- L’acció “Recuperem el valor dels aliments” reunirà aquest migdia 200 comensals i més de 30 voluntaris, que cuinaran un àpat amb aliments recuperats a la Barceloneta
L’experiència gastronòmica “Recuperem el valor dels aliments” que té per objectiu sensibilitzar la ciutadania en la prevenció del malbaratament alimentari i l’aprofitament dels aliments, tindrà lloc avui dissabte, 16 d’octubre, amb la participació de 200 comensals i més de 30 voluntaris que es reuniran al parc de la Barceloneta.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) i l’Ajuntament de Barcelona organitza aquest àpat que s’emmarca en les activitats de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible impulsada pel consistori barceloní.
La jornada s’iniciarà al matí amb un seguit de tallers que es duran a terme mentre un equip de cuiners voluntaris de l’Escola d’Hosteleria CETT-UB prepara el menú. A les 14h s’inaugurarà l’experiència gastronòmica que té per ingredients bàsics aliments que no s’havien pogut comercialitzar per diverses raons, com per exemple, excedents que no s’havien venut als comerços del barri o fruites i verdures que per certes característiques de mida, forma o altres defectes estètics s’han quedat fora del circuit comercial.
L’àpat tindrà les intervencions del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del DACC, Joan Gòdia; el Comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Àlvaro Porro; i el regidor de Ciutat Vella, David Pequeño. A més a més, representants de diverses entitats i projectes que treballen per l’aprofitament dels aliments seran entrevistats per donar visibilitat a les seves iniciatives.
Objectiu: reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030
Al món es perden o malbaraten 1.300 milions de tones d’aliments l’any, xifra que suposa un terç dels aliments produïts per a consum humà. En el cas de Catalunya, segons dades de 2010, el malbaratament a les llars, comerços al detall i restauració representa més de 262.000 tones anuals. Això vol dir que cada persona malbarata 35 kg d’aliments, un 7% dels adquirits, amb un cost econòmic de 112 €.
Prevenir el malbaratament alimentari és clau per avançar cap a sistemes alimentaris més sostenibles. Les pèrdues d’aliments durant la seva producció, distribució i transport des del camp a la taula no només tenen incidència econòmica o social sinó que també generen impacte en el medi ambient. Són responsables d’un 8% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle. Si les pèrdues i el malbaratament alimentari fossin un país, ocuparien la tercera posició per darrere d’Estats Units i Xina.
Catalunya es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030 d’acord amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides que fa referència a la Producció i el Consum Responsable. Per assolir aquest objectiu, l’any 2020, el Parlament va aprovar per unanimitat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, de la qual actualment s’està treballant en el desplegament reglamentari.
La prevenció dels residus alimentaris forma part del nou paquet d'economia circular de la Comissió europea per estimular la transició d'Europa cap a una economia circular que potenciï la competitivitat global, fomenti el desenvolupament i generi nous llocs de treball.
Activitats per conscienciar sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari
Al voltant de la commemoració del Dia Internacional de la Conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que va tenir lloc el 29 de setembre, el Departament d’Acció Climàtica ha organitzat un seguit d’activitats per tal de conscienciar la ciutadania del que suposa llençar els aliments. Entre aquests destaca la V Jornada per l’aprofitament dels aliments i els sistemes agroalimentaris més sostenibles, que ha tingut lloc aquest divendres, 15 d’octubre i ha estat organitzada conjuntament amb l’Associació Catalana de les Ciències de l’Alimentació (ACCA) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En aquest marc s’han lliurat els premis de la “3a edició de la Hackaton per a l’Alimentació Sostenible 2021”, una acció de sensibilització dinamitzada per la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA) adreçada a sensibilitzar els joves professionals del sector agroalimentari.
Un altra de les activitats en les quals ha col·laborat Acció Climàtica és la Marató #joespigolo per l’Aprofitament Alimentari, impulsada per la Fundació Espigoladors. L’activitat, que va tenir lloc el passat 3 d’octubre va suposar la recol·lecció de 7.236 kg de fruita i verdura: tomàquets, mongeta tendra, pastanagues, pomes i carbasses que havien quedat fora del circuit comercial. L’actuació va suposar no malbaratar els 46.455.512 litres d’aigua invertits en la seva producció. També amb Espigoladors s’ha dut a terme el concurs fotogràfic “Posa el Focus en l’Aprofitament Alimentari”. Les fotografies guanyadores d’aquest concurs també s’han anunciat durant l’entrega de premis a la V Jornada per l’aprofitament dels aliments i els sistemes agroalimentaris més sostenibles.
A banda, les actuacions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari s’emmarquen en l’Estratègia Aprofitem els Aliments. En aquesta estratègia, entre d’altres accions, es treballa per generar coneixement impulsant estudis per quantificar i analitzar les causes de les pèrdues i el malbaratament al llarg de la cadena alimentària, s’està coordinant la Comissió Interdepartamental que s’encarrega del desplegament reglamentari de la Llei de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentaris a Catalunya, i s’impulsen diverses accions de sensibilització, com la Hackaton de l’Alimentació Sostenible. Mensualment, es publica el butlletí #AprofitaElsAliments, on es difonen notícies d’actualitat, projectes i altres informacions d’interès sobre la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.