El delegat afirma que la tendència de les persones a valorar altres estímuls per bastir els seus projectes vitals pot contribuir a la reversió del despoblament de l’entorn urbà

A la vegueria de Lleida, el 45% dels municipis sumen tan sols el 5% de la població total, mentre que el 3% dels municipis n'acullen el 51%

Jornada 'Despoblament i Catalunya buidada'
Bernat Solé, durant la seva intervenció en la jornada 'Despoblament i Catalunya buidada'

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha explicat avui que un dels factors que seran més rellevants per contribuir a facilitar la reversió del fenomen del despoblament de l’entorn rural a Catalunya serà la conscienciació dels ciutadans i ciutadanes que viuen en zones urbanes molt més poblades que el lloc de la feina no ha de ser l’element determinant a l’hora de decidir el lloc de residència. En aquest sentit, ha dit, la pregunta que moltes persones s’hauran de plantejar és “què hi posem al centre de les nostres vides, el lloc de feina o bé altres elements i experiències que ens motiven més i ens fan la vida més satisfactòria?”. I probablement -ha continuat- “va en augment la percepció que el centre de les nostres vides no passa, almenys no únicament, per decidir allò que vivim i on ho vivim en funció del lloc on tenim el lloc de treball, sinó per altres tipus d’inputs i estímuls”.

Bernat Solé ha apuntat que per afavorir aquest replantejament s’han de millorar les possibilitats d’oportunitats de la ciutadania. Ha assegurat que el Govern “té molt clar que la lluita contra el despoblament és un element que ha d’estar present en les polítiques que s’apliquin en els properes anys” àmbits com el del foment de l’habitatge públic, de la regulació urbanística, de la rehabilitació de centres històrics, de la connectivitat de fibra òptica i tecnologia 5G o d’una xarxa de comunicacions sostenible. A la vegueria de Lleida, el 45% dels municipis sumen tan sols el 5% de la població total, mentre que el 3% dels municipis n’acumulen el 51%.

En relació a aquest darrer punt, el de les comunicacions sostenibles, el delegat ha afirmat que la “bona notícia” de  l’alliberament del peatge de l’AP-2 no ens ha de fer oblidar que Lleida necessita un sistema de mobilitat molt més sostenible. I ha posat l’exemple del recent acord del Govern que estableix que, a partir del 2024, ja serà Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i no Renfe qui operarà el servei de de les línies RL3 i RL4 de Rodalies a la demarcació de Lleida, amb l’objectiu de millorar la freqüència de viatges, la puntualitat, la connectivitat i la vertebració territorial. Solé ha afirmat que Lleida necessita que aquesta assumpció del servei s’ampliï a les altres línies ferroviàries de Rodalies de Lleida per convertir-la en un node de comunicacions clau a l’oest del país.

El delegat ha fet aquestes valoracions en el transcurs de la jornada ‘Despoblament i Catalunya buidada’ que s’ha celebrat avui al CaixaForum Lleida, la primera de les quatre que integren el cicle “4 reptes capitals”, que organitza NacioDigital a les quatre capitals catalanes com a espai d'anàlisi i debat sobre la situació socioeconòmica del país. Durant la jornada, Maria Sisternas, arquitecta i CEO de Mediaurban, Vanesa Freixa, il·lustradora i activista rural, i el professor de Geografia de la UAB, Francesc Muñoz, han reflexionat sobre despoblament, ruralitat, ciutats i la denominada Catalunya buidada.