Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Premi Ecodisseny 2021

Un paviment drenant, una rentadora sostenible i un sistema d'envasos reutilitzables, IV Premi Catalunya d'Ecodisseny 2021

query_builder   15 octubre 2021 08:35

event_note Nota de premsa

Un paviment drenant, una rentadora sostenible i un sistema d'envasos reutilitzables, IV Premi Catalunya d'Ecodisseny 2021

  • La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha lliurat els guardons aquest dijous
  • El jurat ha premiat tres propostes entre 131 candidatures, i ha fet vuit mencions especials
  • El premi s’emmarca en l’Estratègia catalana d’ecodisseny que afavoreix la transició cap a l’economia circular i promou productes més sostenibles, més eficients en l’ús de recursos i més duradors
Premi Ecodisseny

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha lliurat aquest vespre de dijous el IV Premi Catalunya d’Ecodisseny 2021, que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. El Premi, de caràcter biennal, reconeix productes, productes en desenvolupament i propostes del món estudiantil dissenyades per millorar el seu comportament ambiental al llarg del cicle de vida i la seva contribució a l’economia circular. En aquesta edició, s’hi han presentat 131 candidatures.

Barnadas ha explicat que “el premi s’emmarca en el concepte d’economia circular, en uns moments en què l’economia i l’ecologia s’han trobat, en què el bé econòmic és també un bé social, ambiental i de salut” i ha encoratjat la gent jove i les empreses “perquè creïn i desenvolupin projectes per a una indústria competitiva i innovadora que comportin beneficis ambientals davant l’emergència climàtica”.

Paviment drenant llosa filtrant de Breinco

El Premi Disseny per al Reciclatge, el va convocar per primera vegada l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) l’any 2001, i s’ha celebrat puntualment cada dos anys fins a la seva transformació en el Premi Catalunya d’Ecodisseny fa quatre edicions. Ha ampliat l’abast per integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes, com ara l’estalvi de recursos, el disseny de nous models de consum o l’optimització de la fi de vida. Enguany, ha celebrat el vintè aniversari. El premi inclou tres categories: Producte, Producte en desenvolupament i Disseny jove.

Producte: paviment drenant, de Breinco

En la categoria de Producte, el premi se l’ha endut el Paviment Drenant Llosa Filtrant presentat per Breinco. El jurat ha valorat que el producte ofereix una solució innovadora de pavimentació amb un alt percentatge de permeabilitat que millora la gestió de l’aigua, minimitza l’erosió i incrementa la confortabilitat dels vianants amb un element d’estètica natural. Lloses modulars de llarga durada que incorporen àrid reciclat, reutilitzables i reciclables, i que suposen una adaptació de la ciutat al canvi climàtic.

En aquesta mateixa categoria, tres productes més han rebut una menció: Enplater Paperfull, embalatge flexible de paper amb propietats de barrera, presentat per Enplater Group, aplicat al sector alimentari per a usos on s’utilitzen de manera generalitzada materials de difícil reciclabilitat; Garbet, presentat per Emiliana Design Studio, SL, i Ceràmica Ferrer, SL, una peça ceràmica que combina tradició amb ecoinnovació i permet la construcció de gelosies versàtils, modulars, desmuntables, reparables i reutilitzables amb identitat mediterrània; i el sistema digital d’envasos reutilitzables per a takeaway i delivery presentat per Bumerang Takeaway, SL, un sistema de gestió i devolució creat per combatre la generació d’envasos d’un sol ús vinculats als creixents serveis de menjar per emportar.

Rentadora sostenible GS7018, de Girbau

Producte en desenvolupament: rentadora sostenible, de Girbau

A la categoria de producte en desenvolupament, el Premi ha estat per a la Rentadora Sostenible GS7018, presentada per Girbau, SA, una rentadora industrial ergonòmica i amb una interfície intuïtiva, amb una alta eficiència i circularitat dels recursos, que optimitza el consum energètic, d’aigua i de productes químics. Aporta solucions innovadores per incrementar la durabilitat del tèxtil i la separació dels microplàstics, a fi de reduir un problema de caire global que afecta tota la cadena tròfica.

En aquesta mateixa categoria, tres candidatures han rebut una menció especial: el Llit Evolutiu Perenne, presentat per Francesc Felip Reolid Sanz i Jofre Tessier Jaime, pel disseny modular i d’estètica atemporal d’un llit que adapta la seva funcionalitat a les necessitats de l’infant fins a l’adolescència, a fi d’allargar la seva vida útil, i per la innovació en la selecció del material emprat; Circular Gos, presentat pel Restaurant LEKA & Green LEKA i Arleny Medina Prince, un sistema alternatiu de producció local d’alimentació animal que consciencia i dona resposta al malbaratament alimentari a restaurants i menjadors escolars; i BEC: el valor lúdic dels residus, presentat per Clara Borràs Coll, Dídac Torrent Martínez i Gala Durant Larré, un element versàtil de la cultura “maker”, amb distribució digital i fabricació local, que permet unir materials reutilitzats per estimular la creativitat i la col·laboració entre els infants vers la sostenibilitat.

Des-embolcall, de Júlia Farriol

Disseny jove: des-embolcall, de Júlia Farriol

A la categoria de Disseny jove, el premi ha estat per al projecte Des-Embolcall, presentat per Júlia Farriol Duran d’ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, adscrita a la UPF. Des-embolcall és un sistema d’envasos reutilitzables en formats estandarditzats dissenyat per millorar la cadena de distribució, amb una doble funcionalitat, transportar els béns des del punt d’extracció al de venda i exposar-los sense canviar el recipient. És un ecodisseny ben argumentat, que disposa d’una anàlisi de cicle de vida i potencia el consum de proximitat i a granel, i la reducció de materials d’embalatge.

En aquesta mateixa categoria, dues candidatures més han rebut una menció especial, amb un fort vessant d’integració social: Oraia, Camino Sostenible, presentat per Marina Gallego Anguis d’EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, adscrita a la UAB, una sabata concebuda tenint en compte tots els aspectes ambientals de manera integral, des dels materials fins als elements separables per facilitar-ne la reparació i el reciclatge; i Photodermis, presentat per Gemma Delgado Morell d’ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, que, tot i els interrogants que genera l’aplicació d’aquests elements en el sector tèxtil de la moda des del punt de vista ambiental, aporta una solució especulativa, que aborda l’impacte ambiental vinculat al consum energètic.

Exposició del Premi Ecodisseny

Premis en exposició itinerant

 

La secretària Barnadas ha inaugurat, en acabat, l’exposició del Premi Catalunya d’Ecodisseny 2021, que exposa els productes premiats i mencionats, i fa un repàs de les candidatures seleccionades i de les bases de l’ecodisseny i la seva contribució a l’economia circular. L’exposició anirà itinerant per tot Catalunya, per museus, institucions educatives i centres comercials amb vistes a difondre l’ecodisseny i els productes i projectes guardonats. El primer emplaçament que acull l’exposició és l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, posteriorment anirà a Disseny Igualada i finalment al Museu Disseny de Barcelona (DHUB).

La promoció del disseny per al reciclatge va néixer ja fa anys de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. I, d’altra banda, per promoure que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i perquè generin la mínima quantitat de residus. Actualment, amb l’ecodisseny, es promou que els productes tinguin en compte també la resta d’aspectes ambientals, com ara el consum d’aigua i energia o les emissions a l’atmosfera.

L’aposta de la Generalitat per l’ecodisseny

El Govern de la Generalitat va elaborar un Programa interdepartamental d’ecodisseny per assolir una reducció del consum de matèries primeres i d’energia, de la generació de residus i d’emissions, i dels costos associats. En resum, una major ecoeficiència. En conseqüència, s’ha establert un entorn adequat i favorable per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya, a la vegada que s’obté també una major competitivitat en el món empresarial, i una major responsabilitat social i ambiental.

El Govern va aprovar l’any 2015 l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora, una eina d’ecoinnovació per promoure l’economia circular, a través del reciclatge, i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes. Es tracta d’un tipus de disseny que incorpora criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres.

 

5  

Imatges

Foto 1. Premiats

Foto 1. Premiats 8074

Foto 2. Paviment drenant, de Breinco

Foto 2. Paviment drenant, de Breinco 2799

Foto 3: Rentadora Sostenible GS7018, de Girbau

Foto 3: Rentadora Sostenible GS7018, de Girbau 1081

Foto 4: Des-Embolcall, de Júlia Farriol, d'ELISAVA

Foto 4: Des-Embolcall, de Júlia Farriol, d'ELISAVA 2737

Foto 5: Imatge general de l'exposició

Foto 5: Imatge general de l'exposició 6519

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia