Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Miniatura

X jornada 'Masies + sostenibles': La masia, un habitatge sostenible i saludable, dissabte, a Solsona, en el marc de la Fira Solsoterra

query_builder   21 octubre 2021 14:04

event_note Nota de premsa

X jornada 'Masies + sostenibles': La masia, un habitatge sostenible i saludable, dissabte, a Solsona, en el marc de la Fira Solsoterra

El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central va començar a treballar amb la temàtica de les masies sostenibles a partir del projecte de cooperació Leader ‘Masovera’, que es va desenvolupar en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013

Logo web 'Masies + sostenibles'

El grup Leader Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central organitza dissabte, 23 d’octubre, a Solsona, en el marc de la Fira Solsoterra, la desena edició de la jornada ‘Masies + sostenibles’, que s’inscriu dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta X edició de la jornada ‘Masies + sostenibles’ se celebra en un moment en què hom està convivint amb una pandèmia, la covid19, i amb una transició energètica amb objectius ambiciosos de millora ambiental, fet que ha posat en valor el medi rural, les masies, el contacte amb la natura, recuperant els valors que havien quedat amagats sota una vida frenètica. Així, en l’esmentada jornada es vol reflexionar sobre el moment actual a nivell de l’evolució del clima i les seves perspectives, a més de posar en context la masia cap a un nou model, i conèixer en primera persona els seus valors saludables i sostenibles.

En la jornada i a càrrec del Dr. Mariano Barriendos es tractarà sobre l’adaptació al canvi climàtic a través de la seva experiència i perspectiva en riscos climàtics com a historiador i paleoclimatòleg. També es donarà a conèixer l’experiència de l’arquitecte Oriol Rosselló, de l’estudi Bangolo, amb la xerrada sobre la masia com a proposta d’un nou model, on es planteja la tradició i arquitectura adaptada al segle XXI, a través de l’ús de la ventilació, il·luminació, i materials sostenibles. Per últim, també hi participarà Silvia Ferrer-Dalmau amb la seva proposta sobre la reforma saludable en la masia, atenent al context actual d’habitatge saludable.

Des de ‘Masies + sostenibles’ s’ha arribat als 10 anys de jornades tècniques i activitats al voltant de la sostenibilitat en el món de la masia, amb la satisfacció d’haver contribuït a generar consciència ambiental i a posar en valor les bones pràctiques en el món de la masia.

Durant aquests anys ‘Masies + sostenibles’ ha apostat per la sostenibilitat en l’hàbitat dispers que caracteritza el territori, en què la seva icona és la masia; s’ha desenvolupat accions dirigides a millorar aspectes relacionats amb la gestió energètica, urbanística, constructiva, i social de les masies. Les principals accions han estat la creació de la guia de la masia sostenible, la realització de les jornades anuals, i la divulgació del documental ‘Viure a la masia’.

Aquest any s’ha unificat en la Fira Solsoterra: fira de la terra del Solsonès, les fires i jornades del Solsonès relacionades amb la sostenibilitat, els productes ecològics, i la qualitat de vida; i en aquesta edició el Consorci també col·labora amb els projectes de cooperació Leader relacionats amb els productes agroalimentaris locals  ‘Producte d’aquí’ i ‘Gustum’.

Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/211023_not_jornada_masies

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 579