• A les 11.00 h, després de visitar l’Ajuntament de Figueres, Lourdes Ciuró presidirà l’acte d’instal·lació de la llamborda. En total, la ciutat sumarà 11 Stolpersteine
  • La titular de Justícia, a més, inaugurarà l’exposició itinerant “La capsa vermella” del fotògraf bèl·lic Antoni Campañà
  • La consellera Ciuró visitarà també el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera
Llamborda en record al deportat Enric Moner
Llamborda en record al deportat Enric Moner

El Memorial Democràtic instal·larà una llamborda Stolpersteine aquest dissabte, 9 d’octubre, a Figueres en record al deportat Enric Moner. L’acte tindrà lloc a les 11.00 h, i serà presidit per la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. L’any 2020 ja es van instal·lar 10 llambordes en memòria a persones del municipi que hi van néixer o viure i van ser víctimes dels camps de concentració nazis.

Les llambordes Stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades pel feixisme alemany. S’emplacen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat. 

A més de la consellera, l’acte comptarà amb la participació de l’investigador i professor Unai Eguia, el director del MUME, Enric Pujol, membres de l’Associació per a la Preservació i Difusió de la Memòria Històrica (Triangle Blau), membres del grup de treball d’Exili, Deportació i Holocaust a l’Alt Empordà i membres de l’Associació Amical de Ravensbrück.

Després de l’acte de col·locació de la llamborda, Ciuró inaugurarà l’exposició “La capsa vermella”, composta per unes 70 fotografies del fotògraf bèl·lic Antoni Campañà.

A les 13.20 h, es clourà la visita amb l’arribada de la consellera al Museu Memorial de l’Exili per conèixer les instal·lacions i trobar-se amb el director, Enric Pujol.

Enric Moner, exiliat i membre de la Resistència

Enric Moner va néixer el 18 d’agost de 1900 al carrer Sant Pau de Figueres. El 1921 va fugir a França amb la seva família per evitar el servei militar i tornarà en època republicana. Es va exiliar novament a França el 1938  i va formar part de la Resistència com a passador el novembre de 1942.

Va ser detingut per la Gestapo el 2 d’abril de 1943 a Maureillas-las-Illas (França) i internat al camp de Compiègne el 6 de maig del mateix any. El 19 de gener de 1944  va ser deportat a Buchenwald amb numero de presoner 40.075. Un mes després va ser traslladat a Flossenbürg. Va ser afusellat al subcamp de Hradischko el 8 d’abril de 1945.

Recentment s’han pogut localitzar les cendres d’Enric Moner, a partir d’un estudi de l’historiador Unai Eguia. Es va localitzar un llistat on apareixia el nom Henri Mone (nom de registre d’Enric Moner als camps d’internament), cremat el 10 d’abril de 1945 i amb número d’urna 62557.

42 noves peces fins a finals d’any  

El Memorial Democràtic preveu col·locar fins a finals d’any un total de 42 llambordes Stolpersteine a 6 municipis de Catalunya: 

Municipi

Comarca

Nombre de llambordes

Data prevista

Terrassa

Vallès Occidental

11

15/10/2021

Juneda

Garrigues

5

16/10/2021

Sant Sadurní d'Anoia

Alt Penedès

7

29/10/2021

Flix

Ribera d'Ebre

10

7/11/2021

Amposta

Montsià

8 (2 ja estan col·locades)

Data sense determinar

Sant Joan Despí

Baix Llobregat

1

Data sense determinar


344 Stolpersteine a Catalunya   

Les llambordes Stolpersteine són plaques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record a totes les persones deportades pel feixisme alemany. Habitualment, s’emplacen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat.

En aquests moments, a Catalunya hi ha 344 Stolpersteine.  Amb la col·locació de les  noves peces, a finals de 2021 n’hi haurà més de 380 arreu de Catalunya. El Memorial Democràtic s’encarrega d’adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.   

Actualment, n’hi ha a Amposta, Albatàrrec, Barcelona, Caldes de Montbui, Cardona, Castellar del Vallès, Cervera, Cubelles, el Pont de Vilomara i Rocafort, els Guiamets, Esparreguera, Figueres, Girona, Gironella, Granollers, Granyena de Segarra, Igualada, la Prenyanosa, les Oluges, Lleida, Manresa, Mataró, Mollerussa, Montornès del Vallès, Navàs, Olesa de Montserrat, Prats de Lluçanès, Pontils, Puig-reig, Ripollet, Roses, Rubí, Sabadell, Sanaüja, Salt, Santa Coloma de Queralt, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Adrià de Besòs, Sant Antolí i Vilanova, Sant Cugat del Vallès, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Talavera, Tàrrega, Tarroja de Segarra, Torà, Torrelles de Foix, Vallfogona de Riucorb, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, i Vallbona d’Anoia. 

82.000 Stolpersteine per tot el món 

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolpersteine l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 82.000 llambordes en record als deportats a més de vint països, com ara França, Finlàndia, Lituània, Polònia o l’Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Segons Demnig, aturar-se i inclinar-se per llegir la inscripció de la llamborda és una mostra de respecte cap a les víctimes. Es tracta d’uns blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades de les persones deportades. 

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública que té per missió recuperar,  commemorar i fomentar la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia, fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.