Groots va ser fundada l’any 2018 per tres joves de Barcelona que cercaven maneres més sostenibles i eficients de conrear hortalisses. Des d’un inici, Groots va apostar per crear un mètode que permeti produir aliments de manera eficient, maximitzar la producció, i minimitzar l’impacte mediambiental.
L’empresa es dedica a elaborar i comercialitzar aliments sostenibles, locals i saludables gràcies al desenvolupament d’una tecnologia de producció agrícola que permet cultivar a qualsevol lloc i en qualsevol moment de l’any. Es basa en el cultiu de vegetals en prestatgeries situades en torres modulars, que optimitza l’ús de l’espai, i maximitza la qualitat de les plantes.
Groots utilitza un sistema d’hidroponia, que consisteix a recircular una solució d’aigua i nutrients en un circuit tancat que permet un estalvi del 90% d’aigua respecte a l’agricultura tradicional. Actualment, produeix més de 25 varietats d’hortalisses durant tot l’any de manera ininterrompuda, i gràcies al sistema d’agricultura vertical el producte es pot distribuir als centres de consum el mateix dia de la collita.
Per a promoure l’agricultura vertical entre els consumidors, Groots ha muntat petites granges verticals dins de supermercats, cadascuna amb una capacitat de cultivar 100 plantes a la vegada. D’aquesta manera, els clients comproven de primera mà la sostenibilitat del projecte, i poden adquirir productes totalment frescos.
Finalista: Emma Viñas, el Turó de les Nou Cabres
Per l’emprenedoria i creació d’una formatgeria mòbil, i la gestió d’un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental
El Turó de les Nou Cabres és un projecte, nascut de la mà de la jove emprenedora Emma Viñas, que engloba diverses branques, totes derivades de la funció d’un ramat de 500 cabres i ovelles que pasturen al Vallès Occidental. El bestiar fa tasques de silvopastura, que nodreix els animals mentre efectuen tasques de manteniment de franges perimetrals contra incendis forestals, i alhora produeix aliments com la seva carn o llet i derivats com el formatge, que es venen directament al consumidor de proximitat.
La llet i el formatge s’elaboren de manera artesanal en una instal·lació mòbil integrada per dos contenidors reciclats i reformats, que operen com a obrador i com a cambra de maduració. Els productes lactis elaborats es distribueixen a particulars i també a algunes botigues i restaurants del territori català. Els residus resultants de l’elaboració de formatge són utilitzats com a fertilitzant de camps i cultius.
Val a dir que els tres guanyadors del PITA 2021 estan dotats amb 6.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.
Amb aquesta convocatòria, el Departament pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.