Recerca i Universitats

Quatre Motors per a Europa

Catalunya debat sobre el rol de les universitats front als reptes europeus en la Setmana Europea de Regions i Ciutats

query_builder   13 octubre 2021 18:04

event_note Nota de premsa

Catalunya debat sobre el rol de les universitats front als reptes europeus en la Setmana Europea de Regions i Ciutats

  • La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el delegat del Govern a la UE, Gorka Knörr, han inaugurat la jornada "Els principals reptes regionals de l'educació superior europea"
  • La jornada s’emmarca dins dels actes de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa, l’associació de cooperació interregional amb Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps
SUR

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i el delegat del Govern de Catalunya a la Unió Europea, Gorka Knörr, han participat telemàticament en l’obertura de la jornada "Els principals reptes regionals de l'educació superior europea", que s’emmarca dins dels actes de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa. És un acte paral·lel a la Setmana Europea de Regions i Ciutats, el prestigiós fòrum anual on les regions coordinen polítiques per impulsar la competitivitat d’Europa, que té per lema “Junts per a la recuperació”.

La jornada té com a objectiu reforçar la cooperació interregional i intercanviar experiències per trobar solucions als reptes que es plantegen en l’àmbit europeu de l’educació superior i la recerca. La internacionalització, la implantació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i la formació del talent són el punt de partida per debatre com les universitats contribueixen a una societat més preparada, resilient i empoderada per contribuir a la transformació davant els reptes socials de l’etapa post-COVID.

La consellera ha destacat la potencialitat que tenen juntes les regions que conformen aquesta xarxa europea, i s’ha referit a Catalunya com un país actiu en coneixement, i ha recordat que el Departament que encapçala “prioritza fer del coneixement un dels punts clau del país, un pilar fonamental de la nostra societat”. En aquesta línia, ha afirmat que “Catalunya, les regions que caminem juntes en aquesta xarxa, tota Europa i tots els territoris a nivell global, sortim d’aquesta crisi convençuts que el coneixement ens dona les eines i ens marca el camí per fer front als reptes”.

Geis també ha presentat les dades d’un informe elaborat per l’Agència de gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) sobre la col·laboració de Catalunya amb les altres tres regions dels 4 Motors i amb gal·les en relació amb la captació de fons europeus, “on es fa evident que som una xarxa altament competitiva, ja que hem captat el 7,6% del total de fons d’Horizon2020 i hem participat en un 20,8% dels projectes finançats”, ha explicat.

El delegat del Govern de Catalunya davant la Unió Europea, Gorka Knörr, ha expressat que la sessió pretenia “reforçar la nostra cooperació i buscar solucions en aquest nou escenari postpandèmia per contribuir al debat europeu de la manera més transversal possible”.

La jornada, organitzada pel Departament de Recerca i Universitats i la Delegació del Govern davant la UE a través de la grup de treball del mateix nom de l’associació europea, també s’inclou en la 19a Setmana Europea de les Regions i les Ciutats 2021. El programa s’ha estructurat en un debat en línia format per dues conferències principals i tres sessions paral·leles. Les conferències han anat a càrrec de l’expert en internacionalització de l’educació superior, Uwe Brandenburg, i la directora d'Innovació, Recerca i Innovació de l'Espai Europeu de Recerca a la Comissió Europea, Anna Panagopoulou, qui ha parlat sobre la Iniciativa de les Universitats Europees. En les sessions, s’han abordat reptes com la internacionalització, així com el paper clau i transversal de les universitats per promoure l’Agenda 2030 i els ODS, i per contribuir a la competitivitat gràcies desenvolupar les habilitats i les competències de la població. Un rol central sobre el que els diferents ponents – vicepresidents d’universitats i experts regionals dels Quatre Motors per Europa i el territori associat de Gal·les– han debatut des d’una perspectiva regional i han compartit idees sobre les estratègies per afrontar-los.

Quatre Motors per a Europa (4ME)

Constituïda el 1988, és una associació de cooperació interregional entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Roine-Alps (actualment, Alvèrnia-Roine-Alps), amb l’objectiu d’incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquests territoris que destaquen per ser punters a nivell europeu en aquests àmbits, internacionalitzar les quatre regions i les seves empreses i participar activament en la construcció europea, principalment per mitjà de posicionaments conjunts. En algunes ocasions, s’hi adhereixen regions en qualitat d’associades per participar en algunes iniciatives, sobretot de cooperació econòmica. És el cas de Flandes, Gal·les i el Quebec. En la majoria d’activitats, però, tan sols hi participen els quatre territoris signataris.

La cooperació dels 4ME es basa en el principi de flexibilitat institucional i no disposa d’òrgans de govern ni de pressupost propi. La presidència rotatòria dura aproximadament un any i culmina amb una reunió de presidents, en el marc de l’acte de traspàs de la presidència.

Catalunya va assumir la presidència dels Quatre Motors per a Europa de mans de la Llombardia en un acte institucional a Milà el 25 de setembre del 2020. El programa de la presidència catalana posa en el seu centre els 17 ODS de l’Agenda 2030, així com en el Pacte Verd Europeu, per tal de reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats. Inspirant-se en les 3 dimensions de l’Agenda 2030 el programa està organitzat en tres resiliències: econòmica, social i ambiental.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia