Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà

La IX edició de la Setmana Bio per l'alimentació ecològica acollirà del 16 al 24 d'octubre més de 150 activitats arreu de Catalunya

query_builder   15 octubre 2021 14:07

event_note Nota de premsa

La IX edició de la Setmana Bio per l'alimentació ecològica acollirà del 16 al 24 d'octubre més de 150 activitats arreu de Catalunya

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà
Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha presentat aquesta nova edició, i també ha fet entrega del Premi Escola, Agricultura i Alimentació ecològica al projecte 'Posem-nos les botes', de l'Escola Finestres de Mieres


La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha presentat avui a, Sant Ramon, la novena edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica 2021, i ha lliurat l el premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021..

 

La consellera ha refermat el compromís del Departament i del Govern a promocionar i donar a conèixer la producció i l’alimentació ecològiques entre la població, així com el món de la pagesia i la producció d’aliments en general. “Volem que el sistema agroalimentari català sigui sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular. Amatent per la mitigació i adaptació a l’emergència climàtica, preservant i restablint els recursos sobre els quals depèn el sistema alimentari. Alhora dinàmic i generador de valor, just i equitatiu. Socialment sostenible i accessible per a tothom, propi i arrelat al territori que garanteixi la cohesió territorial i l’arrelament de la població a les zones rurals, i que reforci l’autoestima alimentària a Catalunya”.

 

Jordà ha insistit en aquest compromís de l’administració catalana per la pagesia, la indústria agroalimentària, distribució i comerç dels productes ecològics, especialment els produïts a Catalunya, i la valorització d’aquests, que constitueixen els veritables productes ecològics, on no tan sols s’ha tingut cura d’aplicar un sistema de producció sostenible i ecològic, sinó que també s’ha comercialitzat de forma local, impregnant tota la cadena del valor sostenible i ecològic d’aquest sistema. “Per a què entre tots busquem una excel·lència alimentària només possible gràcies a la innovació i la co-creació”. 

 

La Setmana Bio 2021, que se celebra del 16 al 24 d’octubre, comptarà en aquesta novena edició amb més de 150 activitats molt variades arreu del territori català a proposta d’entitats i persones interessades, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. La finalitat és que els productors i elaboradors de productes ecològics, entitats i organitzacions interessades, administracions locals, escoles i centres docents, biblioteques, restaurants, minoristes, grans superfícies, i fins i tot en alguna zona de Catalunya els centres esportius... puguin organitzar aquella activitat que millor s’adeqüi a les seves necessitats, sempre dins dels objectius generals de la Setmana Bio. Totes les activitats relacionades amb la comunitat educativa s’agrupen en la Setmana Bio a l’escola, per donar a conèixer la producció agrària i l’alimentació ecològiques a aquesta comunitat.

 

La Setmana Bio disposa d’una plataforma web (setmanabio.cat), que permet la gestió i difusió del projecte i millorar l’experiència, tant dels organitzadors com dels participants en les activitats del programa. Destaca també l’apartat dedicat a recursos online, incorporat l’any passat, ateses les circumstancies derivades de la pandèmia, i que ofereix recursos audiovisuals d’interès, relacionats amb la divulgació de la producció ecològica i el consum d’aliments ecològics.

La Setmana Bio 2021 és un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i amb la participació del Departament d’Educació.

Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà
Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà

Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021

El projecte 'Posem-nos les botes', de l'Escola Finestres, de Mieres, ha guanyat el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021, el lliurament del qual s’inclou en la Setmana Bio i compta amb la col·laboració de l’Associació Vida Sana. Aquest projecte interdisciplinari neix de la necessitat d'una renovació general de la manera d’entendre l'educació i l'aprenentatge en l’actual nou paradigma: la crisi del coronavirus. La necessitat de relació entre nenes i nens, i del contacte amb la natura, la importància dels innumerables beneficis que ofereix l’entorn natural, i de recuperar vivències significatives per al desenvolupament emergeixen amb més força que mai. El projecte parteix de la relació amb l’entorn proper i la necessitat de coneixença i revalorització dels treballs agraris. Amb un valor afegit, la producció ecològica.

 

L'Institut Arquitecte Manuel Raspall, de Cardedeu, ha guanyat el segon premi amb el projecte 'ARRELA’T Projecte per a promoure la sobirania alimentària, l’agroecologia i la justícia climàtica'. Els darrers cursos 2019-20 i 2020-21, el centre ha fet una aposta per introduir els esmentats àmbits com a línia de centre i apropar l’agroecologia a l'alumnat, incorporant diferents propostes educatives a tots els cicles educatius, permetent que la comunitat educativa se sensibilitzi amb el sector primari del territori, i amb un model productiu sostenible en termes ambientals i socioculturals.

 

I el tercer premi ha estat per a l'Escola Terra Nostra, d’Olost, amb el projecte ‘Biodiversitat, recuperació i cultiu de varietats locals a l’hort de l’escola’. Amb la inauguració del centre, l’any 2008, es va iniciar el treball a l’hort. Tot va començar amb un projecte intergeneracional, que ha crescut i actualment ofereix propostes molt variades i riques que permeten dur a terme un treball 100% competencial amb importants valors associats.

 

En aquesta edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2021 s’ha presentat 22 projectes, Aquest guardó compta amb la participació de l’Associació Vida Sana i de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, i vol reconèixer i donar suport a tots aquells centres educatius que realitzen projectes innovadors al voltant de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.

2  

Imatges

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà 130

Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà

Fotografia dels premiats amb la consellera Teresa Jordà 254

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia