- La prestació supera actualment els 169.470 beneficiaris i els 44M€ de nòmina mensual
- La comissió està integrada per Generalitat, sindicats, patronals, professionals i entitats socials i locals

La Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha acordat avui crear un grup de treball que avaluï el funcionament de la llei, després de 4 anys de la seva aprovació. També analitzarà els requisits d’accés a la prestació, per tal de poder valorar si son necessàries modificacions en la llei.
En una reunió telemàtica presidida per la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, la comissió també ha valorat la necessitat de trobar mecanismes permanents de coordinació entre el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), del Departament d’Empresa i Treball, i la Direcció General de Prestacions Socials del Departament de Drets Socials per tal d’intercanviar informació. Les persones que volen demanar la prestació poden sol·licitar-la o bé a les oficines del SOC o bé a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) de Drets Socials, segons si son persones activables laboralment o no.
El departament de Drets Socials gestiona la prestació i el seu pressupost, mentre que el SOC ofereix un programa d’inserció laboral complementari a les persones beneficiàries de l’RGC que estan en edat i condicions de treballar. Gràcies a aquest acompanyament, més de 10.690 famílies han trobat feina des de l’inici de la prestació, el setembre de 2017.

Durant la trobada s’han donat a conèixer les dades actuals de l’RGC, que arriba a un total de 169.473 persones beneficiàries segons dades a 30 de setembre, una xifra que ha crescut un 20% en l’últim any (davant les 141.097 persones beneficiàries de la mateixa data de 2020). El nombre d’expedients vigents és el més elevat des de l’aprovació de la Llei de l’RGC, fins a 101.623 llars. El mes de setembre s’han destinat més de 44 milions d’euros a la nòmina de l’RGC, 19 milions d’euros més que l’octubre del 2017; això suposa un augment d’un 43%.
Espai de debat entre tots els agents
La Comissió de Govern de l’RGC és responsable del seguiment, avaluació i revisió de la prestació. Aquest òrgan està format per Generalitat, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula del Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).
La Llei 14/2017 de 20 de juliol de la Renda Garantida de Ciutadania va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya i ha mantingut des del seu naixement un consens quant a la seva gestió. Per mantenir aquest consens i garantir la participació de tots els agents implicats, la mateixa llei habilita l’espai òptim pel debat, l’avaluació i el seguiment de l’aplicació i el funcionament de la RGC en forma de Comissió de Govern.