El Govern ha celebrat avui l'acte central de la commemoració de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat amb motiu del centenari del seu naixement
El Palau de la Generalitat ha acollit una dramatització d'una entrevista que va fer la periodista Teresa Pàmies a Victòria Pujolar Amat
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit avui l’acte central de l’Any Victòria Pujolar i Amat que organitza el Govern per recordar i recuperar el llegat d'aquesta republicana, antifeixista i comunista que va viure la guerra, la resistència, l’exili, la militància comunista i la clandestinitat.
La consellera ha destacat que "és fonamental mirar enrere per saber d'on venim i prendre consciència del llegat que ens han deixat tantes dones que ens han precedit en el camí per avançar en els nostres drets. Recuperar la memòria històrica de la societat és bàsic, però encara ho és més recuperar la memòria històrica de les dones".
Tània Verge Mestre també ha afirmat que "commemorar avui una dona que va viure la repressió i tortura ens porta a la memòria la lluita de tantes dones anònimes que van fer possible la construcció d'una societat més democràtica i també ens recorda la lluita encara avui de tantes dones perseguides, que fugen de la repressió política arreu i dones que també han estat empresonades avui i aquí".
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Meritxell Benedí Altés, ha destacat de Victòria Pujolar "la defensa dels drets humans, els valors republicans, de democràcia, llibertat, solidaritat i artístics". Ha posat de relleu que la commemoració significa "visibilitzar la genealogia femenina i feminista que necessitem".
Elvira Altés Rufias, comissària de l’Any i biògrafa de Pujolar Amat, ha posat de relleu que l'activista coneguda a Toulouse com "primera dona que es va escapar de les presons franquistes" va tenir "una vida intensa i atzarosa, que com tantes trajectòries femenines ha estat invisibilitzada. Recuperem la seva trajectòria i llegat i els ensenyaments que ens aporta. Va tenir sempre els valors republicans i va viure activismes politics com antifeixista i antifranquista".
L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat, ha acollit la dramatització d'una entrevista que va fer la periodista Teresa Pàmies a Victòria Pujolar Amat on relata la seva experiència a Ràdio Pirenaica. Les actrius han estat Araceli Bruch, en el paper de Pujolar, i Pepa Arenós, en el paper de Pàmies.
Aquesta obra teatral de petit format representa una entrevista epistolar que Pàmies va incloure al seu llibre sobre l’emissora. Victòria Pujolar i Teresa Pàmies a la ràdio situa ambdós personatges en el programa Les dones, un dimecres de l’any 1984.El Govern commemora enguany la figura de l'activista republicana i antifeixista Victòria Pujolar i Amat (Barcelona, 1921 - Madrid, 2017) amb motiu del centenari del seu naixement i en divulga la vida i l’obra a través d’aquesta obra teatral, una exposició itinerant pedagògica, una exposició de la seva obra pictòrica que tindrà lloc a principis de l’any 2022 i la realització i publicació de la seva biografia per part de la comissària de l’Any, la periodista Elvira Altés.
En veu pròpia
La mostra, estructurada en panells cronològics (origen, vida furtiva, fugida, militància, vida clandestina en família, La Pirenaica, vocació artística), destaquen en veu pròpia frases de Pujolar. Pot ser sol·licitada per entitats i institucions amb finalitats pedagògiques. Les frases que es destaquen són:
-Vida furtiva “Lluitàvem sobretot per la llibertat i la democràcia. És molt senzill, però era molt perillós”
-Militància “En moments de guerra i revolucions sempre hi ha un instant en què veus el costat humà, que no és el centre, però que hi és”.
-Vida clandestina en família “He viscut una vida distinta, amb dificultats, una vida que ha participat dels esdeveniments polítics, històrics, però també una vida que ha estat normal, com totes les vides”.
-La Pirenaica: “Pots fer una tasca cultural i portar una vida molt agitada en política”
-Vocació artística: “La vocació et segueix ni que estiguis en moments difícils”
Entitats adherides a l’Any Victòria Pujolar Amat -Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEDID-UAB) -Associació de Dones Periodistes de Catalunya -Col·legi de Periodistes de Catalunya -Ateneu Memòria Popular -Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya -UGT de Catalunya -Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya -Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya -Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme (ACEPF) -Museu d’Història de Catalunya -Secretaries de Dones i Polítiques LGTBI+ de Comissions Obreres de Catalunya -Ateneu Barcelonès -Institut Verdaguer -Fundació l'Alternativa -Associació Catalana per la Pau -Fundació Felicia Fuster -Llibreria Pròleg -ADHUC-Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat -MUME Museu Memorial de l'Exili -Fundació Irla -Amical de Ravensbrück -Ajuntament de Sabadell |
Més informació a la plana web de la commemoració.