La consellera de la Presidència, Laura Vilarà Pons, ha posat de relleu el compromís del Govern d’apostar per la formació professional i pel paper actiu de les Escoles de Noves Oportunitats (ENO) en un acte celebrat al CaixaFòrum
CS

A l’acte "Construcció de polítiques de noves oportunitats amb joves. Les escoles de noves oportunitats: un repte per a la llei de la FP", celebrat aquest divendres a la CaixaFòrum de Barcelona, la consellera de la Presidència, Laura Vilarà Pons, ha posat en relleu el compromís del Govern d’apostar per la formació professional i pel paper actiu de les Escoles de Noves Oportunitats (ENO). “Entenem que a la formació professional li convé un treball transversal, concertat, dialogat per organitzar-se en funció de les necessitats de les empreses i de la ciutadania”, ha destacat la consellera en el seu discurs institucional.

La consellera Vilagrà ha reivindicat que amb la creació de l’Agència FPCAT, adscrita al Departament de la Presidència, “podem arribar a tenir una visió integral de la formació professional, fent valdre tots els actors” i ha assegurat que ha de ser “l’eina que relligui el que fins ara ha estat l’FP inicial i per l’ocupació, i que doni un impuls a l’acreditació de competències professionals i a la prospecció de necessitats del mercat laboral”.

La consellera de la Presidència ha destacat la importància d'un debat "viu i necessari al voltant de les Escoles de Noves Oportunitats (ENO) i els principals reptes del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya en relació amb col·lectius vulnerables". La consellera Vilagrà ha accentuat que, entre altres indicadors, "ens preocupen les dades actuals pel que fa a l'abandonament prematur dels estudis entre els i les joves de 18 a 24 anys (16,5% el 2021) i la taxa d'atur juvenil (33,5%)". I ha destacat que “l'existència de les ENO reverteixen en part aquesta situació, amb un 40% dels joves que retornen al sistema educatiu i el 35% que s'insereix al mercat laboral".

Compareixença al Parlament

En una compareixença al Parlament de Catalunya, dijous, a la Comissió d’Afers Institucionals, el president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, Fabian Mohedano i Morales, va avançar les prioritats pel que fa a la FP. Mohedano, entre altres iniciatives va reivindicar la importància d’un impuls d’una oferta integrada. “Cal que l’oferta sigui sincrònica, que vol dir que la preinscripció a certificats de professionalitat i els títols professionals sigui en el mateix moment”, va dir el president davant del CAI i va deixar clar que “cada persona l’hem d’orientar a una opció o altra en funció de trajectòria, moment vital, edat, territori, sector, etc.”.

A la compareixença al Parlament, Mohedano també va destacar la prospecció com una de les responsabilitats troncals de l’Agència. “Sense una bona prospecció és impossible fer una bona planificació, una bona informació i orientació o fins i tot un bon procés d’acreditació de competències. Els serveis bàsics del Sistema depenen de l’anticipació que es pugui fer”.  

Davant del CAI, Mohedano també va anunciar que la primera regulació de l’Agència FPCAT serà impulsar el decret de la Xarxa del Sistema. Segons el president del Consell Català de Formació Professional, “el primer objectiu és construir una xarxa única de centres de formació i deixar de parlar per sempre de centres d’Educació, centres de Treball i centres d’Agricultura”.

Per últim, el president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, va reivindicar la creació d’una taula amb els grups parlamentaris per fer seguiment dels avenços en el marc del Consell FPCAT.