures massa restrictives”. “És una eina limitada en aquests moments per a l’accés a l’oci nocturn i esperem que no l’haguem d’utilitzar més”, ha conclòs.

 

Crida a la prudència i a la vacunació

En diferents moments de la seva compareixença, el cap del Govern ha fet una “crida a la prudència, perquè la pandèmia no ha acabat”, així com a la vacunació d’aquells que encara no ho han fet, especialment als joves de 20 a 29 anys. Ha explicat que en aquests moments Catalunya està al voltant del 70% de la població vacunada, però que les recomanacions són d’anar cap al 90%. En aquest sentit, ha subratllat que enguany, “gràcies a la vacunació, podem afrontar aquesta tardor i aquest hivern de forma molt diferent”.

Pere Aragonès també ha dedicat bona part de la seva intervenció a la salut mental, a la qual s’ha referit com “la pandèmia després de la pandèmia”, per l’afectació que està tenint especialment entre els joves. Ha insistit a remarcar que “com a Govern estem plenament compromesos” en aquest àmbit, com ho mostra el Pacte Nacional per la Salut Mental, el procés d’elaboració del qual es posarà en marxa abans d’acabar l’any, o els 80 milions d’euros que es destinaran a reforçar i transformar la xarxa de salut mental, sobretot infantil i juvenil.

 

No abaixar la guàrdia

En la compareixença també ha intervingut el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha fet una crida a “no abaixar la guàrdia i a ser conscients que encara estem en pandèmia” i ha remarcat que les properes setmanes i mesos seran “claus” perquè és el període dels coronavirus, abans del virus de la grip.

El titular de Salut també ha afirmat que és “molt important seguir mantenint els fons Covid provinents de l’Estat” perquè la pandèmia seguirà existint i ha destacat la importància “d’afrontar de manera decidida” ara, en els propers mesos i anys les seqüeles que potser no es veuen de la Covid.

Al llarg de la seva intervenció, el conseller ha repassat de nou els factors que van originar la cinquena onada amb l’expansió de la variant Delta i la seva major capacitat de transmissió, en un moment en què havien augmentat les interaccions socials i havia canviat la percepció social de la situació. També ha recordat que a finals de juliol, una cinquantena de societats científiques van emetre un comunicat on, a més d’alertar sobre la situació, afirmaven textualment que “molts de nosaltres no ens vam saber anticipar a aquesta situació. No ens esperàvem una cinquena onada en ple estiu”.

Josep Maria Argimon ha recordat que quan van detectar l’augment del nombre de casos de la cinquena onada es va actuar prenent diverses mesures com els cribratges en territoris concrets i en col·lectius especials. Paral·lelament, es va seguir posant èmfasi en la vacunació, per exemple, obrint-la a l’agost a la franja de 12 a 15 anys o posant en marxa el sistema de vacunació sense cita. També es van prendre mesures per garantir la capacitat assistencial, sensibilitzant la societat amb campanyes.