Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

daac

Acció Climàtica planteja una nova regulació de l'ordenació ramadera que limita les grans explotacions per fomentar l'equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental

query_builder   8 octubre 2021 13:43

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica planteja una nova regulació de l'ordenació ramadera que limita les grans explotacions per fomentar l'equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental

  • Es farà amb el desplegament d’un nou decret que ordenarà i limitarà el nombre de caps de bestiar de determinades espècies i augmentarà els requisits de bioseguretat i benestar animal

  • L’objectiu és limitar les grans explotacions i acompanyar les de mida mitjana i petita amb models més familiars que fomentin l’arrelament de la població al medi rural i preservin la cohesió territorial
Teresa Jordà
Teresa Jordà presentant la proposta de la nova regulació  d'ordenació ramadera

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat aquest matí la proposta de la nova regulació  d’ordenació ramadera, que limita la capacitat de les grans explotacions de bestiar per fomentar l’equilibri entre sostenibilitat econòmica i ambiental de les explotacions preservant la cohesió territorial. Aquesta nova limitació se suma a la prohibició d’ampliació d’explotacions de porcí durant els propers quatre anys que va  aprovar el Govern el passat mes de juliol en les zones amb més alta densitat ramadera.

 

La proposta de decret d’ordenació de les explotacions ramaderes suposa un gran salt per contribuir a mitigar la crisi climàtica, així com per a la millora de la bioseguretat de les granges. L’objectiu final és caminar cap a aquests sistemes productius més sostenibles, acompanyar al sector en aquesta transició cap a un model més professionalitzat i tecnificat, i que, faciliti la cohesió territorial i eviti el despoblament.

 

 

Un topall màxim de 600 vaques per granja

 

El nou decret d’ordenació ramadera limitarà el nombre d’animals de cada espècie que poden arribar a tenir les explotacions i no es podran ampliar en cap cas els caps de bestiar d’aquelles granges que no compleixin les distàncies reglamentaries entre si per minimitzar els riscos sanitaris.

 

Els creixements del porcí ja estan regulats a nivell estatal i en aquelles zones sensibles de contaminació el nombre de caps van quedar limitats quatre anys des del passat mes de juliol.

 

En el cas del boví, la proposta de limitació és de màxim 600 vaques per a les noves explotacions i no per a les existents, i estarà vinculada en el cas de les vaques de llet a un pla de suport del sector làctic per millorar la situació actual de la comercialització, millorar l’eficiència dels processos productius, així com ajuts a la competitivitat i diversificació. 

 

D’aquesta manera, l’objectiu és limitar les grans explotacions i acompanyar les de mida més petita i models més familiars que fomentin l’arrelament de la població al medi rural i comportin una activació del teixit econòmic i social del territori, especialment en aquelles comarques amb limitacions específiques que en dificulten el creixement o el manteniment.

 

 

Formació obligatòria en benestar per treballar en una granja

 

La nova proposta de decret estableix també que tot el personal encarregat de la cura i maneig dels animals haurà de disposar de formació, coneixements i la competència professional necessària per garantir el benestar dels animals. Aquests cursos tindran una durada mínima de 20 hores hauran d’incloure, com a mínim, continguts teòrics i pràctics sobre fisiologia, comportament, conceptes generals de sanitat animal i legislació vigent en matèria de benestar animal, tal i com s’indica en la normativa vigent que regula els cursos de formació en benestar animal. Aquesta és una mesura pionera que afectarà a tots els sectors ramaders i referma Catalunya com un país capdavanter en el benestar dels animals i la bioseguretat de les granges.

 

El ramader, un sector estratègic de l’economia catalana

 

Més del 60% de la producció final agrària depèn de la ramaderia, cosa que converteix aquest sector en estratègic per la seva contribució al PIB de l’economia catalana. Pel que fa al nombre d’explotacions ramaderes, a excepció de les de conill, que és una producció minoritària a casa nostra, es reparteixen en percentatges força similars quan parlem de porcs i vaques per un cantó, i ovelles, cabres, bous o cavalls per l’altre. La mida que tenen aquestes explotacions varia molt segons el tipus d’animals que s’hi produeixen i el sistema de cria utilitzat. Per exemple, l’oví i cabrum o els cavalls acostumen a ser explotacions amb pocs animals, i, en canvi, el porcí, l’aviram, i en menor mesura el boví, són els sectors on hi ha les majors concentracions de caps de bestiar per explotació. Això vol dir que poques explotacions aglutinen la major part dels animals de la cabana catalana.

 

Més de 8 milions de porcs i 70 milions de gallines i pollastres

 

El sector porcí i el de l’aviram es concentren en granges que es poden considerar grans o molt grans. Concretament, en el cas del sector porcí, un 70% de les explotacions tenen entre 200 i 2.500 animals, i això suposa que aquestes explotacions alberguen la meitat dels efectius de la cabana nacional, uns 4 milions d’animals. Un 17% de les explotacions tenen una capacitat major de 2.500 animals, on estan censats l’altra meitat dels efectius catalans. Només un 12% de les explotacions porcines a Catalunya tenen menys de 200 animals per explotació, però no aporten pràcticament efectius al cens total de porcs de Catalunya.

 

El cens de porcí a Catalunya l’any 2021 ronda els 8 milions de caps, amb una producció més o menys estable en els darrers anys. A l’Estat espanyol, es van superar els 32 milions i continua consolidant-se en la primera posició a la UE amb una mica més del 25% del cens. Aquesta situació permet a Catalunya mantenir la segona posició dins de l’Estat Espanyol amb un 25% del cens, just poc per sota de l’Aragó que, amb un 26%, n’és el líder.

 

En relació al bestiar boví, a Catalunya hi ha 26 granges de boví (23 de llet i 3 de carn) amb capacitat superior a 500 animals. En el cas concret del sector lleter, en aquests moments hi ha 485 explotacions, de les quals un total de 23 explotacions lleteres concentren gairebé una tercera part (el 31%) del total de de les places de capacitat de vaques de llet de Catalunya. La capacitat total de les explotacions lleteres a Catalunya és d’uns 77.000 caps de bestiar, dels quals 24.000 es troben en aquestes 23 granges.

 

Les granges de boví d’engreix de vedells (el més freqüent és que s’engreixin fins que arribin als 12 mesos d’edat) tenen una càrrega ramadera més baixa, sumant un total de 2.380 explotacions a Catalunya, de les quals només 3 superarien el nou llindar establert en la proposta de nova regulació ramadera que es proposa. Les explotacions bovines d’engreix sumen una capacitat total de 415.890 places de vedells destinats al consum de carn, i les 3 granges amb més capacitat concentren una capacitat total de 5.665 places de vedells d’engreix, que representa un 1,36% del total.

El cas de gallines i pollastres a Catalunya és una mica diferent: si bé tres de cada quatre granges tenen menys de 100 gallines, aquestes explotacions no suporten ni l’1% dels animals. La cabana avícola està concentrada en pràcticament al 50% entre explotacions molt grans (2% de les explotacions) i explotacions que tenen entre 4.000-85.500 animals (21% de les explotacions). Això vol dir que, dels gairebé 70 milions de pollastres i gallines que es crien a Catalunya, 36 milions d’exemplars estan concentrades en només 92 explotacions avícoles.

 

3  

Imatges

La consellera d'Acció Climàtica visitant a la granja lletera Can Gel a Canyamars, Dosrius (Maresme)

La consellera d'Acció Climàtica visitant a la granja lletera Can Gel a Canyamars, Dosrius (Maresme) 141

Teresa Jordà ha presentat la proposta de la nova regulació  d'ordenació ramadera

Teresa Jordà ha presentat la proposta de la nova regulació d'ordenació ramadera 127

Teresa Jordà en un moment de la visita a les vaques lleteres de la granja Can Gel a Canyamars, Dosrius (Maresme)

Teresa Jordà en un moment de la visita a les vaques lleteres de la granja Can Gel a Canyamars, Dosrius (Maresme) 172