Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia presenta el document "La dignitat en les atencions funeràries a Catalunya"

El text ofereix una sèrie de recomanacions a ajuntaments, empreses funeràries i comunitats religioses per respectar la diversitat religiosa i cultural

query_builder   25 octubre 2021 14:44

event_note Nota de premsa

Justícia presenta el document "La dignitat en les atencions funeràries a Catalunya"

El text ofereix una sèrie de recomanacions a ajuntaments, empreses funeràries i comunitats religioses per respectar la diversitat religiosa i cultural

.

El document “La dignitat en les atencions funeràries a Catalunya”, que ha elaborat el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, proposa un conjunt de reflexions i recomanacions adreçades a les comunitats religioses, als municipis catalans i a les empreses funeràries, per tal que els cementiris i els serveis funeraris respectin la diversitat religiosa i cultural de Catalunya.

La publicació ha estat presentada avui pel secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Clavaguera, que ha destacat que la llibertat religiosa és un dret fonamental i que el fet de poder rebre una atenció funerària d’acord amb les pròpies conviccions i creences toca de ple l’exercici d’aquesta llibertat individual. L’acte ha comptat amb la participació de la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Francesc Torralba, i Jordi Moreras, membre del Consell.

Aquestes reflexions a favor del respecte a la diversitat de creences estan impulsades per la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, que vol contribuir a l’adaptació dels serveis funeraris a la pluralitat religiosa que hi ha al país.

L’atenció funerària a Catalunya

A Catalunya, la majoria de les persones moren en un hospital (un 52 % l’any 2015), i el 16,8 % dels funerals que se celebren a Barcelona i la seva àrea metropolitana són civils. L’impuls de les incineracions ‒un 40 % de les defuncions a Catalunya‒ ha suposat un alleujament per a la manca d’espai als cementiris i incorpora noves formes d’acollida de les despulles dels difunts: columbaris individuals o col·lectius, o inhumacions ecològiques.

La situació de crisi generada per la pandèmia no només ha afectat els serveis funeraris ‒que en determinats moments van estar saturats i van haver d’establir restriccions greus d’assistència per poder acomiadar els difunts i celebrar els rituals funeraris‒ sinó que ha posat al descobert algunes de les mancances en el reconeixement de la diversitat religiosa en aquest àmbit. La més evident, però no l’única, ha estat la manca d’espais d’inhumació per als difunts que volien ser enterrats d’acord amb les prescripcions musulmanes, que van trobar molt poques parcel·les disponibles arreu de Catalunya, la qual cosa ha obligat a buscar alternatives d’inhumació en diferents municipis que han habilitat espais als seus cementiris per acollir aquests difunts.

La dignitat en les atencions funeràries

Les recomanacions que recull el document exposen, entre d’altres, la necessitat d’eixamplar el marc de reconeixement legal d’aquesta pluralitat de rituals funeraris, incloent-hi l’atenció religiosa i espiritual dels moribunds en un context hospitalari; la revisió del període mínim per fer la inhumació, que permeti disposar de temps per dur a terme la vetlla del difunt; la inviolabilitat de les tombes; les especificitats plantejades en relació amb la cremació del cos del difunt, i la purificació del cos del difunt en els casos en què els rituals els hagin de fer els membres d’una comunitat cultural o religiosa i no els operaris de les empreses funeràries.

Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa

El document “La dignitat en les atencions funeràries a Catalunya” és el sisè dels informes que ha elaborat el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa. El Consell es va crear l’any 2011 per assessorar el Govern de la Generalitat en matèria religiosa i està format per quinze experts, presidits pel doctor Francesc Torralba.

4  

Imatges

Fotografia del document De la dignitat a les atencions funeràries a Catalunya

Fotografia del document De la dignitat a les atencions funeràries a Catalunya 1355

El secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Clavaguera, i la directora d'Afers Religiosos, Yvonne Griley, en la presentació

El secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Clavaguera, i la directora d'Afers Religiosos, Yvonne Griley, en la presentació 1838

Un moment de la presentació del document

Un moment de la presentació del document 1796

Assistents a la presentació del document

Assistents a la presentació del document

1  

Fitxers adjunts

De la dignitat en les atencions funeràries a Catalunya

De la dignitat en les atencions funeràries a Catalunya
PDF | 387