Territori

D'esquerra a dreta, Mazcuñán, Serra i Aloy, avui.

El Govern impulsa un procés participatiu a Manresa i Sant Fruitós de Bages previ a la redacció del nou Pla director del Parc de l'Agulla

query_builder   26 octubre 2021 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa un procés participatiu a Manresa i Sant Fruitós de Bages previ a la redacció del nou Pla director del Parc de l'Agulla

  • El Pla és un instrument de planificació supramunicipal, que crearà el marc urbanístic i territorial per ampliar el parc d’una manera ambientalment coherent, ajustada a les necessitats de les persones usuàries i interconnectada amb els nuclis urbans
  • El procés participatiu, telemàtic i amb sessions presencials, vol recollir les necessitats del territori i la voluntat de la ciutadania abans de redactar el Pla director
D'esquerra a dreta, Mazcuñán, Serra i Aloy, avui.
D'esquerra a dreta, Mazcuñán, Serra i Aloy, avui.

El Govern, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, impulsarà a Manresa i Sant Fruitós de Bages un procés participatiu previ a la redacció del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l’Agulla. Es tracta d’un instrument de planificació supramunicipal, que dotarà els dos municipis d’un marc urbanístic i territorial conjunt per tal d’ordenar i ampliar el parc d’una manera ambientalment coherent, ajustada a les necessitats de les persones que l’utilitzen i interconnectada correctament amb els nuclis urbans que l’envolten, especialment els de Manresa i Sant Fruitós de Bages.

El procés s’ha presentat aquest matí en un acte al Parc de l’Agulla, que ha comptat amb la presència del director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra; de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; de l’alcaldessa de Sant Fruitós, Àdria Mazcuñán Claret, i de representants de la cooperativa Estel, l’empresa dinamitzadora. Tot el procés participatiu es desenvoluparà telemàticament a través del web participa.gencat.cat, tot i que comptarà també amb sessions presencials obertes a la ciutadania i a diferents col·lectius.

Amb el procés participatiu, es busca detectar les necessitats de la ciutadania i copsar la seva opinió sobre el paper i el disseny que hauria de tenir aquest gran espai obert i de lleure. Tots els suggeriments rebuts serviran per ajudar a redactar el PDU que es porti a aprovació inicial, al mateix temps que el procés servirà també per fer pedagogia sobre què són els plans directors urbanístics i l’abast que tenen.

Concretament, aquest nou Pla delimitarà amb detall els espais oberts; precisarà el desenvolupament urbanístic de cada municipi; identificarà els equipaments existents i reservarà el sòl necessari per als nous; incrementarà la protecció d’espais d’interès natural i de connectors, i millorarà la conservació dels recursos hídrics. Finalment, també farà compatible la qualitat del paisatge i del patrimoni cultural amb el seu ús públic i turístic.

El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que “aquest és un pla que pretén desenvolupar un actiu molt important al pla del Bages, el paisatge”. En aquest sentit, el Pla director “permetrà fer un salt qualitatiu a aquest espai, fent compatible l'ús del lleure amb el paisatge i amb l'ús agrícola”.

Sessions participatives

El tret de sortida del procés participatiu seran les sessions informatives que tindran lloc el dia 10 i 17 de novembre al Palau Firal de Manresa. Es retransmetran també en directe a través del següent enllaç i posteriorment estaran disponibles a la plataforma participa.gencat.cat. En aquestes trobades, l’equip redactor exposarà les principals característiques del PDU, i després s’obrirà un torn de preguntes i de debat on tothom qui vulgui podrà fer-hi les seves aportacions. Les dues sessions seran de 18 h a 19.30 h. En la primera, la del dimecres dia 10, es presentarà de manera més genèrica el document d’avanç del Pla Director, mentre que la del dimecres 17 se centrarà en les següents temàtiques: la mobilitat i les infraestructures, els usos i activitats i, finalment, territori i paisatge de l’àmbit de l’Agulla.

A continuació, els dissabtes 20 i 27 de novembre, d’11 h a 13 h, tindran lloc dues passejades participatives, que començaran al punt d’informació Infoséquia del Parc de l’Agulla i que serviran per recollir les percepcions i opinions de les persones usuàries de l’espai. El recorregut a l’aire lliure permet que l’anàlisi tingui una dimensió física, reconeixent l’espai i els elements que l’estructuren. La darrera de les sessions obertes serà el taller presencial que es farà al Palau Firal el dia 1 de desembre de 18 h a 20 h, en el qual es tractaran totes aquelles propostes que les persones que hi participin vulguin fer-hi constar.

En paral·lel a totes aquestes trobades, s’impulsarà un treball amb els principals centres educatius implicats que permetrà donar veu a la gent jove, i ampliar així els punts de vista que es recullen en aquest procés.

Per inscriure’s i informar-se de les diferents accions participatives es podrà consultar el web participa.gencat.cat o seguir les xarxes socials dels ajuntaments de Manresa i de Sant Fruitós del Bages, a banda de la informació que s’ubicarà en diversos punts dels dos municipis. També es podrà consultar tota la documentació relativa al PDU al Punt informatiu Infoséquia, al Parc de l’Agulla, durant el temps del procés participatiu.

Tramitació del PDU

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha enllestit l’avanç del PDU, un document molt primerenc on es detalla l’àmbit d’estudi, els municipis afectats i els objectius que es volen assolir. Un cop recollides les opinions durant el procés participatiu, es donarà forma a un document que es portarà a aprovació inicial de la Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central.

Posteriorment, s’obrirà el preceptiu període d’informació pública per a la ciutadania i entitats i d’audiència als ajuntaments afectats. Amb les al·legacions que es rebin, es conformarà el document que la Comissió aprovarà provisionalment. Passarà llavors a la Comissió de Territori de Catalunya per al seu darrer vistiplau, el vicepresident el signarà i entrarà en vigor una vegada es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Lleure i valors naturals

El Parc de l’Agulla va entrar en funcionament el 1977, al voltant del llac artificial que s’hi va construir per assegurar la reserva d’aigua de Manresa, amb aigua procedent de la Séquia medieval de la ciutat. Envoltant el llac, el parc de l’Agulla acull més de 600 arbres de 20 espècies diferents, a més d’àmplies zones amb gespa i espais per al joc infantil i la pràctica esportiva que fan d’aquest espai un dels més visitats a la comarca.

Vistes del Parc de l'Agulla.
Parc de l'Agulla. Fotografia: Angela Llop.

Al Parc i als espais naturals i agrícoles que l’envolten conflueixen valors ambientals, ecològics, agraris i culturals que el doten d’una gran singularitat i el converteixen en un àmbit estratègic per al Pla de Bages. És, alhora, un indret de lleure ciutadà i un punt de connexió de les planes agrícoles del Poal, Viladordis i el Grau.

Cal tenir en compte, però, que des de l’entrada en funcionament del parc el seu entorn ha esdevingut lloc de pas de diverses infraestructures, com l’eix Transversal (C-25), la ronda de Manresa o l’ampliació de l’eix del Llobregat, que n’han dificultat l’accés a peu.

Per pal·liar aquesta situació i reforçar el paper territorial del parc de l’Agulla amb polítiques municipals conjuntes, el 2006 es va crear un Consorci Urbanístic de l’Agulla, format pels dos ajuntaments. Des de llavors, el consorci ha elaborat estudis i propostes de regulació urbanística del parc per possibilitar-ne l’ampliació. L’abast supramunicipal del parc, però, va posar de manifest la necessitat de dotar-se d’una figura urbanística capaç de superar els límits de cada municipi, motiu pel qual a finals del 2019 es va sol·licitar a la Generalitat la redacció d’un Pla Director Urbanístic.

2  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 336

Imatge 2

Imatge 2 310

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 588