- La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert es reuneix amb els màxims responsables del Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició de Colòmbia, que són a Barcelona amb motiu de les XIX Jornades sobre Colòmbia que organitza la Taula per Colòmbia amb el suport del Govern
- Colòmbia ha estat històricament un país prioritari per a la cooperació catalana i el que més ajut oficial al desenvolupament català ha rebut
La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, s’han reunit aquest divendres amb membres del Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició de Colòmbia, que té l’objectiu de garantir els drets de les víctimes del conflicte armat colombià i contribuir a la transició cap a la pau. Es tracta de Carlos Martín Beristain, comissionat de la Comissió de la Veritat; Luz Marina Monzón, directora de la Unitat de Cerca de Persones Desaparegudes; i Eduardo Cifuentes, president de la Jurisdicció Especial per a la Pau. Són els màxims responsables dels tres mecanismes que composen aquest sistema creat per l’Acord de Pau a Colòmbia, signat ara fa cinc anys entre el Govern colombià i les FARC-EP. A la reunió també hi ha assistit Kristian Herbolzheimer, director de l’Institut Català Internacional per la Pau. Martín, Monzón i Cifuentes són a Barcelona amb motiu de de la celebració de les XIX Jornades sobre Colòmbia organitzades per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, una plataforma que aglutina entitats catalanes que treballen per contribuir des de Catalunya a la construcció d’una pau estable i duradora al país.
“El Govern de Catalunya està compromès amb aquests mecanismes per al suport al procés de pau a Colòmbia”, ha afirmat la consellera Alsina, que ha mostrat la voluntat de mantenir el rol que Catalunya ha tingut al llarg dels anys en el procés de pau al país sud-americà. “Com a país compromès amb la pau, des de Catalunya creiem que donar suport a la implementació dels Acords de Pau és necessari tant per Colòmbia com per la comunitat internacional”, ha subratllat. Alsina ha destacat la “rellevància” del Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició de Colòmbia, “un far en el camí cap a la pau a Colòmbia”, i ha posat en valor la seva perspectiva de gènere i la inclusió de les víctimes que viuen fora del país.
Una prioritat per a la cooperació catalana
La consellera ha recordat que “Colòmbia és i ha estat país prioritari per a la cooperació de la Generalitat de Catalunya”. De fet, és el país que més ajut oficial al desenvolupament català ha rebut: des de l’any 2017, més de 7 milions d’euros. Aquest suport a la implementació dels acords de pau es materialitza en diversos àmbits, com ara el suport estratègic a la Taula per Colòmbia. A més, a través d’un acord amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), la política pública de cooperació al desenvolupament catalana també contribueix a garantir la participació i la visibilització de l’exili colombià a la Comissió de la Veritat. L’ICIP exerceix actualment la secretaria tècnica a Europa d’aquest mecanisme i facilita el treball amb les víctimes del conflicte colombià residents al continent europeu. El grau d’implicació i participació de la diàspora en la Comissió de la Veritat de Colòmbia és un fet inèdit i sense precedents en contextos de justícia transicional. En aquest sentit, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Josep Desquens, ha destacat el rol de la cooperació catalana en el suport al Sistema Integral de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició de Colòmbia. “Malgrat els reptes, l’esperança segueix estant en la implementació integral de l’acord de pau”, ha afegit.
El suport a la construcció de pau i als mecanismes de justícia transicional a Colòmbia han estat prioritats històriques per a la cooperació catalana. Des de la signatura de l’Acord de Pau el 2016, s’ha fet una aposta sostinguda per la seva implementació, fent un èmfasi especial al punt de l’acord dedicat a les víctimes del conflicte armat. És precisament en aquest punt on es troba la creació de les tres institucions del Sistema Integral, al qual la cooperació de la Generalitat de Catalunya ha destinat 750.000 euros des del 2018. L’aposta del Govern de Catalunya per la pau a Colòmbia també es canalitza a través del finançament a ONG catalanes que vetllen per la implementació dels continguts dels acords de pau; amb l’enfortiment institucional i multilateral a la Governació de Nariño i el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, respectivament; i amb l’acollida temporal a Catalunya de defensors i defensores dels drets humans i ambientals, que cada vegada es troben més amenaçats.
Coordinació de les cooperacions catalana, basca i extremenya
Els màxims responsables del Sistema de Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de No Repetició de Colòmbia també s’han reunit aquest divendres amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament del Govern de Catalunya, l’Agència Basca de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i l’Agència Extremenya de Cooperació Internacional, que fa anys que treballen de manera coordinada per ampliar el suport a les institucions que el formen. Les tres administracions han mostrat el suport al Sistema Integral per a la Pau i han refermat el compromís d’aprofundir la seva coordinació perquè el seu suport es tradueixi en un major impuls per al compliment de l’Acord de Pau al país sud-americà.