Aquesta tarda ha tingut lloc el plenari del CNDC, òrgan consultiu que acull 437 entitats que treballen per a una Catalunya feminista

Les entitats han escollit Eugènia Bretones Espejo com a vicepresidenta segona d’aquest organisme

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit aquesta tarda la primera reunió plenària del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) de la legislatura. També hi ha participat la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés.

La consellera ha presentat a les entitats de dones els tres eixos del Pla de Govern pel que fa a igualtat i feminismes i ha destacat que  “venim a desplegar la Llei del Dret de les Dones a Erradicar la Violència Masclista en tota la seva potència, desplegant noves eines per combatre la violència de tots els àmbits i totes les formes, les que ja es recollien i les més recents, com l’obstètrica, la política, l’educativa i, molt especialment, la violència institucional”.

Tània Verge ha subratllat que “tenim la Llei i la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista que reformulem i revitalitzem per alinear i sincronitzar les actuacions de tots els departaments i administracions perquè la diligència deguda sigui implementada correctament i es garanteixin de manera efectiva els drets de les dones”.

La consellera també s’ha referit a que “aquesta legislatura és de canvis per al propi CNDC ja que esdevindrà un organismes totalment autònom amb pressupost propi i mecanismes adients per a la seva autogestió per mantenir aquesta interlocució amb institucions i que les institucions vegin el CNDC com un espai de rendiment de comptes i no només de consulta més o menys periòdica”.  Verge ha finalitzat la seva intervenció reiterant “la voluntat de treballar més que mai des de la proximitat i el rendiment de comptes amb el CNDC”.

Seguidament, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, ha explicat l’avaluació que s’està realitzant de la Llei 2015 d’igualtat efectiva de dones i homes i ha anunciat, entre d’altres temes, els terminis per al procés d’autonomia del Consell Nacional de les Dones de Catalunya a través d’un projecte de Llei.

Eugènia Bretones Espejo, que ha estat escollida vicepresidenta segona d’aquest organisme i que coordina el Grup de Treball per a la millora del funcionament del CNDC i la modificació del Decret de creació, ha posat l’accent en la importància de “treballar en un protocol de relacions entre les administracions i les associacions i programes per a que la participació ciutadana sigui el tercer agent de la democràcia”.

Grups de Treball i Assemblees territorials

Posteriorment han pres la paraula les representants dels grups de treball (GT) i assemblees territorials. Júlia Vega Soria, del GT per a l’Abordatge de les Violències Masclistes ha explicat que “estem treballant per aterrar els temes pendents de desplegar de la Llei del Dret de les Dones a Eradicar la Violència Masclista i els que ara s’han incorporat”.

Montserrat Serrallonga Sivilla ,del GT de Dones grans, ha posat de relleu, entre altres temes, “els problemes de mobilitat per a les dones grans a la ciutat de Barcelona”. M.Carme Riu Pascual, del GT Dones i discapacitat ha reclamat “una bona dotació per a la Llei d’autonomia o dependència de cara al treball no retribuït de les dones i que se li comenci a donar valor econòmic i prestigi social”.

Almudena Rodríguez, del GT Internacional, ha informat dels treballs del CNDC de cara a la propera reunió de la CSW de NNUU i ha anunciat que ja s’ha fet arribar la Declaració de l’organisme per a aquesta reunió d’alt nivell, que enguany se centra en els drets humans de dones i nenes i en la justícia climàtica. Fàtima Ahmed el Haddad, del GT Dones Migrades i Refugiades, ha posat l’accent en destacar la importància de ser-hi presents en tots els grups de treball perquè “en tot ens afecten”.

També hi ha intervingut Núria Viñas, qui ha explicat que hi ha 30 entitats treballant en el GT de Dones, Empresa i Economia, i Silvia Aldavert, que ha posat sobre la taula la importància de les cures també per a les activistes. Maria Rosa Llurba Caparó, de l’Assemblea territorial de dones de Tarragona, ha posat de relleu un replegament dels grups de dones de pobles petits a causa de la pandèmia. Per part de l’Assemblea de dones de l’Ebre, ha intervingut  Maria Teresa Bonet Fabra.

Finalment, han participat les representants que formen part dels grups de treball de l’Administració de la Generalitat. Núria Viñas ha explicat els avenços de la  Xarxa Emprèn per donar suport a la creació d’empreses creades per dones i la constatació de que “encara ara no és el mateix que creï una empresa un home o una dona. Encara hi ha obstacles que ho són més per a les dones”.

Iolanda Piedra, del Comitè de Seguiment del Projecte Operatiu del Fons Social i Europeu i de seguiment del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, ha exposat quines podrien ser les estratègies per a incidir més en aquests  grups.

També hi ha intervingut Mercè Otero Vidal, qui participa en el Consell nacional LGBTI i el consell Social de la Llengua catalana i a l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG). Otero ha posat de relleu les dificultats del col·lectiu LGBTI en període de pandèmia i ha demanat que en l’OIG hi participin més les entitats de dones. I Carme Riu Pascual , qui participa en el grup de treball de dades i càlculs de l’OIG, ha posat de manifest “la importància de recollir  no només les dades segregades per gènere, sinó també dades amb perspectiva de gènere i amb perspectiva intereseccional”.

Han tancat el plenari les intervencions de Maria Rovira Duran, qui participa com a CNDC en el Consell Assessor de Dones del Món Rural i Marítim, Gemma Linares Molinas, de Àrea Tècnica d’Igualtat i Gènere de l’Institut de Treball Social i de Serveis Socials (INTRESS); Maria Rosa Lunas Masnou de Federació d'Organitzacions Catalanes de Gent Gran, Dones i Família i Susana Rodríguez, de la Fundació Aroa.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) és l'òrgan col·legiat de participació i consulta de l'Institut Català de les Dones que integra representants d’ entitats que treballen en programes en favor de la igualtat i la transformació feminista, així com les diferents entitats de dones del territori català, per a les qüestions vinculades al Pla del Govern en matèria de polítiques de dones en els àmbits polític, social, cultural, econòmic i educatiu.