Polítiques Digitals

Presentació DE-CIX Barcelona

Puigneró: "Catalunya serà abans un hub digital intercontinental que aeroportuari"

Catalunya es consolida com a hub de connectivitat global amb l'activació del node d'interconnexió DE-CIX Barcelona

query_builder   14 octubre 2021 12:45

event_note Nota de premsa

Puigneró: "Catalunya serà abans un hub digital intercontinental que aeroportuari"

Catalunya es consolida com a hub de connectivitat global amb l'activació del node d'interconnexió DE-CIX Barcelona

Presentació de la posada en marxa del punt d'intercanvi d'Internet DE-CIX Barcelona
  • El principal operador mundial de punts d'intercanvi d'Internet posa en marxa el seu hub a Catalunya amb 3 centres de dades i 30 xarxes connectades
  • L’aposta de DE-CIX per Catalunya és conseqüència de l’acord de col·laboració amb la Vicepresidència del Govern per maximitzar el lideratge del país com a hub digital del sud d’Europa
  • El punt neutre permetrà a l’ecosistema digital català accedir a la major xarxa de serveis i proveïdors al núvol del món i una millora substancial dels serveis digitals que requereixen una latència mínima
  • L’activació de DE-CIX Barcelona amplifica l’impacte de l’arribada del cable submarí i del desplegament de la xarxa de fibra òptica en l’objectiu de la Vicepresidència d’assolir una Catalunya digital amb un territori connectat i una economia digitalitzada

Catalunya fa un salt qualitatiu en el seu posicionament i es consolida com a hub de connectivitat internacional de primer ordre amb la posada en marxa a Barcelona de la nova plataforma d’interconnexió del principal operador mundial de punts d'intercanvi d'Internet, DE-CIX. L’activació de DE-CIX Barcelona ha superat expectatives i ja opera a 3 centres de dades (data centers) i té més de 30 xarxes connectades, entre elles algunes de les empreses d’Internet més rellevants, com Google i Microsoft.

L’elecció de Catalunya per situar-hi un dels punts més importants d’interconnexió del sud d’Europa és fruit de l’aposta del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per dotar Catalunya d’infraestructures digitals de primer ordre que posicionin el país com a hub digital i pol d’atracció d’inversió internacional. En aquest sentit, s’emmarca en l’acord entre Polítiques Digitals i DE-CIX per establir un punt d’intercanvi de connectivitat global d’Internet amb l’objectiu de promoure a Catalunya el desenvolupament de serveis d’interconnexió, l’establiment de centres de formació i la col·laboració amb els equips informàtics de la Generalitat.

Segons el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, “l’aterratge de DE-CIX a Barcelona, que garanteix un punt d’intercanvi de tràfic de primer nivell i global, s’afegeix i amplifica l’impacte de l’arribada dels cables submarins internacionals i del port digital que els acollirà, totes elles peces clau per assolir els objectius de l’estratègia digital del Govern”. “Catalunya serà abans un hub digital intercontinental que aeroportuari”, ha reblat.

Puigneró ha afegit que “aquest node suposarà un enriquiment per a la nostra economia i la nostra ciutadania, ja que posiciona Catalunya com a pol d’atracció d’empreses i inversions internacionals en l’àmbit dels centres de dades i els punts d’intercanvi de dades i permetrà la millora substancial, que arribarà a l’usuari final, de tots aquells serveis que requereixen molt baixa latència. Estem parlant, per tant, d’una inversió clau en la generació de riquesa, talent i llocs de feina d’alt valor afegit”.

Per la seva banda, el CEO de DE-CIX International, Ivo Ivanov, assenyala que "Barcelona es troba entre els 10 principals centres econòmics d'Europa pel seu PIB i és, a més, el hub digital més emergent gràcies al seu gran potencial pel que fa al desplegament de cables submarins. Estem encantats d'iniciar el nostre camí a Catalunya amb un nou punt d'intercanvi que suposarà un impuls a la digitalització de les organitzacions i empreses catalanes, gràcies a una connectivitat directa i resilient”.

De fet, l'últim estudi dut a terme per DE-CIX en col·laboració amb EllaLink i Interxion aquest any, ‘El mapa d'interconnexió del Sud d'Europa’, corrobora el potencial de Barcelona com a hub d’interconnectivitat, amb un increment d'ample de banda del 35% des de 2016. Amb tres punts d'interconnexió i el seu primer cable submarí internacional el 2023, la ciutat està preparada per a les exigències de fiabilitat, rapidesa i interconnexió que demanden les infraestructures per garantir un òptim rendiment de la xarxa de xarxes amb la creixent demanda d’accés a Internet.

DE-CIX Barcelona arrenca amb força

DE-CIX Barcelona ofereix ja serveis d'interconnexió com peering (interconnexions per IP), interconnexió privada i serveis d'intercanvi d'informàtica al núvol (cloud computing) a través de la seva reconeguda plataforma Apollon, així com accés addicional als principals núvols públics com ara Microsoft Azure, AWS, Google Cloud i IBM Bluemix i Oracle. A més, després d’instal·lar-se en els centres de dades de BitNAP i Equinix, la companyia ha anunciat avui mateix que comença a oferir els seus serveis en un tercer centre de dades: el que EdgeConneX té a Barcelona.

La posada en marxa d'aquest punt d'intercanvi suposa només el punt de partida de l'aposta de DE-CIX per reforçar la connectivitat de Catalunya, dotant les empreses de més competitivitat en beneficiar-se de baixa latència i accés directe al major ecosistema d'interconnexió del món a Frankfurt.

La funció principal de l'intercanvi de tràfic és permetre que les xarxes estiguin interconnectades de manera directa, en lloc de per una o més xarxes de tercers, i reduir la distància que les dades han de recórrer fins arribar a l'usuari final (latència). Així, amb aquest últim desenvolupament a Barcelona, ​​DE-CIX estableix el major ecosistema d'interconnexió neutral al sud d'Europa, juntament amb els punts d'intercanvi d'Internet que ja té a Lisboa, Madrid, Palerm i Marsella.

DE-CIX gestiona 28 punts neutres d'intercanvi d'Internet (o IX, per les sigles en anglès) a tot el món perquè els proveïdors d'Internet, les xarxes de continguts i els serveis en el núvol siguin al més a prop possible de l'usuari final. Aquestes companyies realitzen peering (interconnexions per IP) en aquests punts neutres i, d'aquesta manera, aconsegueixen optimitzar l'experiència d'Internet dels usuaris, així com la seguretat de la xarxa.

Tots els punts d'intercanvi de la companyia al sud d'Europa donen servei als mercats nacionals, però a més estableixen noves portes d'entrada europees a Amèrica del Sud i del Nord, Àfrica i Àsia. A més, gràcies a la interconnexió amb DE-CIX Madrid i Marsella, Barcelona està també connectada amb un de les majors IX del món, DE-CIX Frankfurt. A través d'aquest node, les empreses de Catalunya podran accedir a la major xarxa de serveis i proveïdors en el núvol del món.

A dia d'avui, ja són prop de 30 els clients (operadors de xarxa, proveïdors d'Internet, proveïdors de continguts i xarxes empresarials) que han començat a intercanviar tràfic a DE-CIX Barcelona i a fer ús dels serveis d'interconnexió i de l'ecosistema en el núvol que ofereix la companyia. Entre els clients hi ha des de companyies globals de la talla de Google o Microsoft, fins a entitats locals com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya (CTTI).

Punt neuràlgic per a la formació en infraestructures d'interconnexió

En el marc de l'arribada de DE-CIX a Catalunya, la companyia també ha anunciat l’acord a què ha arribat amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per crear la Interconnection Academy a Barcelona. Es crearà un centre de formació en telecomunicacions i infraestructures digitals, d’on sortiran experts en interconnexió certificats internacionalment. La Interconnection Academy també oferirà un altre tipus de formació, sempre relacionada amb els serveis d'interconnexió de xarxes.

La Interconnection Academy és una experiència única que afavorirà el desenvolupament de les tecnologies digitals en tots els àmbits de la societat catalana i generarà noves oportunitats de negoci i ocupació dins de l'ecosistema digital català.

3  

Imatges

El vicepresident Puigneró i el CEO de DE-CIX International, Ivo Ivanov, durant la presentació

El vicepresident Puigneró i el CEO de DE-CIX International, Ivo Ivanov, durant la presentació 2503

Presentació de la posada en marxa de DE-CIX Barcelona

Presentació de la posada en marxa de DE-CIX Barcelona 2864

Anunci de la posada en marxa del punt d'intercanvi d'Internet DE-CIX Barcelona

Anunci de la posada en marxa del punt d'intercanvi d'Internet DE-CIX Barcelona 3301

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia