Drets Socials

habitatge

El Govern obre convocatòria per subvencionar les entitats que hagin comprat habitatges per destinar-los a lloguer social

query_builder   25 octubre 2021 15:06

event_note Nota de premsa

El Govern obre convocatòria per subvencionar les entitats que hagin comprat habitatges per destinar-los a lloguer social

  • Es destina a ajuntaments, promotors i entitats que hagin comprat pisos per dret de tanteig i retracte mitjançant un préstec de l’Institut Català de Finances (ICF) i els hagin destinat a lloguer social
  • L’ajut cobreix la diferència entre el cost de retorn del préstec i la quota de lloguer que poden pagar els inquilins, i que varia en funció dels seus ingressos

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat l’obertura d’una convocatòria de subvencions del Govern per ajudar els ajuntaments, promotors o entitats que hagin adquirit pisos per dret de tanteig mitjançant un préstec de l’Institut Català de Finances (ICF) i els hagin destinat a lloguer social.

Així, les entitats i ajuntaments poden rebre, en concepte de subvenció, l’import equivalent a la diferència entre el cost de retornament del préstec i el lloguer que poden pagar els llogaters, que varia en funció dels seus ingressos.

Amb aquesta línia de subvenció, el Govern vol afavorir la compra d’habitatges per part d’ajuntaments, promotors públics, promotors socials i entitats socials de la Xarxa d’habitatges d’inserció mitjançant el seu dret de tanteig i retracte per destinar-los a lloguer social. Especialment, el programa intenta fomentar la compra de pisos per destinar-los a persones amb major risc d’exclusió residencial, provinents de desnonaments o derivats per les meses d’emergències. Les entitats interessades poden sol·licitar la subvenció fins al 26 de novembre.  

Fins al moment, s’han pogut comprar per dret de tanteig prop de 5.000 habitatges, dels quals més de 1.000 operacions han estat exercides per ajuntaments i més de 500  per entitats del tercer sector. L ’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha comprat exercint aquest dret de tanteig  un total de 3.093 habitatges.

Préstecs per afavorir l’ampliació del parc d’habitatge de lloguer social

 El  juny de 2018 es va signar un conveni  entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ICF perquè les esmentades entitats puguin adquirir habitatges que es destinaran a lloguer social  amb préstecs en unes condicions favorables. Amb caràcter general, poden sol·licitar el préstec a partir de 25.000€ i un màxim de 10 milions d'euros per titular i 90.000€ per habitatge. L'ICF finança el 100% de l'import a pagar per la compra de l'habitatge i les obres de rehabilitació a un interès fix del 3,25%, a 25 anys, amb una bonificació del tipus d’interès del 2% per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, quedant amb un interès final de l’1,25%.

Aquesta línia aposta per la fórmula de la propietat temporal associada al préstec rebut. És a dir, les entitats seran les titulars dels immobles durant 75 anys, termini a partir del qual l’habitatge entrarà a formar part del parc públic de la Generalitat i d’aquesta manera i ampliar  l’oferta de lloguer social a Catalunya. 

Els habitatges s’ofereixen,  majoritàriament, a famílies especialment vulnerables derivades de les meses d’emergències i a col·lectius amb necessitats del  municipi on estan ubicats els habitatges.  

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia