• Té com a objectiu augmentar l’índex del personal vacunat i conscienciar sobre la importància d’aquest gest
  • Aquesta iniciativa va néixer a l’ICS fa quatre anys i ara s’obre a tots els proveïdors del sistema públic català de salut

El Departament de Salut va engegar fa un parell de setmanes la campanya de vacunació contra la grip, orientada a persones de col·lectius més vulnerables, com  majors de 60 anys, malalts crònics, dones embarassades i professionals de la salut.

I precisament aquest darrer grup, el dels professionals del sector salut, ha de ser el protagonista al llarg d’aquesta setmana, ja que des d'avui fins diumenge 14 de novembre, personal de medicina, d’infermeria, d’administració i altres treballadors de l’àmbit sanitari estan cridats a participar en la campanya ‘V de Vacuna’t’. En concret, en una marató de vacunació per emfatitzar la importància de vacunar-se contra la grip per protegir-se a si mateix i per evitar la transmissió del virus als pacients a qui s’atén i als companys de feina. 

Aquesta iniciativa va sorgir a l’Institut Català de la Salut (ICS) fa quatre anys i va ser tan ben rebuda pels professionals que hi treballen que ara Salut l’estén a la resta de proveïdors del sistema públic de salut de Catalunya. Així, els professionals podran compartir la seva experiència publicant a través de les xarxes socials -Twitter i/o Instagram- amb l’etiqueta #Vdevacunat, una foto per animar d’altres companys a vacunar-se contra la grip. Entre totes les fotografies rebudes es sortejaran sis forfets per anar a esquiar a les estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat: Vallter, La Molina, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll.

‘Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip’
La campanya d’enguany del Departament de Salut incorpora com a lema ‘Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip’, que es pot llegir en diferents cartells informatius que s’han distribuït als centres sanitaris. També inclou un vídeo que es projecta a les pantalles dels centres i es difon a les xarxes socials.

La cobertura vacunal dels professionals sanitaris envers la grip ha anat augmentat any rere any. Fa 9 anys, no arribava al 16%; just abans de la pandèmia, l’any 2019 la cobertura vacunal ja era gairebé del 31%, però va ser l’any passat quan la cobertura va disparar-se fins al 42,5%. L’objectiu per a enguany és fer un salt qualitatiu encara més gran per tal que la cobertura de la vacunació dels professionals sanitaris s’apropi al 75%.

La vacuna contra la grip redueix les hospitalitzacions i la mortalitat a les persones amb risc de malaltia greu. En l’actual context pandèmic de COVID-19 encara és més important augmentar les cobertures de vacunació contra la grip en grups prioritaris. En aquest sentit, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip pot associar-se amb menor gravetat i menor mortalitat per la COVID-19. De fet, hi ha algunes evidències de que ambdós virus competeixen, però en casos de coinfecció amb ambdós virus la probabilitat de morir és el doble que si només es pateix la COVID-19 i 6 vegades més que si no es té cap dels 2 virus.