Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina.

Consellera Alsina: "Pau Casals era un pacifista compromès que va fer entendre'ns que no podem aturar-nos i no fer res"

query_builder   7 octubre 2021 12:35

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Pau Casals era un pacifista compromès que va fer entendre'ns que no podem aturar-nos i no fer res"

  • La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert i el director general de la Fundació Pau Casals presenten els actes per commemorar el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU
  • El dia que es compleixen 50 anys, la Franz Schubert Filharmonia i el Cor de l’Orfeó Català interpretaran l’Himne per a les Nacions Unides que Casals va estrenar a l’Assemblea General de l’ONU en un concert al Palau de la Música Catalana. Ginebra acollirà el 28 d'octubre un concert del Quartet Casals, organitzat per la Delegació del Govern a Suïssa
La consellera Alsina.

El Govern i la Fundació Pau Casals commemoren enguany el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l’ONU amb un concert al Palau de la Música Catalana el proper 24 d’octubre. Ho ha anunciat avui en roda de premsa la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, que ha presentat els actes previstos per commemorar l’efemèride juntament amb el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Manel Manonelles. “La commemoració a Pau Casals és un reconeixement al seu talent i a la defensa que va fer de Catalunya, de les nostres institucions i de les llibertats fonamentals durant la dictadura”, ha afirmat Alsina.

Durant la seva intervenció, la consellera ha descrit Casals com “un català universal que va posar la música al servei de la pau” i “un pacifista compromès que va haver de viure durant més de tres dècades a l’exili”. “Avui tenim el privilegi d’emmirallar-nos en les conviccions del mestre, que continua sent un antídot contra la intolerància i la injustícia”, ja que “va fer entendre'ns que no podem aturar-nos i no fer res”, ha subratllat.

El 24 d’octubre de 1971 es compleixen 50 anys de l’estrena de l’Himne per a les Nacions Unides que el secretari general de l’ONU va encarregar a Pau Casals i que va interpretar amb l’orquestra que el violoncel·lista va crear a Puerto Rico. En acabar, el secretari general U Thant li va concedir la Medalla de la Pau, en reconeixement a la seva trajectòria personal i al seu compromís en defensa de la pau i dels drets humans a través d’un llenguatge universal com la música. Pau Casals va agrair la distinció amb el cèlebre discurs que va iniciar amb les paraules “I am Catalan”.

50 anys després, el 24 d’octubre d’enguany, el Govern i la Fundació Pau Casals celebraran un concert commemoratiu al Palau de la Música Catalana, amb la Franz Schubert Filharmonia i el Cor de l’Orfeó Català, que interpretaran l’Himne per a les Nacions Unides de Casals sota la direcció de Tomàs Grau. Les entrades per al concert, que tindrà lloc a dos quarts de set del vespre, es poden comprar a partir d’avui al web del Palau de la Música Catalana (palaumusica.cat).

Fons Casals
Fons Casals

El concert és l’activitat principal que el Govern i la Fundació Pau Casals han organitzat per commemorar l’efemèride. També s’està produint el documental “Un himne per a les Nacions Unides de Pau Casals”, que es presentarà l’any vinent. Es tracta d’un projecte audiovisual per presentar la relació de Pau Casals amb les Nacions Unides i la defensa de la pau, a través de documents històrics, materials inèdits i entrevistes a diferents personalitats i testimonis. L’objectiu d’aquest treball és reivindicar i divulgar la figura de Pau Casals i apropar el seu llegat musical i humanístic a les noves generacions, perquè esdevingui un llegat de la commemoració.

El 2022 també es posarà en marxa un projecte pedagògic online. Es tracta del projecte “Educació en Música i valors. Pau Casals i el seu compromís amb la pau i la dignitat de les persones”, que permetrà als més joves descobrir la figura del violoncel·lista a través de la música i dels valors de Pau Casals.

El Quartet Casals a Ginebra, el 28 d’octubre

En el marc de la commemoració, el Govern de la Generalitat ha organitzat un concert homenatge a Pau Casals a Ginebra, el proper 28 d’octubre, amb el Quartet Casals. El concert, organitzat per la Delegació del Govern a Suïssa tindrà lloc a les 6 de a tarda al teatre Les Salons, al centre de la ciutat.

Amb aquest concert el Govern vol reivindicar la figura de Pau Casals, els valors de pau, drets humans i llibertat que va universalitzar el mestre i, al mateix temps, posar en valor el compromís del Govern de Catalunya amb el multilateralisme, en una ciutat com Ginebra, que acull la segona seu de les Nacions Unides al món.

El Quartet Casals és un quartet de corda fundat l’any 1997 de la mà de Jordi Roch, director musical de la Schubertíada de Vilabertran, per reivindicar la figura de Pau Casals. Amb 23 anys de trajectòria musical, actualment està reconegut com un dels cinc millors quartets de corda del món. Ha estat reconegut, entre d’altres, amb el Concurs Internacional de Quartets de corda de Londres (2000), el Concurs Internacional de Quartets de corda Johannes Brahms d’Hamburg (2002), el Premi Ciutat de Barcelona (2005) o el Premi Nacional de Cultura en la categoria de música (2016).

Totes les activitats estan recollides al portal web que ha obert el Departament d’Acció Exterior i Govern amb motiu d’aquesta commemoració, i on es pot consultar tota la informació relacionada amb el violoncel·lista.

La commemoració

El desembre de l’any passat el Govern va aprovar commemorar enguany el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l’ONU en reconeixement a la defensa que Pau Casals va fer de Catalunya, de les seves institucions i de les llibertats fonamentals en el marc de les Nacions Unides, quan encara estava vigent la dictadura franquista a Catalunya i a l’estat espanyol.

La commemoració va arrencar al setembre amb la Diada Nacional de Catalunya. Al Vendrell, vila nadiua de Casals, es va fer l’acte d’entrega de la Medalla d’Or, la màxima distinció de la Generalitat, que va reconèixer l’economista i activista Arcadi Oliveres (a títol pòstum) i la científica Josefina Castellví. A Montjuic, l’acte institucional de l’Onze de Setembre va tenir com a eix vertebrador la figura de Pau Casals i els valors de justícia, pau i llibertat.

L’objectiu de la commemoració és divulgar la vinculació de Casals amb les Nacions Unides, en el marc de la seva defensa de la pau i del seu compromís vital amb la llibertat i la dignitat de les persones; divulgar l’Himne per les Nacions Unides, una de les composicions musicals més significatives i especials per al violoncel·lista; projectar internacionalment el discurs de Casals a l’ONU com un dels moments més significatius d’un dels catalans més universals, i apropar el seu llegat, tant musical com humanístic, a les noves generacions.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 2844

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia