President

El president Aragonès durant la seva intervenció al Congrés Mundial de la Pau (foto: Paco J. Muñoz)

President Aragonès: "La pau necessita diàleg entre posicions diferents"

query_builder   15 octubre 2021 21:18

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La pau necessita diàleg entre posicions diferents"

  • El cap de l’Executiu participa a la inauguració del 2n Congrés Mundial de la Pau, que se celebra a Barcelona
El president Aragonès durant la seva intervenció al Congrés Mundial de la Pau (foto: Paco J. Muñoz)
El president Aragonès durant la seva intervenció al Congrés Mundial de la Pau (foto: Paco J. Muñoz)

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat avui Catalunya com a “nació compromesa amb la pau” durant la sessió inaugural del 2n Congrés Mundial de la Pau, que se celebra a Barcelona des d’avui fins el 17 d’octubre. L'acte inaugural ha comptat també amb la presència de la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció en aquest congrés per recordar que “la pau necessita diàleg i establir ponts entre visions diferents”. En aquest sentit, ha precisat que “Catalunya ha estat promotora de diàlegs arreu del món i avui estem promovent un diàleg i una resolució democràtica a conflictes polítics també a Catalunya” per tal de  “transformar els conflictes polítics i socials latents en solucions”.

 

El president Aragonès ha recordat que el proper 24 d’octubre se celebraran els 50 anys del discurs de Pau Casals a les Nacions Unides, un discurs “en que es va parlar de pau i es va parlar de Catalunya” tot subratllant que “la vegada que s’ha parlat més de Catalunya a l’ONU ha estat per parlar de pau”. “No és un anècdota, és una mostra del compromís de la societat catalana amb la pau a casa nostra i la pau al món”, ha conclòs.

El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva participació a la inauguració del 2n Congrés Mundial de la Pau per explicar que fa 20 anys que Catalunya va impulsar la seva pròpia Llei de Cooperació al Desenvolupament, “una norma que proclama el foment de la pau i la prevenció de conflictes en base a la cooperació” i que, des del 2003, Catalunya compta amb una Llei de Foment de la Pau, “una norma pionera que té per objectiu promoure la cultura de la pau, el diàleg cultural i religiós i l’eradicació dels conflictes violents”.

Segons el president de la Generalitat, esdeveniments com el Congrés Mundial per la Pau “són una oportunitat molt valuosa de trobada i reflexió de la societat civil” i ha apuntat tres pilars essencials que ha de representar el moviment per la pau a nivell internacional: la interseccionalitat de la pau, la necessitat de trobar respostes globals i el diàleg.

El president de la Generalitat no ha deixat escapar l’oportunitat de recordar el paper d’Arcadi Oliveres en el foment de la cultura de la pau, que la darrera Diada Nacional de Catalunya va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat.

 

Catalunya, punt de trobada del pacifisme mundial

Avui és el primer dia d’un cap de setmana que situarà Catalunya al mapa mundial del pacifisme. En aquest sentit, el II Congrés Mundial per la Pau farà de Barcelona un punt de trobada entre representants i organitzacions del pacifisme mundial, amb participants de 116 països i més de 6000 persones inscrites. Sota el títol “(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia”, el congrés, organitzat per l’International Peace Bureau (IPB) i l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), combinarà activitats presencials, conferències i tallers amb la possibilitat de seguir la majoria d’esdeveniments també en línia. Entre les personalitats que participaran al congrés destaquen Beatrice Fihn, que va rebre el Premi Nobel de la Pau 2017 en nom de la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) i que serà presencialment a Barcelona, o d’altres que hi participaran telemàticament com ara Noam Chomsky, Jody Williams, Luiz Inácio Lula da Silva i Vandana Shiva. Es pot consultar el programa complet aquí.

 

El principal objectiu del congrés és dinamitzar el pacifisme internacional, redefinir l'acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau. A més, pretén ser la reunió més gran d'activistes per la pau aquest 2021, designat per les Nacions Unides com l'Any Internacional de la Pau i la Confiança. L’antecedent d’aquest congrés a Barcelona és el Congrés Mundial celebrat a Berlín el 2016, amb el títol “Desarmar! Per una clima de pau: crear una agenda d’acció”. Més de 1.000 participants de 75 països van participar en un ampli ventall de sessions que van donar un nou impuls al desarmament i als moviments de pau.

 

El II Congrés Mundial per la Pau a Barcelona té el suport financer de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i de l’Ajuntament de Barcelona. Per a l’organització, també s’ha comptat amb un comitè local a Catalunya amb participació de múltiples organitzacions del moviment de pau català. A banda de l’aportació econòmica, l’ACCD coorganitza diversos actes en el marc del Congrés, com ara la presentació del llibre de l’Arxiu Nacional de la Policia de Guatemala, que la cooperació catalana organitza amb Swisspeace, un institut de recerca en temes de pau de Suïssa, i amb la participació de l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’ACCD també organitza amb l’ICIP i el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans un taller per visibilitzar el rol de les persones defensores dels drets humans en la construcció de pau a través de testimonis concrets. L’espai, a més, servirà per donar a conèixer el compromís de Catalunya amb la protecció d’aquestes defensores per perquè puguin desenvolupar la seva tasca legal i legítima amb el màxim de garanties.

 

 

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia