• La consellera de Drets Socials anuncia que, si no hi ha canvis a la norma, “demanarem el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per a formular el recurs d’inconstitucionalitat”
  • “Alguns partits fan grans discursos quan estan a l’oposició i tenen poca valentia quan estan al Govern de l’Estat”, afirma Cervera
Violant Cervera al Parlament

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha afirmat que la llei d’habitatge estatal és “un atac competencial i un atac al consens polític i social aconseguit a Catalunya en matèria d’habitatge”. Durant la sessió de control del Ple del Parlament, Cervera ha reiterat que la llei “no aborda els principals problemes del país ni aporta els recursos econòmics necessaris”. Per tot això, la consellera ha lamentat “alguns partits fan grans discursos quan estan a l’oposició i tenen poca valentia quan estan al Govern de l’Estat”.

Cervera ha recordat que l’avantprojecte de llei, aprovat la setmana passada al Consell de Ministres, “afecta normes troncals del nostre ordenament jurídic” en matèria d’habitatge, com la Llei 18/2007, del dret o l’habitatge, la normativa de resposta a la urgència com la Llei 24/2015, la Llei 4/2016, i el Decret Llei 17/2019, o la Llei 11/2020, de contenció de les rendes de lloguer. A més, la llei de l’Estat “ataca normes com la Llei 24/2015, el Decret Llei 17/2019  o la Llei 11/2020, que han comptat amb la implicació intensa d’un teixit social i les entitats del nostre país”. Per tant, genera “inseguretat jurídica”.

En la seva intervenció al Parlament, la titular de Drets Socials ha assegurat que si la Llei que s’acabi aprovant manté aquest atac competencial, “demanarem el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per a formular el corresponent recurs d’inconstitucionalitat a Madrid”.

Violant Cervera ha criticat que la llei estatal “no resol els problemes més urgents i greus, ja que no contempla mesures de resposta ràpida i mecanismes estructurals pels desnonaments”. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya sí que disposa de mesures de resposta ràpida que queden en dubte per la legislació de l’Estat com “el lloguer social obligatori a famílies vulnerables per part de grans tenidors, i ens canvia la normativa de contenció de rendes de lloguer com a mecanisme estructural per a evitar el risc d’exclusió residencial per evitar increments desmesurats del lloguer”.

Un infrafinançament insostenible

En darrer terme, Cervera ha lamentat que la llei de l’Estat no garanteix recursos econòmics. “Una Llei estatal que diu que pretén resoldre problemes i esdevenir una resposta a la situació urgent actual no pot tenir resultats positius si no va acompanyada d’un compromís pressupostari ferm”, ha explicat la consellera. La titular de Drets Socials ha posat com a exemple els recursos destinats al Plan estatal de vivienda: “Portem més de 10 anys amb més de la meitat dels recursos i ara hem passat dels 120 milions de 2009 a estar al voltant dels 50 milions anuals, quan només en ajuts al pagament del lloguer ja destinem més de 100 milions d’euros”.