• La trobada aplegarà experts i estudiosos del món fallaire de Catalunya, Aragó, Andorra i França per posar en valor la tradició declarada Patrimoni de la Humanitat
Falles d'Isil de l'any 2012

Les Festes del Foc dels Solsticis: les falles, els Haros i els Brandons, tenen ja una cita internacional, que es materialitzarà el pròxim dia 27 i fins al 29 d’octubre, amb la celebració del  Simposi Internacional de les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineus a Bagà, i Sant Julià de Cerdanyola, totes les dues poblacions fallaires del Berguedà.

Es tracta d’una trobada internacional impulsada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, inclosa en l’anomenat projecte Prometheus, destinada a posar en  valor la investigació, la divulgació i la transmissió del Patrimoni Cultural Immaterial d’aquestes celebracions més enllà de les seves fronteres territorials. La iniciativa també compta amb la col·laboració de la Universitat de Lleida com a líder del projecte Prometheus, a través de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial del Pirineu, i de socis dels tres estats i els consistoris amfitrions de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola.

La trobada d’experts del món fallaire de Catalunya, Andorra, França i Aragó se celebrarà a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, amb l’objectiu principal de fer aflorar el coneixement local i internacional mitjançant la recerca i els estudis que giren a l’entorn de les festes del foc dels solsticis als Pirineus a través de la investigació i la divulgació entre poblacions per fer encara més visible aquestes tradicions Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. L’elecció d’aquestes dues localitzacions també ha volgut ressaltar dues especificitats de les falles que allí s’hi celebren, en els dos casos són poblacions fallaires de la província de Barcelona i no del Pirineu lleidatà, i en tractar-se de falles del Berguedà, representen les que no se celebren pel solstici d’estiu i tenen lloc al d’hivern, el 24 de desembre.

El simposi ha coordinat des de l’inici del projecte transfronterer les iniciatives dels socis i els diferents actors del territori dels tres estats membres del projecte Prometheus, per tal de crear un Comitè científic territorialment representatiu, paritari i que sigui reflex de la diversitat cultural i social que engloba el món fallaire. Aquest comitè ha estat format per representants institucionals i experts de França, Andorra, Aragó i Catalunya, que han estat els encarregats de desenvolupar el contingut d’aquest simposi.

El programa del simposi estarà dividit en quatre àmbits diferenciats: un primer, sobre la història l’actualitat de la festa; un segon, sobre l’organització i la gestió de les festes de foc; el tercer bloc servirà per parlar de l’educació, la transmissió i la divulgació en la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial; i un darrer, per tractar com ha afectat la pandèmia en la sostenibilitat i futur de la festa.

Durant els tres dies i mitjançant ponències, comunicacions i taules rodones es podran exposar temes diversos com per exemple els nous actors, protocols, models i recursos organitzatius, així com noves eines per fer front a problemàtiques vinculades a la Covid-19, la repercussió als mitjans de comunicació, la sostenibilitat i futur de les festes, entre d’altres. Tot plegat, s‘articularà a partir de mirades transversals, amb experiències d’altres sectors i àmbits culturals i territoris d’arreu del món.

El Simposi serà presencial però també es transmetrà en directe amb traducció simultània  al canal de Youtube del Departament de Cultura .

Més enllà del debat de la comunitat fallaire, l’aportació dels experts i la transmissió que aflorarà durant els tres dies del Simposi amb l’objectiu de salvaguardar i impulsar aquesta ancestral, declarada patrimoni de la Unesco el 2015, el Simposi acollirà activitats complementàries: actes culturals, exposicions itinerants, merchandising relacionat amb les festes del foc dels solsticis als pirineus o vídeos inèdits, com la projecció d’entrevistes a fallaires organitzadors de les festes dels dos municipis, que per l’ocasió es centrarà en l’experiència dels amfitrions.

Un primer acte cultural de caire popular anirà a càrrec de l’actuació de l’Esbart Cadí de Bagà que oferirà una ballada popular a la plaça Porxada, dijous 28 a 2/4 de 8 del vespre.

El Ballet Contemporani de Catalunya actuarà a Bagà, divendres 29  d’octubre          

Divendres 29 d’octubre a les 10 de la nit hi haurà la cloenda al pavelló de Bagà, oberta i gratuïta com la resta del Simposi, amb un espectacle final renombrat per l’ocasió, “Els focs dels Solsticis als Pirineus” a càrrec del Ballet Contemporani de Catalunya. Aquest acte també es retransmetrà en directe al canal de Youtube del Departament de Cultura.

Amb totes les mesures COVID necessàries, es tracta d’un acte obert al públic en general i  totalment gratuït. Per fer la reserva prèvia cal enviar un e-mail abans del 29 d’octubre a la següent adreça:  simposifalles.cultura@gencat.cat  indicant el nom, cognoms així com el DNI o comunicar-ho a l'ajuntament de Bagà i Cerdanyola, per tal de fer la reserva del lloc.  També hi haurà la possibilitat d’assistir a l’espectacle sense reserva prèvia, es a dir, anant directament divendres al Pavelló, però fer la reserva prèvia és la única manera de reservar la plaça i assegurar l’accés.

La companyia de dansa catalana interpretarà una recuperació  patrimonial del ballet inèdit “Els focs de Sant Joan”, del compositor Robert Gerhard, i anomenat especialment per a la celebració del Simposi amb el títol  “Els focs dels solsticis als Pirineus”. Robert Gerhard i Oenwaelder moria el 5 de gener de 1970 a l’exili de Cambridge, i el Govern de la Generalitat de Catalunya commemora l’Any Gerhard, des de l’any 2020 el cinquantenari del seu traspàs i el 2021 el 125è aniversari del naixement.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

 

Més informació

i  al tl.  722 23 40 76 (B-Comunicació)

 

2  

Imatges

Falles d'Isil de l'any 2012

Falles d'Isil de l'any 2012 3856

Falles a Bonansa

Falles a Bonansa 3148