Justícia, Drets i Memòria

.

Consellera Ciuró: "Només des de la memòria viva podrem evitar que el feixisme campi lliure"

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presidit l'acte d'homenatge als afusellats pel franquisme al Fossar de la Pedrera

query_builder   17 octubre 2021 14:08

event_note Nota de premsa

Consellera Ciuró: "Només des de la memòria viva podrem evitar que el feixisme campi lliure"

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha presidit l'acte d'homenatge als afusellats pel franquisme al Fossar de la Pedrera

.

La consellera Ciuró ha presidit aquest migdia l’acte d’homenatge als afusellats pel franquisme al Fossar de la Pedrera. L’esdeveniment l’organitzen anualment el Memorial Democràtic i l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya en record als represaliats pel franquisme.

En el seu discurs, la titular de Justícia ha reivindicat l’espai del Fossar de la Pedrera com  “una de les fosses comunes de repressió més grans de tot el país i possiblement l’espai de memòria més monumental de Catalunya”. Es calcula que, com a mínim, al fossar hi ha les restes de 1.700 persones executades al Camp de la Bota. Així mateix, Ciuró ha recordat la figura del president Lluís Companys, mort “per un franquisme en plena campanya d’exterminació ideològica del catalanisme”.

La consellera ha fet un reconeixement també als nombrosos familiars que han assistit a l’acte, als quals s’ha adreçat per agrair-los la lluita i la determinació per “restaurar la dignitat dels familiars desapareguts”. En aquest sentit, Ciuró ha lloat el Mapa de Fosses de Catalunya, a través del qual se n’han pogut geolocalitzar més de 600, i el Pla de Fosses, encarregat de calendaritzar les intervencions arqueològiques. “Tots aquests treballs i aquesta feinada que s’està duent a terme ens ha portat a fer 60 intervencions en fosses a Catalunya i s'han recuperat les restes de, com a mínim, 556 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme”.

A més, Ciuró ha recordat el seu ferm compromís amb l’elaboració de la “Llei catalana de memòria democràtica”, la qual esdevindrà una mesura de protecció contra els totalitarismes que permetrà reforçar la societat.

En la cloenda del discurs, la consellera ha enviat un missatge contundent sobre la importància de la memòria democràtica: “no estem disposats a oblidar ni a silenciar la barbàrie del règim franquista a casa nostra, i perquè només des de la memòria viva podrem evitar que el feixisme campi lliure pels nostres carrers”.

L’acte ha comptat amb la participació del president de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny; el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro; el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font; la delegada del Govern de la Generalitat a Madrid, Ester Capella; el regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Rabassa, i el director general dels Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat.

Processament contra l’exministre Martin Villa

En declaració als mitjans de comunicació, Ciuró ha valorat el processament contra l’exministre Martin Villa per part de la jutgessa argentina María Servini: “avui és la justícia argentina qui ha d’iniciar un procediment contra un dels repressors del franquisme, un fet que Espanya no entoma i que, per tant, ho han d’entomar jurisdiccions estrangeres. Un cop més a la vergonya col·lectiva d’un Estat que no encerta a reparar i a fer revisió de la seva història”.

2  

Imatges

Ciuró ret homenatge als represaliats

Ciuró ret homenatge als represaliats 1453

Acte d'homenatge als represaliats

Acte d'homenatge als represaliats 4288

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia