• La primera edició del cicle, que serà anual, analitzarà com el dret a saber ha contribuït a gestionar de manera més eficaç i eficient la crisi sanitària de la COVID-19
  •  Les jornades tindran lloc entre el 25 i el 28 d’octubre en sessions presencials i telemàtiques que es faran amb col·laboració de les universitats UB, UPF i UOC

El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert posa en marxa, per primer cop, el cicle Jornades anuals de Govern obert, amb l’objectiu de fer arribar a la ciutadania com el govern obert contribueix a millorar les polítiques públiques i la qualitat democràtica. Sota el títol “Abordar la pandèmia des del Govern obert”, la primera edició de les jornades se centrarà a analitzar com el dret a saber ha contribuït a gestionar de manera més eficaç i eficient la crisi sanitària de la COVID-19. Experts i acadèmics tractaran els diferents eixos de les jornades en quatre sessions presencials i telemàtiques que tindran lloc els dies 25, 26, 27 i 28 d’octubre i que es faran amb la col·laboració d’universitats catalanes.

La secretària de Govern Obert, Mercè Crosas, destaca que “el nou cicle de les Jornades anuals de Govern obert apropa a la ciutadania maneres de resoldre reptes complexes de la societat amb un enfocament obert, és a dir, amb l’ajuda de les dades obertes, la transparència, la participació ciutadana i la col·laboració entre sectors”. “Cada any s’escollirà una temàtica monogràfica, tot i que l’eix principal de les jornades girarà al voltant del govern obert; la pregunta clau és com el govern obert contribueix a millorar les polítiques públiques i la qualitat democràtica”, explica Mercè Crosas.  

Les Jornades Anuals de Govern Obert seran un espai de reflexió on compartir casos d’èxit i punts de millora per generar coneixement al voltant de la transparència, les dades obertes, la participació ciutadana i el bon govern. Per dur a terme les conferències es comptarà amb experiències desenvolupades pel sector públic, privats i cívics. 

Les jornades, que se celebren enguany entre el 25 i el 28 d’octubre, posen èmfasi en com el dret a saber ha contribuït de forma decisiva a la gestió de la crisi sanitària de la COVID-19. Les quatre sessions que formen part del cicle se celebren amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Popeu i Fabra (UPF). 

 

Contingut de les sessions

25 d’octubre: transparència

El tret de sortida de les jornades tindrà lloc el proper dilluns, 25 d’octubre, a la Universitat de Barcelona, en una sessió presencial que es podrà seguir també telemàticament i en la qual participarà també la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. En la sessió s’analitzarà com la transparència ha permès gestionar millor la COVID-19 i quin ha estat el paper de les dades per predir el comportament de la patologia.

(Per seguir la primera sessió en línia: https://youtu.be/h5WqhP_lV5k)

 

26 d’octubre: dades obertes

La segona sessió, realitzada amb la UOC, és una taula de debat telemàtica sobre la gestió i avaluació de la recerca i la ciència oberta, des del punt de vista dels analistes de dades que creen les visualitzacions que es ajuden a entendre l’evolució de la pandèmia.

(Per seguir la segona sessió en línia: https://youtu.be/mKQ5f92LmcM

 

27 d’octubre: participació ciutadana

La tercera sessió, realitzada amb la UOC i també telemàtica, abordarà com la participació ciutadana ha incidit en certs aspectes la gestió de la pandèmia.

(Per seguir la tercera sessió en línia: https://youtu.be/TrtoZkTvxN0)

 

28 d’octubre: integritat pública

Finalment, la darrera sessió de les Jornades anuals de Govern obert serà el dijous 28 d’octubre, una sessió presencial que es durà a terme a la sala de graus Albert Calsamiglia, del campus de la Ciutadella de la UPF. En aquesta sessió es tractarà l’ètica pública en la presa de decisions de salut pública com la pandèmia de la COVID-19.

(Per seguir la quarta sessió en línia: https://youtu.be/jnCesRVeDGo)

 

Informació de seguiment i acreditacions: 

Podeu consultar el programa al web de Govern Obert: https://governobert.gencat.cat/ca/actualitat/jornades-anuals-govern-obert/

Totes les sessions es podran seguir a través del canal de youtube de Govern Obert (https://www.youtube.com/channel/UC2wabk5ipm8uINsPlxkLEUg).

Per seguir o assistir a les sessions cal inscriure’s prèviament al formulari d’inscripcions de les jornades.

 

En el cas dels mitjans de comunicació que vulguin cobrir les sessions presencials (obertura i cloenda) caldrà acreditar-se enviant un correu a l’adreça comunicacio.exteriors@gencat.cat.