Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

foto

El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el grup musical Xiula presenten un disc amb cinc cançons per promoure la preservació de la biodiversitat entre els més petits

query_builder   29 octubre 2021 15:29

event_note Nota de premsa

El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el grup musical Xiula presenten un disc amb cinc cançons per promoure la preservació de la biodiversitat entre els més petits

Fotografia del Grup Xiula al Museu de Ciències Naturals de Granollers
Fotografia del Grup Xiula al Museu de Ciències Naturals de Granollers

L’acte serà el 5 de novembre a les 18.30 h, a la Sala d’actes del museu

El divendres 5 de novembre a les 18.30 h, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el grup musical Xiula presentaran el nou disc «Cançons per la biodiversitat». Un projecte de col·laboració que va néixer en plena pandèmia que té per objectius apropar els més petits al nostre entorn natural i transmetre’ls la importància de preservar-lo, així com donar a conèixer la tasca del grup de recerca BiBIO. Durant la presentació, Xiula explicarà el seu procés de creació i es podran veure els videoclips de les cinc cançons dedicades a la biodiversitat i a cadascun dels projectes del grup de recerca: papallones, petits mamífers, amfibis i rèptils i ratpenats.

La campanya, que va dirigida a escolars i famílies, i també vol reforçar les xarxes de seguiment de recerca del BiBIO, ha rebut el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona.

 

La Xarxa del BiBIO

Des de finals dels anys noranta el Museu de Ciències Naturals de Granollers ha anat fent passos per consolidar un equip d’investigació centrat en aportar dades de diferents grups faunístics catalans. En aquest sentit, es va crear el Grup de Recerca dedicat a la biodiversitat i la bioindicació (BiBIO) que es basa en el seguiment de papallones, petits mamífers, amfibis, rèptils i ratpenats.

El BiBIO compta amb una xarxa de seguiment de professionals i voluntaris que s’ha fet imprescindible per dur a terme les tasques marcades per l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya de la Generalitat i les de l’Estratègia de Conservació de la Biodiversitat de la Diputació de Barcelona.

 

La sintonia amb els Xiula

El grup Xiula no només és un grup musical, també fan una aposta ferma de creació d’espais per educar els infants sobre temàtiques tan importants com el respecte pels altres i la diversitat. En aquest sentit, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va veure en el grup una oportunitat per mirar d’apropar els infants a una natura que cada cop veuen més externa a ells, com si no en formessin part.

Els cinc videoclips creats pels Xiula representen la perfecta harmonia entre investigadors, músics i infants, sempre amb el rerefons de la fauna salvatge i la biodiversitat.

 

L’equilibri com a eix vertebrador

Malgrat que no hi ha cap cançó que ho especifiqui clarament, la base de tot el disc és l’equilibri. Els sistemes naturals normalment tendeixen a l’equilibri: quan falta una peça una altra l’ha de substituir per tal que tot l’engranatge funcioni correctament. La gran diversitat d’éssers fomenta que els ecosistemes estiguin vius i tot actuï com un de sol malgrat ser molt diferents.

El disc explica la història del grup de recerca BiBIO, també creat a poc a poc amb persones molt diferents que han buscat l’equilibri entre la recerca, l’educació, la sensibilització i els diferents àmbits d’expertesa. La cinquena cançó, dedicada a la biodiversitat, mostra la necessitat de fer xarxa per tenir dades dels diferents grups faunístics.

 

La ciència ciutadana darrere de tot

Després de dècades on la recerca en el camp de la zoologia ha estat dirigida i encapsulada amb investigacions inaccessibles per la major part de la ciutadania, les noves generacions d’investigadores estan consolidant projectes de seguiment basats en xarxes de voluntaris que són la clau de l’èxit d’aquest equip i de la conservació de la natura del país.

Així, tal com indica el darrer informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020, tenir una xarxa de voluntaris és clau per l’estratègia ESNATURA per intentar tenir eines de gestió per conservar la natura i frenar la pèrdua de Biodiversitat.

Actualment el Museu de Ciències Naturals de Granollers rep el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona a través de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

 

Enllaç als videoclips de les cançons (YouTube)

1  

Imatges

Fotografia del Grup Xiula al Museu de Ciències Naturals de Granollers

Fotografia del Grup Xiula al Museu de Ciències Naturals de Granollers 1883

1  

Fitxers adjunts

Cartell Cançons per a la Biodiversitat

Cartell Cançons per a la Biodiversitat
PDF | 4494

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia