Salut

Dia Mundial de l'Ictus

El programa d'ictus infantil ha permès tractar un centenar d'infants amb aquesta patologia a Catalunya

query_builder   29 octubre 2021 08:00

event_note Nota de premsa

El programa d'ictus infantil ha permès tractar un centenar d'infants amb aquesta patologia a Catalunya

  • El codi d'ictus pediàtric es va posar en marxa l'any passat per concentrar l'expertesa del tractament d'aquesta patologia poc freqüent en aquesta franja d'edat.
  • El 40% dels pacients adults que han tingut un ictus recuperen les seves activitats habituals.
  • El primer semestre de 2021 s’han fet 3.880 activacions del Codi ictus en pacients adults, unes 20 diàries.
Dia Mundial de l'Ictus

El codi ictus pediàtric és un protocol d’emergència impulsat pel Departament de Salut que permet donar una atenció especialitzada als pacients menors de 15 anys amb sospita d’aquesta malaltia. Cada any hi ha entre 50 i 60 casos a tot Catalunya, una xifra baixa si es té en compte que, entre els adults, cada dia se n’activen 20 de mitjana. Tot i així, l’ictus en nens i nenes és molt difícil de diagnosticar i comporta una simptomatologia d’alarma molt diferent a la de les persones adultes. Per aquest motiu, el febrer de l’any passat es va posar en marxa el Codi ictus pediàtric, en el qual es busca concentrar l’expertesa pediàtrica d’aquesta patologia.

Des de la incorporació del Codi Ictus per a infants, s’han tractat 101 nens i nenes, amb una edat mitjana de 10 anys. Des de febrer de l’any passat, se’n van atendre 76 i, en el primer semestre del 2021, el nombre de casos ja és de 25.

Aquest model assistencial comprèn l’activació d’una xarxa d’hospitals comarcals i d’hospitals de referència que cobreix tot el territori i que garanteix que els pacients siguin avaluats, diagnosticats i tractats en el mínim de temps possible. Ara el gran repte és la identificació precoç.

11 hospitals referents en Ictus Infantil

El Codi Ictus pediàtric està coordinat pel Pla Director de Malalties Vascular Cerebral del Departament de Salut i compta amb 11 hospitals de tot Catalunya especialitzats en pediatria, que formen part del protocol d’activació: l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital del Mar, l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), l’Hospital Doctor Josep Trueta (Girona), l’Hospital Taulí (Sabadell), l’Hospital Joan XXIII (Tarragona), l’Hospital Arnau de Vilanova, l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i la Fundació Hospital Althaia.

Símptomes de l’ictus entre els nens i nenes

Els principals símptomes poden ser el dèficit neurològic, l’alteració de la parla o el llenguatge, o l’alteració del nivell de consciència. En l’edat infantil és freqüent també la presència d’altres símptomes generals, com vòmits, mal de cap, vertigen o alteració de la conducta, que poden anar acompanyats de febre, nàusees, vòmits mal de cap o vertigen.

Cal remarcar que aproximadament el 50% de les activacions no acaben sent un ictus. Hi ha malalties en què la simptomatologia pot confondre’s, com és el cas de l’epilèpsia, més freqüent en infants que en adults.

El Codi ictus pediàtric s’activa a través del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), amb una trucada al 061 o al 112 de la família afectada. Un cop informat, prealerta a l'hospital receptor referent en aquesta matèria més proper. Quan l’infant arriba a l’hospital, se li fa un diagnòstic precís, que determina si l’ictus ha estat causat per una hemorràgia (un 60% dels casos en els infants), o pel taponament d’un vas sanguini del cervell (infart cerebral), un 40% dels casos en els menors de 15 anys.

Codi d’ictus adults: 3.880 activacions del codi ictus el primer semestre del 2021

Pel que fa a l’ictus en persones adultes, durant el primer semestre de 2021, el protocol d’actuació, el Codi ictus, es va activar en 3.880 ocasions, és a dir, gairebé una activació cada hora. El Codi ictus, que s’activa a través del 112, és el procediment de coordinació sanitària que més escurça el temps que transcorre des de la trucada fins a l’aplicació del tractament, tot millorant així el temps de resposta i les possibles seqüeles als afectats.

L’any passat, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va activar el Codi ictus en 5.167 ocasions, el 68% del total. La resta d’activacions corresponen a malalts ja ingressats o que van acudir al centre hospitalari per mitjans propis.

Són xifres que segueixen les tendències d’anys anteriors. I és que, el protocol, que es va posar en marxa el 2006, compta amb unes 7.500 activacions anuals. Un volum de persones que, a diferència dels casos pediàtrics, demostra la incidència de la malaltia.  

A més, segons un informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que recull les principals causes de defunció entre els anys 2000 i 2019, l'ictus va ser la segona causa de mort arreu del món i suposava un 11% de les defuncions.

La recuperació després de patir aquesta malaltia depèn de la rapidesa amb què es rep l’assistència. Es calcula que cada mitja hora que passa es perd un 5% de capacitat de recuperar les afectacions derivades. El Codi ictus centra esforços per desplegar totes les unitats implicades de la manera més àgil i eficaç possible. Algunes organitzacions internacionals de referència, com l’European Stroke Organization (ESO), defineixen la tasca que es fa a Catalunya “d’excel·lent”. La setmana passada l’organització va reconèixer la tasca dels hospitals catalans a l’entrega dels premis que entrega la mateixa ESO.

De mitjana, des que s’activa el codi per un possible cas fins al moment que la persona arriba a l’hospital, transcorren 147 minuts. Poc més de dues hores on es recullen des dels casos de més proximitat als més complexos i aïllats que requereixen un trasllat a llarga distància. Pel que fa a l’entrada del malalt a l’hospital, des que hi accedeix fins que se li fa el TAC (la prova per aprofundir en el diagnòstic del pacient), passen, segons les mitjanes d’aquest primer semestre de 2021, 20 minuts, i, des de la mateixa entrada fins que se li comença el tractament, 32 minuts.

A Catalunya, aproximadament un 40% de les persones que pateixen un ictus poden recuperar la seva vida de manera autònoma. O no pateixen seqüeles o les que tenen són compatibles amb el dia a dia que tenien abans de la malaltia. La mortalitat està al voltant del 15%. La resta, que són igualment un gran nombre de persones, acaben patint alguna discapacitat, ja sigui física, de la parla, cognitiva o anímica, entre altres. En aquesta fase, la rehabilitació i l’atenció integral és imprescindible, una prioritat que el Departament de Salut ha establert per als propers anys.

A més, l’activació del Codi ictus permet que un elevat nombre de pacients poden rebre tractaments per desobstruir les artèries, ja sigui amb medicaments (trombolítics, que s’administren als 30 hospitals de la xarxa d’atenció a l’ictus) o amb un cateterisme (tractament endovascular, disponible en els centres més especialitzats, cada cop més estès al territori). L’administració d’aquests tractaments canvia radicalment el pronòstic i redueix les seqüeles. A Catalunya cada any uns 2.500 pacients reben aquests tractaments de reperfusió, cosa que suposa una de les taxes poblacionals més elevades, en comparació amb altres regions europees.

Les unitats d’experts insisteixen que el primer que s’ha de fer davant el dubte de poder estar patint un ictus és trucar al Sistema d’Emergències Mèdiques. Un cop s’activa el protocol de Codi ictus, el personal del SEM fa una primera atenció, avalua la gravetat amb l’escala RACE i pre-avisa als professionals del centre receptor, un dels 30 hospitals de la xarxa d’atenció a l’ictus.

Teleictus 2.0: expertesa a tot el territori

El Teleictus 2.0 és un projecte que es va desplegar el 2013 per tal de donar la resposta més ràpida possible a tots els casos d’ictus que es produïssin al territori.

Actualment, hi ha 30 hospitals a la xarxa d’atenció a l’ictus, amb diferents nivells de complexitat. D’aquests, 15 centres no disposen d’un neuròleg durant les 24 hores i, en aquests casos, la telemedicina permet que un neuròleg expert, a distància, faci l’avaluació, la indicació del tractament i determini si cal un trasllat a un altre centre de més nivell d’expertesa.

En definitiva, es treballa per establir els canals de comunicació necessaris entre un centre comarcal amb un de tercer nivell per disposar de neuròleg de guàrdia i poder tractar els ictus en fase aguda, tot oferint així una millor atenció assistencial, més equitativa i eficient, a les persones que sofreixen un episodi d’ictus o que es té la sospita que el puguin estar patint.

Informació de servei:

Què és l’ictus?

L'ictus és l'alteració de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en el taponament (ictus isquèmic) o el trencament d'una artèria (ictus hemorràgic), que fa que no arribi sang a una part del cervell i que, per tant, les cèl·lules cerebrals morin. Ictus és el nom científic del que es coneix amb diferents noms: feridura, apoplexia, vessament cerebral, embòlia cerebral, trombosi i alguns altres.

  

Barcelona, 29 d’octubre de 2021

1  

Imatges

Dia Mundial de l'Ictus

Dia Mundial de l'Ictus 73