President

El president, durant la seva intervenció

President Aragonès: "El Govern té el compromís de fer passes endavant fermes per desterrar les violències masclistes"

query_builder   13 octubre 2021 17:54

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern té el compromís de fer passes endavant fermes per desterrar les violències masclistes"

  • El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha encapçalat la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista
  • El Govern ha presentat el Protocol d’actuació davant dels feminicidis, que millora la coordinació institucional i identifica situacions revictimitzants i de violència institucional en els processos de denúncia
El president, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president, durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el compromís del Govern que “aquesta sigui una legislatura en què hi hagi passes endavant fermes i definitives per començar a desterrar el patriarcat de la nostra societat i les violències masclistes”. “És una qüestió de país donar-los resposta”, ha reblat.

El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha encapçalat aquesta tarda la reunió de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista. Durant la seva intervenció a l’inici de la trobada, Pere Aragonès ha subratllat que “tenim com a Govern el clar compromís de posar al centre de l’acció política l’eradicació de totes les desigualtats, les discriminacions i les violències i així ho recollim en el Pla de Govern d’aquesta legislatura”.

En aquesta mateixa línia, el president ha assenyalat que “destinarem més recursos que mai a combatre les violències masclistes”. I ha posat de relleu que “per primera vegada el Govern de la Generalitat compta amb una conselleria que coordina totes les polítiques públiques contra les violències masclistes”.

El president ha fet notar que “aquesta necessitat de coordinació, col·laboració i cooperació és també indispensable en el cas dels ens locals i supramunicipals, així com dels agents socials i les entitats”. “És una qüestió de país que requereix que els actors institucionals i els actors socials vagin de la mà”, ha conclòs.

Per la seva part, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha posat de relleu durant la reunió que  “avui som aquí per fer front a la vulneració sistemàtica, estructural i normalitzada dels drets humans de les dones que sustenta el patriarcat”. Tània Verge ha explicat que d’ençà el 2012, a Catalunya hi ha hagut 99 feminicidis; 11 feminicidis en el que portem d’any, “i aquesta només és la punta de l’icerberg”.

 

Protocol davant dels feminicidis

Durant la reunió, la conselleria d’Igualtat i Feminismes ha presentat el nou Protocol d’actuació davant dels feminicidis, que té per objectiu millorar la coordinació institucional, en particular dels serveis implicats en la intervenció davant dels feminicidis en atenció a l’estàndard de diligència deguda que permet aterrar les respostes institucionals en cada cas concret, i també identificar situacions revictimitzants i de violència institucional que puguin patir.

“Cada situació de violència institucional suposa una greu distància entre els drets reconeguts i els drets efectivament gaudits. Implica una fallida de l'obligació de garantir les condicions que permetin a les dones en situació de violència reconstruir les seves vides”, ha afirmat la consellera. “No són les dones les que han de recórrer incansablement els circuits institucionals per obtenir una resposta integral, sinó que els poders públics han de respondre de manera àgil i eficaç a les necessitats de les dones i garantir els seus drets”, ha afegit.

L’activació del Protocol es preveu per a situacions de feminicidis, feminicidis vinculats i/o les seves temptatives a l’àmbit territorial de Catalunya. L’activació es fa en els casos de tots els feminicidis previstos per la reforma de llei 17/2020 a la llei 5/2008 del Dret de les dones a eradicar la violència masclista, més enllà dels comesos en el marc de la parella o exparella.  L’activació d’actuació també contempla totes les formes i àmbits recollits a la llei 17/2020 des d'una mirada interseccional que ha de canviar de paradigma d'intervenció, situant la dona en el centre i les necessitats i prioritats que pugui expressar. Tal com ha remarcat la consellera Verge, “no hem de fer que les dones s’adaptin als serveis existents, sinó que els serveis s’han d’adaptar a les necessitats de les dones”.

Respecte dels ajuntaments i/o comarques que ja tenen un protocol propi, aquest Protocol tindrà caràcter complementari i hauran d’integrar-se les recomanacions i l’abast conceptual i operatiu de manera que quedi garantit l’accés a la prevenció, protecció, intervenció, recuperació i reparació integral.

Al document s’hi recullen les diferents accions coordinades amb els diversos serveis del territori de Catalunya, per tal de garantir l’equitat territorial en les intervencions. Totes les mesures d’actuació incloses en el Protocol incideixen en la reparació del dany actuant en l’entorn familiar, comunitari, educatiu i també en les professionals que hi estan treballant. Així, per exemple, en tots els casos que hi hagi nenes, nens i adolescents víctimes també de violència masclista vinculada al feminicidi o la seva temptativa, el treball s’iniciarà amb el sistema de protecció a la infància. El document també apunta cap al futur, on es generarà una metodologia específica per l’anàlisi de cada una de les situacions, així com l’actualització i millora del protocol de personacions.

Pel que fa a la comunicació institucional dels feminicidis, es farà respectant les recomanacions periodístiques sobre com informar de les violències masclistes. Així mateix, es vetllarà per a que els mitjans de comunicació, d’àmbit nacional i local, tractin aquestes informacions seguint les recomanacions establertes en totes les possibles situacions vinculades a les violències masclistes.

El Protocol ha estat elaborat pel Grup d’anàlisi dels Feminicidis liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes i en el que hi han col·laborat tots els departaments que en formen part: Departament de Justícia, Departament d’Interior, Departament de Salut, Departament d’Educació i Departament de Drets Socials.

3  

Imatges

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 1007

La consellera, durant la seva intervenció

La consellera, durant la seva intervenció 1376

El president i la consellera

El president i la consellera 1763

1  

Fitxers adjunts

Protocol d'actuació davant dels feminicidis

Protocol d'actuació davant dels feminicidis
PDF | 3131