Palau Robert

palmera 2012

7 anys després, coincidint amb la plena represa d'activitat del centre

Torna l'emblemàtica palmera del Jardí del Palau Robert a la façana del carrer Còrsega cantonada amb Diagonal

query_builder   20 octubre 2021 09:25

event_note Nota de premsa

7 anys després, coincidint amb la plena represa d'activitat del centre

Torna l'emblemàtica palmera del Jardí del Palau Robert a la façana del carrer Còrsega cantonada amb Diagonal

És ben sabut que el Palau Robert és un edifici singular. Quan Robert Robert i Surís va adquirir els xalets d'en Salamanca, a l'incipient cantonada del passeig de Gràcia amb la Diagonal, i els va enderrocar per construir-hi la seva residència familiar, Barcelona es trobava en un moment de grans transformacions. Un decret reial de 1859 havia aprovat el pla de reforma urbana i eixample d'Ildefons Cerdà i l'any 1888 va celebrar-se la primera Exposició Universal.

palmera 2012

El Palau Robert va projectar-se com a residència privada de l'aristòcrata gironí a l'estil de les mansions que es construïen al passeig de Gràcia. L'edifici, d'estil neoclàssic, i construït amb pedra de la muntanya del Montgrí, quedà enllestit el 1903. El jardí va ser dissenyat pel jardiner municipal Ramon Oliva que, més endavant, va construir els de la plaça de Catalunya. El que no tothom sap és que les palmeres provenien de l'Exposició Universal de 1888.

Des d’aleshores, el Palau Robert va viure nombrosos avatars, projectes i canvis de mans, fins que va ser adquirit per la Generalitat l’any 1981. Adscrit al Departament de la Presidència, el 18 de novembre de 1997 va obrir les seves portes amb el nom de Palau Robert.

L’any 2003 es van dur a terme obres de remodelació de les antigues cotxeres i el jardí. La transformació del jardí va consistir en l’enderrocament del mur del carrer Còrsega, que va ser substituït per una reixa que ha donat més transparència a l’espai enjardinat.

El 2014, a causa de la plaga de Rhynchophorus ferrugineus (morrut) que assotava les palmeres ornamentals arreu de Catalunya, i malgrat les mesures fitosanitàries que en aquell moment es van prendre, es van haver de talar vàries palmeres del jardí.

Set anys després, i com a metàfora de la progressiva superació de les dificultats recentment viscudes amb la covid i la plena represa de l’activitat presencial al Palau Robert, el jardí tornarà a acollir, a partir del 21 d’octubre, la seva palmera més vistosa: la que uneix el carrer Còrsega amb l’Avinguda Diagonal.

I és que, amb les darreres mesures aprovades pel PROCICAT, el Palau Robert recupera, pràcticament, el ritme, les activitats i els aforaments d’abans de la pandèmia, tant a les sales d’exposicions com a l’auditori i al jardí. És la millor forma possible d’acarar un 2022 ple de propostes per a tots els públics que ben aviat s’aniran coneixent.

4  

Imatges

Palmera al 1980

Palmera al 1980 148

Palmera al 1999

Palmera al 1999 86

Palmera al 2006

Palmera al 2006 20

Palmera amb la mostra "Comediants"

Palmera amb la mostra "Comediants" 73

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia