Drets Socials

Alberg de Barcelona

Violant Cervera inaugura les obres de millora de l'Alberg Barcelona Xanascat

query_builder   28 octubre 2021 19:26

event_note Nota de premsa

Violant Cervera inaugura les obres de millora de l'Alberg Barcelona Xanascat

  • La consellera de Drets Socials destaca que la remodelació a la instal·lació juvenil s'ha fet respectant la singularitat d'aquest edifici modernista, catalogat com a patrimoni de la ciutat
  • L'actuació s'emmarca en un pla d'inversió de 7 milions d'euros per tal "d'actualitzar els albergs i adequar-los a les necessitats del segle XXI, fent una aposta per la sostenibilitat, les energies netes i l'eficiència energètica"
Alberg de Barcelona

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha inaugurat aquesta tarda les obres de millora de l'Alberg Barcelona Xanascat que “han aconseguit conjugar la bellesa arquitectònica d’un edifici modernista amb la funcionalitat que s’espera d’una instal·lació juvenil”. En aquest sentit, Cervera ha remarcat que ha estat un repte el fet de respectar la singularitat d’aquest edifici, antiga Casa Marsans, dissenyat el 1906 per l’arquitecte Juli Mariné i que està catalogat com a patrimoni de la ciutat.

La titular del Drets Socials ha explicat que aquestes obres són fruit d’un pla d’inversions amb una dotació de més de 7M€ que ha permès actualitzar part dels albergs públics de la Xanascat amb obres remarcables com són la introducció de la geotèrmia a l’alberg de Núria, la climatització o la instal·lació de plaques solars al de Coma-ruga. Però que també ha permès renovar matalassos, equipaments multimèdia, wifi i mobiliari a totes les instal·lacions, i també insonoritzar menjadors i sales.

La consellera ha afegit que “hem volgut actualitzar els albergs i adequar-los a les necessitats del segle XXI, fent una aposta per la sostenibilitat, les energies netes i l’eficiència energètica”.

Tot aprofitant la presència de diferents directors/es d’albergs, la consellera els ha volgut reconèixer l’esforç fet durant la pandèmia per COVID-19 en el qual molts albergs de la Xanascat han actuat com a hospitals, com a espais per a treballadors vinculats a la primera línia d’atenció a la pandèmia, per fer confinaments o per l’atenció a diferents vulnerabilitats.

 

Durant l’acte, l’han acompanyat el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra; el director general de Joventut, Àlex Sastre, i la directora de l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Núria Ramon.

 

Millores en el servei, l’eficiència energètica i la seguretat

Les obres milloraran el servei i el confort dels usuaris amb nous elements com són la col·locació de tauletes de nit, llums individuals LED de lectura, punts de recàrrega USB per a mòbils i tauletes, endolls per a portàtils o un nou sistema de climatització per aerotèrmia d’alta eficiència. Així mateix, s’han reformat dormitoris i banys, el menjador i la sala-auditori, que inclou l’opció de dividir-la en tres sales polivalents amb projectors i sistemes d’àudio.

La reforma també millorarà l’eficiència energètica i reduirà la petjada ecològica. En aquest sentit, s’ha instal·lat un sistema de climatització per aerotèrmia que permetrà aprofitar millor la calor i eliminar bona part del consum de gas de l’edifici. Aquesta climatització s’ha integrat a un sistema de control centralitzat de manera que serà més selectiu i eficient estança per estança. En aquest àmbit, també s’ha millorat l’aïllament tèrmic dels tancaments, s’han instal·lat llums LED de baix consum amb sistemes de detecció de presència i s’han incorporat sistemes de minimització de consum d’aigua.

Pel que fa a les millores en la seguretat, s’ha millorat el nou sistema de detecció d’incendis i l’evacuació directa cap a l’exterior de les diferents sales. També s’han instal·lat nous acabats a les parets dels passadissos i portes amb materials més resistents i de manteniment més eficient.

Més de 30.000 pernoctacions

L’Alberg Barcelona Xanascat acollia anualment uns 20.000 usuaris anuals abans de l’inici de les obres, que van començar el novembre de 2019. Aquest volum d’alberguistes realitzaven fins a 36.000 pernoctacions.

La major part d’aquesta activitat corresponia a joves i turistes d’arreu de Catalunya (50%), seguit dels alberguistes de procedència de la resta d’Europa (30%), de la resta de l’Estat espanyol (10%) i de la resta del món (10%). Pel que fa a la tipologia d’alberguistes, sobretot són famílies i usuaris individuals que fan una estada d'uns tres dies, grups esportius i grups escolars.

Així mateix, la instal·lació juvenil és seu permanent del programa Camp d’Aprenentatge de Barcelona, una iniciativa conjunta amb el Departament d’Educació. I des d’aquest curs 2021-2022, l’alberg de Barcelona també és seu del programa Eurodissea que acull nois i noies d’arreu d’Europa que venen a fer pràctiques professionals en empreses durant 6 mesos, en una iniciativa conjunta amb el SOC.

La capacitat total de l’alberg després de les reformes és de 158 places repartides en habitacions de fins a 6 places i disposa de sales de jocs, de reunions i jardí integrat a l’edifici modernista.

El de Barcelona és un dels 48 albergs que integren la Xanascat, una xarxa que abans de l’inici de la pandèmia generava al voltant d’unes 720.000 pernoctacions anuals en 6.900 llits procedents d’uns 311.000 usuaris.

 

Alberg Barcelona
Alberg Barcelona
Alberg Barcelona