Territori

Puigneró

El vicepresident Puigneró anuncia que el Govern prorrogarà els descomptes per a vehicles de zero i baixes emissions a les vies de peatge

query_builder   3 novembre 2021 10:21

event_note Nota de premsa

El vicepresident Puigneró anuncia que el Govern prorrogarà els descomptes per a vehicles de zero i baixes emissions a les vies de peatge

  • Les bonificacions volen estimular l’ús de vehicles més nets i la renovació d’un parc automobilístic dels més envellits d’Europa
  • Es preveu que la mesura suposarà una reducció d’emissions de 50.000 tones de CO2 en tres anys
Puigneró

El vicepresident de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat avui al Parlament que el Govern prorrogarà el sistema de descomptes per als vehicles de zero i baixes emissions en vies de peatge de titularitat de la Generalitat. Aquesta mesura permetrà “incentivar una renovació del parc de vehicles i, per tant, una mobilitat molt més verda i descarbonitzada”. Es calcula que aquesta pròrroga suposarà una reducció de les emissions de gairebé 50.000 tones de CO2 en el conjunt dels tres anys de vigència de la pròrroga.

Puigneró ha emmarcat aquesta mesura en les actuacions que el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori està duent a terme per a fer front al canvi climàtic. En aquest sentit, ha remarcat el foment del teletreball per a reduir desplaçaments en vehicle privat i també la importància “d’actuacions específiques en l’àmbit de la descarbonització de la mobilitat, ja que el 40% de les emissions de CO2 a Catalunya provenen del trànsit rodat; per tant, aquí tenim molta feina a fer tant en la part de transport com en la de les infraestructures”. En aquest sentit, ha  assenyalat la pròxima posada en funcionament de tres noves estacions de l’L10 a la Zona Franca industrial per a facilitar l’accés en transport públic a la feina i el projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en els espais alliberats de peatge de la C-32 nord i la C-33 per a donar energia verda al sistema de carreteres de la Generalitat.

Els descomptes ECO

Els principals objectius del sistema de descomptes ECO, la vigència del qual finalitzava el 31 de desembre d’enguany, són promoure l’ús d’aquests vehicles més nets, renovar el parc automobilístic del país i estimular la indústria de l’automoció en el desenvolupament de vehicles menys contaminants, amb un èmfasi especial en la progressió cap al vehicle elèctric. 

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha anat implementant des de l’any 2011 diverses bonificacions per als vehicles de baixes i zero emissions. Malgrat aquests estímuls, el parc de vehicles català encara és un dels de major antiguitat d’Europa i resta lluny dels objectius previstos a la Llei del canvi climàtic perquè el 30% de renovació del parc de vehicles sigui elèctric el 2025.

D’altra banda, la recent situació d’emergència sanitària i social ha endarrerit la decisió dels potencials usuaris de la xarxa viària en la renovació de vehicles més eficients. A més, el programa Next Generation de la Unió Europea esdevé una oportunitat perquè Catalunya porti a terme les transformacions necessàries per adaptar-se als nous temps i a les noves tendències. Al seu torn, Next Generation Catalonia conté una sèrie de projectes catalans emblemàtics, amb iniciatives com l’electrificació de la mobilitat.

En aquest nou marc de programes i plans d’estímuls per a una reactivació econòmica que ja està suposant increments en la mobilitat, el Govern ha considerat necessari prorrogar les mesures de bonificació del peatge als vehicles més sostenibles fins al 31 de desembre de 2024. Aquest termini permet donar un marc estable a les persones usuàries de la xarxa viària i incidir en la millora de la qualitat de l'aire i de la salut de les persones.

 El sistema de bonificacions consisteix en un descompte per a turismes, furgons i furgonetes del 75% si són elèctrics purs (incloses les motocicletes elèctriques) , elèctrics d’autonomia estesa o hidrogen del 30% si són híbrids, híbrids endollables, de gas natural, GLP o biogàs que siguin Euro 6 o superior. Per al gaudiment del descompte ECO, cal acreditar la baixa prèvia d’un vehicle d’una antiguitat superior a 10 anys i que el preu del vehicle lleuger o de categoria II no sigui superior a 48.000 euros (IVA inclòs).

Aquests descomptes s’apliquen als trajectes efectuats de dilluns a divendres no festius i per a beneficiar-se’n, cal inscriure’s prèviament a www.ecoviat.com i fer el pagament dels peatges mitjançant sistema telemàtic. Les bonificacions ECO es poden complementar amb d’altres que el Govern aplica a les vies de peatge com les dels vehicles d’alta ocupació.

El parc de vehicles acreditats i inscrits com a ECO actualment el conformen 16.355 vehicles, dels quals el 80% (12.854 vehicles) poden gaudir d’una bonificació del 30% i el 20% restant (3.501 vehicles) poden gaudir d’una bonificació del 75% en les vies de peatge de la Generalitat, tret del Túnel del Cadí. 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 239

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 275

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia