Interior

Foto

Els Mossos d'Esquadra celebren l'acte nacional del Dia de les Esquadres

query_builder   22 octubre 2021 15:21

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra celebren l'acte nacional del Dia de les Esquadres

  • El conseller Elena destaca que “ara tenim al davant una nova etapa amb la mirada posada en l’horitzó  2030. Hem de tenir una mirada llarga per posar les bases del que ha de ser el cos els propers anys”
  • S’han atorgat 283 medalles i 9 plaques commemoratives a membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, altres cossos policials, la judicatura i la societat civil
Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presidit avui l’acte central del Dia de les Esquadres al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona. Enguany, s’han atorgat 283 medalles i 9 plaques commemoratives a membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en reconeixement a accions meritòries.

L’acte ha començat amb la projecció d’un missatge del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha  traslladat el ple suport de tot el govern al cos.

El conseller Elena, que ha començat recordant els dos agents del cos morts recentment, s’ha referit als Mossos d’Esquadra com “una policia integral, amb més de tres-cents anys d’història, preparada i moderna, que vetlla per garantir l’exercici de drets i llibertats de la ciutadania”. “Sou un orgull pel nostre país”, ha dit.

El titular d’Interior ha afirmat que un cop culminat i consolidat el desplegament del cos a tot el territori, “ara tenim al davant una nova etapa amb la mirada posada en l’horitzó  2030. Hem de tenir una mirada llarga per posar les bases del que ha de ser el cos els propers anys”, ha dit.

El conseller ha explicat que cal fer front a nous reptes com el d’incrementar el sostre de la plantilla o modernitzar els recursos. En aquest sentit, ha destacat que “cal seguir apostant amb recursos econòmics, formació i talent per ser més eficients i més efectius, per servir a una societat cada vegada més complexa i assumir el repte d’un món globalitzat”.

Elena ha posat en valor la lluita contra els delictes d’odi i la violència masclista, “intensificant la nostra dedicació, combatent als agressors i acompanyant a les víctimes, com feu sempre. Sou una policia que garanteix drets i llibertats, especialment als més vulnerables”.

Joan Ignasi Elena ha manifestat que “ens calen més dones policies, a la base i als comandaments, no només per justícia sinó per ser una millor policia” i ha assegurat que és un compromís del govern la feminització del cos.

El conseller també ha apuntat altres objectius com combatre els ciberdelictes, la proliferació de plantacions de marihuana, el terrorisme, fer front a les conseqüències derivades de la pandèmia, i encetar una nova etapa en la seguretat ciutadana amb encara més proximitat del cos als barris i ciutats. 

Durant el seu discurs Elena també s’ha referit a les mostres d’hostilitat i agressions que ha patit el cos, “són del tot inacceptables, i no permetrem que quedin impunes. Perseguirem els responsables de manera implacable”, ha sentenciat. 

El titular d’Interior ha agraït a tot el cos la tasca feta durant els darrers mesos “molt durs” immersos en la pandèmia de la COVID19, “és de justícia que com a societat reconeguem el paper fonamental dels Mossos i les policies locals i la resta de cossos de seguretat i emergències en la gestió de la pandèmia”. “Heu estat un gegants dels servei públic”, ha afegit.

El conseller ha recordat els dispositius del confinament perimetral de la Conca d’Òdena, o de la Cerdanya amb els controls als accessos al Túnel del Cadí a 10 graus sota zero, o  aquest estiu vetllant pel compliment de les restriccions per garantir la seguretat en la mobilitat o per gestionar els botellots. “Són exemples de gran vocació al servei públic”, ha dit.

Elena ha felicitat a totes les persones condecorades avui “en nom propi i en nom del conseller Sàmper, ja que són a proposta seva, i és de justícia recordar-ho”. Així, també ha expressat el seu reconeixement als seus predecessors en el càrrec i als caps del cos de Mossos dels darrers anys “que han assumit la responsabilitat en una etapa  difícil”.

El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha indicat que “la vocació de policia integral inclou grans reptes de seguretat pública, però també ha d’anar acompanyada de grans compromisos i esforços que els policies necessiten.”

En aquest sentit, ha recordat l’increment entre un 10 i un 15% de dotacions arreu de Catalunya en els darrers anys i l’impuls de noves unitats centrals com les d’odi i discriminació o delictes sexuals, així com la millora dels recursos materials per a dur a terme la tasca policial.

Amb la voluntat d’enfortir el desplegament territorial, el director ha destacat que durant aquesta legislatura s'iniciarà la remodelació de la comissaria de Sant Martí, a Barcelona,  i la construcció de 3 noves comissaries (Torredembarra, La Jonquera i Mollerussa). En l’àmbit d’inversions i millores policials,  Pere Ferrer, s'ha referit  a l'actualització del parc mòbil i a la nova uniformitat de seguretat ciutadana.

En el seu discurs, el major Josep Lluís Trapero s'ha referit a "l'essència dels Mossos" i ha definit aquesta essència amb aquestes paraules: "som una policia de tothom, una policia social, una policia d'ajuda, una policia col·laborativa, no competitiva, una policia que creu en la rendició de comptes, una policia transparent."

Trapero s'ha dirigit als mossos i mosses reunits a l'auditori del Centre de Convencions Internacional de Barcelona però  també a tots els que han seguit l'acte a través de les xarxes socials del Cos. A tots i a totes els ha dit: "sou molt bons. Sou la policia que un dia vaig somniar. Un cos de policia orgullós del que és". Una policia que ha de millorar: "Us dic que podem ser millors, us emplaço a ser més eina, més servei".

El Major Trapero ha mostrat la seva preocupació pels darrers comportaments d'intolerància cap a la policia que ha qualificat de "preocupants"  tot i que ha dit que  "no són generalitzats, tampoc quantitativament rellevants, però sí son comportaments grupals violents que expressen una preocupant intolerància"  i ha destacat que “en alguns debats públics s’atorga el títol d’activista a aquell que tira una pedra a un policia”.

Trapero ha defensat les institucions del país i ha recordat que el Cos de Mossos d'Esquadra forma  part de l’estructura institucional. "La policia, - ha dit-  ha de sumar amb la resta de les institucions" i ha dit que "aquells que ataquin les institucions, ens han de trobar al  davant".

El parlament del Major Trapero ha finalitzat amb un ferm i contundent agraïment a tots i cadascun dels membres que formen part del Cos de Mossos d'Esquadra.

A l’acte també hi ha intervingut Rosa Gubianes, inspectora cap de la Unitat d’Igualtat i Equitat de Mossos d’Esquadra, que ha fet una exposició dels 35 anys de la incorporació de la dona a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

Durant la celebració, s’ha projectat a l’auditori el vídeo institucional del Dia de les Esquadres 2021 que, enguany, vol ser un homenatge a totes les unitats de seguretat ciutadana de Mossos d’Esquadra. El vídeo s’ambienta en el dia a dia d’un escamot de seguretat ciutadana de tres comissaries representatives de l’entorn metropolità. Per a la seva producció, es van fer més de 150 hores de patrullatge i gravacions per aconseguir imatges que reflecteixin el dia a dia de la Seguretat Ciutadana i que els seus agents es reconeguin i es sentin reconeguts.


Gairebé 200 membres del cos de Mossos d’Esquadra reconeguts per la seva tasca i trajectòria professional

Aquest any 192 membres del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. Se n’han entregat 4 d’or amb distintiu vermell, una d’elles a títol pòstum al caporal Joaquim Vila, de la Unitat de Subsòl, mort el passat 5 d’octubre mentre realitzava unes pràctiques formatives d’espeleologia amb els seus companys al parc natural de Sant Llorenç del Munt.

També s’han lliurat 2 medalles de bronze amb distintiu vermell. Una d’elles a un mosso de l’ABP Terrassa que en acte de servei va patir una lesió greu en el peu i que, després de ser intervingut quirúrgicament i més d'un any de tractament, no s’ha pogut recuperar. L’altra, a un mosso de l’ABP Ciutat Vella per una intervenció a Premià de Mar mentre es trobava fora de servei. Va patir lesions greus en defensar una ciutadana que estava sent increpada per un grup de joves perquè els havia recriminat que no respectessin les mesures sanitàries per la Covid-19.

Del total de condecoracions lliurades a membres del cos, la majoria es corresponen a medalles de bronze amb distintiu blau, en total 179, 47 d’elles lliurades en l’acte nacional del Dia de les Esquadres celebrat aquest divendres. Entre els agents que han rebut aquesta condecoració, hi ha dos agents de l’ABP Nou Barris, un caporal i un mosso, que van aconseguir reduir un home que va irrompre en la comissaria amb un ganivet i el va col·locar al coll d’una ciutadana, amenaçant de clavar-li. El caporal va aconseguir detenir l’agressor i va evitar que cap ciutadà resultés ferit.

També han estat condecorats amb la mateixa distinció dos mossos de l’ABP Pla d’Urgell Garrigues per la seva actuació destacada en un robatori amb violència amb arma de foc i un atracament a una benzinera, tots dos fets perpetrats pels mateixos autors.

Quatre més d’aquestes condecoracions han estat lliurades per actuacions meritòries en l’àmbit de la salut pública. Concretament, al grup de paisà de l’ABP Anoia, que integrat només amb 2 efectius, va aconseguir intervenir més de 27.000 plantes de marihuana, 300 kg de marihuana tractada i va permetre la detenció de 64 persones i imputar-ne a 27 més per delictes de salut pública. L’actuació d’aquests agents va contribuir a la rebaixa de l’alerta creada a la comarca per la proliferació de les plantacions “indoor”. A l’ABP Alt Urgell també s’ha condecorat dos agents pel comís notori de 2.204 pastilles d'èxtasi.

La medalla de bronze amb distintiu blau ha estat lliurada també a diversos agents que van aconseguir salvar la vida a diferents persones. És el cas de dos mossos d’ARRO, que van aconseguir reanimar un nadó que no respirava,  i  el d’una caporal i agent d’ABP Sant Feliu i dos mossos de l’ABP Hospitalet, que van evitar el suïcidi de dues persones.

També s’ha atorgat la medalla de bronze amb distintiu blau a l’Intendent Alfons Sàrrias Garcia, per la seva trajectòria com a cap de l’ABP Badalona, a l’Inspector Jordi Giner, per la seva gestió de la sala regional de comandament de RPMB durant la pandèmia de la Covid-19, i a tres caporals de l’AIC RPMB i de l’ABP Les Corts per la seva tasca per combatre l’activitat delinqüencial multireincident dins del Pla Tremall.

Agraïments de col·laboració externa

Durant l’acte, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ha volgut reconèixer la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública del nostre país amb la concessió de 80 medalles.

Entre els guardonats, han rebut la medalla de bronze amb distintiu blau la lletrada Olga Tubau, per la seva defensa del Cos en el judici a l’Audiència Nacional, i a l’Elsa Urrutia, Cap de l’Àrea d’Atenció Presencial i Qualitat de la Direcció General d’Atenció Ciutadana, per la implementació de la cita prèvia de denúncies.

Aquesta condecoració també s’ha atorgat a altres personalitats per la seva tasca social en col·laboració amb el Cos de Mossos d’Esquadra. Entre elles, el secretari general de la Federació Catalana de Futbol, Oriol Camacho i Martí, per l’estreta col·laboració amb Mossos d’Esquadra per eradicar la violència en el món del futbol, i el Director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, per la col·laboració en el treball amb persones amb risc de vulnerabilitat. També s’ha lliurat aquesta distinció a tres ciutadans per la seva intervenció en situacions de risc. Amb la seva actuació, un va evitar l’atracament en un bar i un altre va rescatar una senyora gran que va caure accidentalment a les vies del metro quan aquest passava.

El Cos de Mossos d’Esquadra també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per efectius dels Bombers de la Generalitat, així com membres d’altres cossos policial (policies locals, guàrdies urbanes, Policia Nacional i Guàrdia Civil). Diversos membres de la judicatura i la fiscalia també han rebut un reconeixement durant l’acte, així com un representant de l’Exèrcit.

Finalment, s’han lliurat 9 plaques commemoratives, tres d’elles internes a unitats del propi cos de Mossos d’Esquadra, i les altres externes, tres d’elles per a responsables de diferents serveis sanitaris (SEM, Hospital Universitari de Bellvitge i Servei català de Salut) en reconeixement a la seva tasca professional i col·laboració amb Mossos d’Esquadra durant la pandèmia de la Covid-19.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia