IDESCAT

Imatge decorativa

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. Tercer trimestre del 2021

El 32,2% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària al tercer trimestre del 2021

9 de cada 10 treballadors d'establiments que han tingut personal en ERTO ja s'han reincorporat a l'activitat del negoci

query_builder   27 octubre 2021 10:00

event_note Nota de premsa

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. Tercer trimestre del 2021

El 32,2% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària al tercer trimestre del 2021

9 de cada 10 treballadors d'establiments que han tingut personal en ERTO ja s'han reincorporat a l'activitat del negoci

Gràfic CLEM2021T3

El 32,2% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid‑19 al tercer trimestre del 2021, percentatge que suposa una reducció de 10,5 punts percentuals respecte al trimestre anterior, i de més de 50 punts respecte de l’inici de la pandèmia segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i la Cambra de Comerç de Barcelona. L’hostaleria segueix sent el sector que té la proporció més elevada d’establiments que es declaren afectats per la pandèmia (61,2%), tot i que l’ha reduït gairebé 30 punts respecte al trimestre anterior. D’altra banda, els sectors menys afectats al tercer trimestre han estat la construcció (18,4%) i la indústria (26,4%), seguits del comerç (32,1%) i de la resta de serveis (34,1%), tots ells amb percentatges més baixos que al segon trimestre.

El 46,4% dels establiments empresarials de Catalunya han aplicat un ERTO als seus treballadors des de l’inici de l’estat d’alarma (14 de març de 2020). Aquest percentatge s’eleva fins al 84,0% en el cas de l’hostaleria i el 50,9% en el cas de la construcció, mentre que la indústria registra el percentatge més baix (40,4%). Per grandària dels establiments, els de 50 ocupats o més són els que més majoritàriament han declarat haver tingut treballadors en ERTO des de l’inici de la crisi sanitària (53,9%).

El 88,2% dels treballadors als quals se’ls ha aplicat un ERTO ja s’han reincorporat a l’activitat del negoci, mentre que el 5,5% encara hi continuen i el 6,3% restant correspon a altres situacions. Per sectors, el comerç és el que té la proporció més elevada de treballadors reincorporats (92,0%) i l’hostaleria el que menys (84,2%). Per grandària, els establiments més grans (de 50 ocupats o més) són els que més treballadors han reincorporat (93%), mentre que els de menys de 10 treballadors són els que menys (81,9%).

Tipus d’impactes dels establiments afectats per la covid-19

Els principals impactes que la covid-19 ha causat als establiments afectats en el tercer trimestre han estat l’augment de la complexitat dels processos per motius de protecció, higiene o prevenció (67,6%); disminució de la facturació (55,0%);  impacte sobre l’ocupació (49,6%); suspensió d'algunes activitats, com ara les de més risc de contagi (43,6%) i dificultat de disposar d’aprovisionaments (37,8%).

Hi ha una millora significativa dels impactes relacionats amb la facturació: el 55% dels establiments afectats han disminuït la facturació enfront del 77,3% al segon trimestre, al mateix temps que els establiments que han incrementat la facturació han passat del 9,8% al segon al 17,0% al tercer trimestre. Els establiments que han vist disminuir la facturació declaren que ha estat un 23,2% inferior a la del mateix trimestre de l’any anterior, mentre que els que l’han augmentat declaren un increment mitjà del 30,7%.

La dificultat de disposar d’aprovisionaments és l’impacte negatiu amb l’increment més elevat, 5,9 punts, en passar del 31,9% al segon trimestre del 2021 al 37,8% al tercer trimestre. Aquest increment s’eleva fins als 16,8 punts a la indústria i als 10,8 punts al comerç.

Previsió de recuperació de la facturació

Pel que fa a la previsió de recuperació de la facturació entre els establiments que l’han vist reduïda, el 3,3% ja l’ha recuperat (enfront de l’1,7% al segon trimestre) i el 32,9% creu que la recuperarà en un any o menys (enfront del 39,6% del segon trimestre).

En canvi, el 16,1% dels establiments veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament consideren que no el recuperaran i es veuran abocats a tancar el negoci (enfront del 14,7% del trimestre anterior) i un 47,7% no preveu recuperar-la abans d’un any, percentatge que representa un augment de 3,7 punts en relació amb les previsions del segon trimestre del 2021. En el cas de l’hostaleria, aquest increment és de 24,6 punts i ha passat del 43,7% al segon trimestre al 68,3% al tercer trimestre del 2021.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 279