Direcció General de Comunicació

Conseller Elena

Conseller Elena: "Els acords d'avui ens permetran abordar la transformació de Mossos d'Esquadra amb la mirada posada en el 2030"

query_builder   5 novembre 2021 14:49

event_note Nota de premsa

Conseller Elena: "Els acords d'avui ens permetran abordar la transformació de Mossos d'Esquadra amb la mirada posada en el 2030"

Elena
  • La Junta de Seguretat de Catalunya ha aprovat un nou sostre de la plantilla dels Mossos d’Esquadra en 22.006 efectius policials
  • El conseller d'Interior destaca que l’increment del 20% del sostre ens ha de servir per avançar cap a una policia més social, pròxima, femenina i al nivell de la resta de policies europees

La Junta de Seguretat de Catalunya, presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acordat aquest matí l’establiment d’un nou sostre de plantilla en 22.006 efectius policials, el qual permetrà abordar “la notícia més important pel cos de Mossos dels darrers 15 anys  i ens permeten abordar una transformació amb la mirada posada en el 2030”, tal com ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Aquest nou sostre ens ha de permetre tenir una policia més propera, femenina, amb accent social i al nivell de les millors policies europees”.

La Junta s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat per analitzar els principals reptes de seguretat. A la reunió hi han assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i els màxims representants dels departaments dels dos governs.

 En roda de premsa, Elena ha manifestat que “gràcies a aquest acord podrem protegir millor la ciutadania de Catalunya i protegir millor els drets i llibertats”. Segons ha destacat, “també vol dir més recursos per lluitar contra les violències masclistes i delictes d’odi i desenvolupar noves funcions en àmbits com, per exemple, la ciberseguretat”, ha afegit.

Un segon acord, ha destacat Elena, és “la millora de l’intercanvi d’informació policial potenciant la lluita contra la violència masclista, una de les màximes prioritats d’aquest Govern”.

També s’ha acordat la interconnexió a bases de dades estatals i internacionals, el què representa un important pas endavant en la lluita contra el crim organitzat a escala internacional i permetrà tenir accés directe i intercanvi policial. Per Elena, aquests acords “ens homologuen com a qualsevol altra policia europea”. En aquest sentit, també s’ha acordat habilitat els Mossos per fer vigilància transfronterera.

Per la seva banda, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha posat en valor la “lleialtat” entre la Generalitat i l’estat amb la celebració de la Junta de Seguretat de Catalunya i dels acords acordats.

Grande-Marlaska ha destacat especialment l’acord de l’ampliació del sostre de la plantilla dels Mossos d’Esquadra afirmant que “amb el temps i superant alguns obstacles, hem sabut construir aquests anys un model de cooperació i coordinació institucional satisfactori, inclús exemplar”, ha afegit.

Principals acords de la Junta de Seguretat de Catalunya

  • Nou sostre de plantilla de Mossos d’Esquadra fins a assolir els 22.006: S’acorda incrementar en 3.739 places la dotació de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, fins a arribar a una plantilla final de 22.006 efectius policials, la qual cosa suposarà una ràtio de 2,628 agents per cada mil habitants (actualment la ràtio és de 2,365).  Amb aquest acord es compleix la necessitat d’establir un correcte dimensionament i actualització de la dotació d’efectius policials de la PG-ME tenint en compte factors demogràfics, moviments de població lligats al turisme i l’evolució dels riscos de seguretat en l’àmbit nacional, de la Unió Europea i mundial.
  • Més traspàs d’informació en la lluita contra la violència masclista: S’acorda que el serveis tecnològics del ministeri i el Departament d’Interior treballin coordinadament amb l’objectiu de garantir el traspàs correcte d’informació entre els respectius sistemes contra la violència de gènere. S’estableix la interconnexió de la base de dades de la PG-ME amb els sistema VioGén i constituir un grup de treball per revisar i canalitzar les tasques d’aquesta comissió.
  • S’amplien les competències en la vigilància transfronterera: S’habilita els Mossos d’Esquadra per fer vigilàncies transfrontereres. L’acord es basa a considerar la PG-ME com agents d’un estat membre d’acord amb l’article 40.4 del conveni de Schengen. D’aquesta manera, s’homologa els Mossos d’Esquadra com a qualsevol policia europea.
  • Els Mossos d’Esquadra podran accedir a bases de dades estatals i internacionals: Amb l’objectiu de continuar avançant en la interconnexió de dades, la Junta de Seguretat acorda també la constitució d’un Grup de treball perquè els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tinguin accés, recíprocament, a les bases de dades d'interoperabilitat d’àmbit estatal i internacional i a la informació d’aquestes.
  • Lluita contra les noves formes de criminalitat: Els Mossos d’Esquadra participaran en el Pla estratègic contra la cibercriminalitat. La implementació de les accions previstes en aquest pla es realitzarà d’acord amb les competències dels Mossos en la lluita contra aquestes noves formes de criminalitat.
  • Interconnexió de les bases de dades d’hospedatge i lloguer de vehicles: Constitució d’un grup de treball sobre les bases de dades de registre de documentació i informació de les persones físiques o jurídiques que exerceixin activitats d’hospedatge i lloguer de vehicles de motor.
  • Més col·laboració entre la PG-ME i les FCSE a través del CAT112: Amb l’objectiu de millorar i garantir la seguretat pública, s’accentua l’intercanvi d’informació a través del CAT112 sobre l’activitat policial rellevant que les policies que actuen a Catalunya, en el marc de les seves competències, així com prestar cooperació i assistència.
  • Participació en els Plans estratègics de l’estat en matèria de prevenció, protecció i promoció de la seguretat pública: Per últim, s’ha acordat la participació en els Plans Estratègics impulsats per la Secretaria d’Estat de seguretat en matèria de prevenció, protecció i promoció de la seguretat pública. Mossos col·laborarà en la redacció de tots els plans estratègics aprovats per la Secretaria d’Estat.

1  

Imatges

El conseller Elena durant la compareixença

El conseller Elena durant la compareixença 3895

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia