Territori

ciberseguretat universistats Geis Puigneró

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya oferirà un programa de ciberseguretat perquè les universitats que vulguin s'hi puguin acollir

query_builder   20 octubre 2021 18:09

event_note Nota de premsa

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya oferirà un programa de ciberseguretat perquè les universitats que vulguin s'hi puguin acollir

ciberseguretat universitats Geis Puigneró
  • Així ho han anunciat avui el vicepresident del Govern i la consellera de Recerca i Universitats en una reunió que ha tingut lloc a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per conèixer les tasques de recuperació de la xarxa informàtica

 

  • Jordi Puigneró ha anunciat també la creació d’una ‘Cyberacademy’ per generar talent en l’àmbit de la ciberseguretat i promoure una major oferta formativa dirigida a atendre les necessitats d’aquest mercat

 

  • Gemma Geis ha destacat que la ciberseguretat és un dels àmbits estratègics en recerca de Catalunya

 

  • Javier Lafuente ha agraït el suport institucional rebut des del primer moment i ha destacat la capacitat de recuperació de la Universitat en l’àmbit de les TIC

 

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró i la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, han anunciat avui “la voluntat del Govern de reforçar la ciberseguretat en l’àmbit de les universitats catalanes”.

Per Jordi Puigneró ja no és només garantir la seguretat de la informació sinó que el cibercrim i la ciberdelinqüència “poden posar en escac serveis públics importants com la salut o el dret a l’educació. En aquest sentit, inclourem les universitats dins el perímetre de seguretat de l’Agència de Ciberseguretat”.

Per la seva banda, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha afirmat que “la ciberseguretat és un camp de recerca i d’expertesa prioritari i un dels àmbits estratègics en recerca de Catalunya”. En aquest sentit, Geis ha afegit que “quan parlem d’enfortir les infraestructures científiques del país, també incloem els serveis informàtics i digitals dels centres de recerca i de les universitats”.

Així, l’Agència de Ciberseguretat oferirà un programa per reforçar la seguretat dels sistemes TIC de les universitats catalanes que vulguin acollir-s’hi.

 

Creació de la Cyberacademy per generar talent

El vicepresident Puigneró també ha anunciat la creació d’una Cyberacademy, una plataforma e-learning per generar talent en l’àmbit de la ciberseguretat i promoure una major oferta formativa adaptada a les necessitats del mercat, orientada a potenciar formació universitària així com formació específica en l’àmbit de la Formació Professional. També es preveu l’impuls d’altres programes acadèmics amb la finalitat de potenciar programes de re-skilling (programes per reorientar professionals d’altres àmbits cap a la ciberseguretat).

 

Ciberseguretat, una prioritat estratègica

Davant l’increment dels ciberatacs, la ciberseguretat ha esdevingut una prioritat estratègica. El Govern considera que les ciberamenaces poden suposar un autèntic llast per a l’economia, la societat digital i per a la ciutadania i que un país digitalment avançat necessita d’un servei de ciberseguretat públic liderat i desplegat per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, operativa des de l’1 de gener de 2020.

 

L’Estratègia de ciberseguretat de Catalunya ja preveu el desplegament d’actuacions en els diferents àmbits dels serveis públics de Catalunya. El programa de seguretat per a l’àmbit universitari s’emmarca com a peça rellevant del model de ciberseguretat de l’Agència i reforçarà la seguretat dels actius tecnològics i dels serveis digitals en aquest entorn, així com la protecció de les persones usuàries dels sistemes i té com a objectiu assolir una cultura de ciberseguretat.


Des del passat dilluns 11 d’octubre, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya està donant suport a la UAB en l’atac específic de ransomware que han rebut en els seus servidors. El rector de la UAB, Javier Lafuente, ha agraït tot el suport rebut de les diferents universitats catalanes, del Govern de la Generalitat de Catalunya i, en concret, del seu vicepresident i de la consellera de Recerca i Universitats. Respecte a l’atac, Lafuente ha afirmat que “des de la Universitat s’està treballant per tornar a la normalitat plena en el període més curt possible, però sempre garantint que tots els procediments es fan amb garanties de seguretat” i ha afegit que “sortirem reforçats d’aquesta situació demostrant la gran capacitat de reacció i fortalesa tant de la nostra Universitat com de les administracions públiques”.

 

Aquest tipus d’atacs s’han anat estenent tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat, ja que tenen un gran impacte en l’actual context d’elevada digitalització que ha deixat la pandèmia. D’acord amb l’informe de tendències del primer trimestre del 2021 que va publicar l’Agència al seu portal (ciberseguretat.cat), s’ha constatat que les organitzacions objectiu dels atacs de ransomware són cada vegada més grans. La mida mitjana de les entitats víctimes d’aquests atacs ha crescut un 400% en un any i majoritàriament es concentren en sector com l’educació, el sector públic o el sector salut.

 

 

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 212

Fotografia

Fotografia 132

Fotografia

Fotografia 193

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 349

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia