Justícia, Drets i Memòria

.

La consellera de Justícia inaugura el VI Congrés Internacional per a l'Estudi de la Mediació i el Conflicte

Ciuró: "Els ciutadans han de confiar i implicar-se en la resolució alternativa de conflictes"

Un litigi a la Unió Europea costa 10.400 euros de mitjana: amb mediació aquest cost es redueix un 75 %

query_builder   21 octubre 2021 12:11

event_note Nota de premsa

La consellera de Justícia inaugura el VI Congrés Internacional per a l'Estudi de la Mediació i el Conflicte

Ciuró: "Els ciutadans han de confiar i implicar-se en la resolució alternativa de conflictes"

Un litigi a la Unió Europea costa 10.400 euros de mitjana: amb mediació aquest cost es redueix un 75 %

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, afirma que “la resolució alternativa de conflictes no podrà ser una via estructural dins de la nostra societat sense fer-ne partícips els ciutadans”. “Aquests ‒ha remarcat la consellera‒ han de conèixer la resolució del conflicte i l’acord, confiar-hi i implicar-s’hi.”

Ciuró, que ha inaugurat avui el VI Congrés Internacional per a l’Estudi de la Mediació i el Conflicte a la UPF Barcelona School of Management, ha reconegut que l’arbitratge, la mediació, la negociació, la conciliació o la justícia restaurativa encara són procediments massa poc coneguts per la ciutadania en general.

La titular de Justícia ha recordat que a través de la mediació i la resolució alternativa de conflictes es pot evitar que una part dels litigis entrin en l’àmbit judicial, la qual cosa “beneficia tant el conjunt del sistema com les persones”.

“Es tracta d’una estratègia de guanyar-guanyar”, ha afegit la consellera, que ha remarcat que amb la negociació entre les parts és més fàcil mantenir després les relacions empresarials, econòmiques, familiars etc.

Una llei per “posar ordre”

La consellera Ciuró ha explicat que el projecte de llei de prevenció, gestió i resolució de conflictes és un dels gran projectes d’aquesta legislatura, i que actualment des del Departament s’està fent una anàlisi de la normativa vigent per detectar-hi mancances i fer propostes de millora. “Aquesta llei ha de ser una oportunitat per posar ordre”, ha assegurat la consellera.

Ciuró ha recordat també altres accions que s’estan duent a terme, com ara la posada en marxa d’una comissió interdepartamental per endreçar els diversos àmbits en què actua la mediació dins dels diferent departaments i millorar els esforços que fan les administracions en matèria de resolució alternativa de conflictes.

”Endreçar per prestigiar i fer de l’Administració una eina confiable per a la ciutadania”, ha emfatitzat la consellera, que ha recordat que aquesta tasca “no la pot fer l’Administració per si sola, sinó que necessita la col·laboració del teixit associatiu”.

Per finalitzar, la consellera ha destacat que “no podem fer un pas en aquest sentit sense les universitats, però tampoc sense els col·legis professionals, les cambres de comerç...”. “Volem que la nostra sigui una societat avançada en matèria de diàleg”, ha puntualitzat la consellera.

Reducció d’un 75 % el cost d’un litigi

El cost mitjà d’un litigi en l’àmbit civil a la Unió Europea és de 10.400 euros de mitjana (sense comptabilitzar els possibles recursos i apel·lacions). La durada mitjana d’un litigi és de 548 dies. Amb la mediació, el cost del litigi es redueix un 75 % i el nombre de dies de durada, un 85 %.

L’any 2020 el Centre de Mediació de Catalunya va iniciar 2.777 sol·licituds de mediació, 2.041 de les quals van arribar de manera directa a través de les parts i 736 es van iniciar per derivació judicial; és a dir, el jutge, en un moment determinat del procediment judicial, va derivar les parts a resoldre el conflicte a través de la mediació.

La modificació del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, i la Llei 15/2009, de mediació en l’àmbit del dret privat, estableixen que, en els casos de derivació judicial, sigui obligatòria una sessió prèvia informativa per explicar a les parts el valor, els avantatges, els principis i les característiques de la mediació, perquè puguin assolir un acord.

 

1  

Imatges

La consellera de Justícia, al VI Congrés Internacional pera l'Estudi de la Mediació i el Conflicte

La consellera de Justícia, al VI Congrés Internacional pera l'Estudi de la Mediació i el Conflicte 1826

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia