El Dia Mundial de les Cures Pal·liatives se celebra el segon dissabte del mes d’octubre, que enguany és el dia 9. Les cures pal·liatives ofereixen una atenció de qualitat que permet un final de vida i una mort dignes, i proporcionen als pacients i a les seves famílies el suport físic, social, emocional i espiritual necessari perquè el final de la vida puguin transcórrer de la millor manera possible, sigui a casa o en un centre sanitari.
A Catalunya, s’estima que el 60% dels malalts oncològics i un 30% dels malalts no oncològics requereixen atenció per part d’equips específics de cures pal·liatives, segons les patologies considerades com a susceptibles d’aquest tipus d’atenció (tumors, insuficiència cardíaca, insuficiència renal, insuficiència hepàtica, MPOC, ELA, malalties de la motoneurona, Parkinson, Huntington, Alzheimer i sida). Entre elles, els tumors són la malaltia que suposa el percentatge més alt, ja que causa més d’un 40% de les defuncions susceptibles de cures pal·liatives i més d’un 25% del total de les defuncions.
S’estima que la prevalença de persones amb malalties cròniques en fase avançada i amb necessitat d’atenció pal·liativa oscil·la entre un 1,2% i un 1,4% de la població, el que implica que en l’àmbit català hi ha entre 90.000 i 105.000 persones que es poden trobar en aquesta situació. A Catalunya el 66% de les persones que requereixen atenció pal·liativa (ja sigui bàsica o especialitzada) la reben.
Segons dades de l’OMS, s'estima que anualment 40 milions de persones necessiten cures pal·liatives, el 78% de les quals viuen en països de renda baixa i ingrés mitjà. En l’actualitat, tan sols un 14% de les persones que necessiten assistència pal·liativa al mon la reben.
Treballant per un accés equitatiu a les cures pal·liatives
El Departament de Salut treballa per aconseguir que totes les persones amb necessitats pal·liatives rebin aquest tipus d’atenció, coincidint amb el lema del Dia mundial d’aquest any de no deixar ningú enrere, i treballant per l’accés equitatiu a les cures pal·liatives (bàsiques o especialitzades) que també recull aquest any la Societat CatalanoBalear de Cures Pal·liatives.
Tot i que a Catalunya l’any 2019 un 66% de les persones que van morir per malalties cròniques candidates a atenció pal·liativa hi van poder accedir, queda un marge de millora per garantir que tothom pugui comptar amb aquest tipus d’intervenció. En aquest sentit, l’atenció al final de la vida és una de les línies estratègiques del Pla director sociosanitari (PDSS) i per tant pren com a encàrrec en el marc del Departament de Salut de desenvolupar les propostes de futur de l’atenció pal·liativa a Catalunya.
La necessitat mundial de cures pal·liatives seguirà augmentant com a conseqüència de la creixent càrrega que representen les malalties no transmissibles i del procés d'envelliment de la població.