- L’acord, que tindrà validesa entre el 2021 i el 2025, el subscriuran el president Aragonès i la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay
- Servirà per reforçar la cooperació amb un dels organismes de les Nacions Unides amb qui Catalunya manté una relació més estreta
El Govern ha aprovat signar un memoràndum d’entesa entre la Generalitat de Catalunya i la UNESCO, l’organització de les Nacions Unides que treballa en els àmbits de l’educació, la ciència, la cultura i la comunicació, a proposta de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. L’objectiu és difondre la tasca de la UNESCO a Catalunya, enfortir la col·laboració en àmbits d’interès comuns i facilitar la participació de les institucions catalanes en les trobades i projectes internacionals liderats per l’organisme. L’acord el signaran el president Pere Aragonès i la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, i tindrà validesa fins al 2025.
Aquests compromisos es desplegaran en els àmbits de l’educació, la cultura, les ciències i la comunicació. Concretament, en el camp de l’educació, el Govern i la UNESCO es comprometen a treballar per implementar l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4, adreçat a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat. Pel que fa a l’àmbit de la cultura, l’acord recull, entre d’altres, la voluntat de fomentar la cultura en favor del desenvolupament sostenible i promoure la relació entre cultura i pau. En el camp de les ciències, les dues institucions es comprometen a donar suport al desenvolupament social inclusiu, a fomentar el diàleg intercultural, a enfortir les polítiques de ciència, tecnologia i innovació i a promoure la cooperació científica internacional. Finalment, en l’àmbit de la comunicació, es promourà la llibertat d’expressió, el desenvolupament dels mitjans de comunicació i l’accés a la informació en societats del coneixement inclusives.
Per fer-ho, la Generalitat i la UNESCO es doten de diferents instruments de cooperació. Entre aquests hi ha el destacament d’experts i beques per a pràctiques a la seu de la UNESCO, el suport amb finançament directe a projectes de l’organisme, la traducció al català d’informes i documents rellevants de la UNESCO o la promoció de visites de representants de la UNESCO a Catalunya.
Una relació històrica
La UNESCO és un dels organismes multilaterals amb qui Catalunya té una cooperació més estreta i, al llarg d’aquesta relació històrica que es manté des de finals dels anys seixanta, s’han materialitzat diferents acords. El conveni que avui el Govern aprova se suma als que ja es van signar el 2004, el 2006 i el 2013.
L’últim memoràndum d’entesa va ser signat a París el 2013 pel president Artur Mas i la llavors directora general de la UNESCO, Irina Bokova. Entre les col·laboracions destacades d’aquest darrer conveni del 2013, hi ha una contribució catalana de 120.000 euros el 2015 al Fons per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO destinat a Mauritània, el Marroc i Tunísia, tres països del Magreb considerats d’alt interès en la política mediterrània del Govern; el destacament d’un expert de la Generalitat al Programa Home i la Biosfera en la Divisió de Ciències Naturals de la UNESCO, o una aportació de 100.000 euros per a l’organització de la trobada internacional d’experts en polítiques públiques en favor del dret a l’educació dels refugiats, que es va celebrar a Barcelona el 2018.
L’interès del Govern en la UNESCO es veu reforçat també per la implicació de la societat civil catalana, que s’ha consolidat en les darreres dècades en una xarxa de més de 130 organitzacions vinculades a l’organisme arreu de Catalunya i formada per les càtedres UNESCO, Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO i la Xarxa d’Escoles Associades de la UNESCO, a qui la Generalitat dona suport. En aquest sentit, el nou acord, com el de 2013, també reconeix el paper de la xarxa UNESCO a Catalunya.