- El cap de l’Executiu ha destacat les “lluites compartides contra el canvi climàtic” de Catalunya i Escòcia, “dos pobles que compartim anhels, aspiracions i maneres de poder-hi arribar”
- Durant la seva intervenció en l’Assemblea general de la Under2, el president ha assegurat que “la transició verda és imperativa i implica canvis i transformacions de fons”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha iniciat el seu viatge oficial a Glasgow, amb motiu de la Cimera del Clima COP26 amb una reunió amb la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, durant la qual han abordat “les lluites compartides contra el canvi climàtic, en una transició que ha de ser justa, i que ha de servir per generar oportunitats de creació de nous llocs de treball”.
“Aquest és un repte important, que té la societat, l’economia i la nació escocesa, de la qual en podem aprendre”, ha afegit el president, i ha assenyalat que “hem volgut compartir els projectes que des de Catalunya estem treballant en l’àmbit de descarbonització de l’economia i d’acompanyar els sectors productius que es veuen afectats per tot el que comporta un compromís ferm en la lluita contra el canvi climàtic”.
En declaracions als mitjans de comunicació, el president Aragonès ha afirmat que “Escòcia i Catalunya són dos pobles que compartim molts anhels, aspiracions i maneres de poder-hi arribar”. Preguntat sobre el referèndum a Escòcia, el cap del Govern ha expressat “tot el suport al poble escocès, decideixi el que decideixi” i ha reiterat el “compromís del Govern de Catalunya en un procés de negociació amb l’estat que ha de culminar en un referèndum sobre la independència de Catalunya i en una amnistia”. “Aquest és un govern que treballa cada dia per la independència del país, però també per una transició ecològica justa, per una societat millor, per un país feminista, verd i productiu”, ha conclòs.
En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha subratllat que “és important que a Catalunya ens mirem Escòcia i el seu projecte a favor de la independència, perquè es basa en polítiques de justícia social, d’igualtat d’oportunitats i absolutament compromeses en la transició ecològica i en la lluita contra el canvi climàtic”. “És un molt bon exemple i nosaltres des del Govern de Catalunya estem fent el mateix”, ha dit. I ha afegit que es tracta de “dos governs independentistes, progressistes, que el que volem és aconseguir per als nostres pobles el reconeixement del seu dret a decidir el seu futur”.
A més de la reunió amb la primera ministra escocesa, el cap del Govern ha mantingut altres contactes, com ara amb una representació del Govern de Baden-Württemberg, encapçalada pel ministre-president d’aquest land alemany, Winfried Kretschmann, i amb el governador de l’estat de Washington, Jay Inslee.
Acompanyen al president en aquest viatge oficial a Glasgow amb motiu de la COP26 la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el delegat del Govern davant del Regne Unit, Sergi Marcen.
Assemblea Under2
Després de la reunió amb Nicola Sturgeon, el president ha participat en l’Assemblea general de la Under2, la coalició de governs estatals i regionals compromesos amb la reducció de les emissions de CO2, en línia amb l’Acord de París. Durant la sessió Energy, Transport, Industry and Infraestructure Leadership, Pere Aragonès ha afirmat que “la transició verda és imperativa, tant des del punt de vista mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, com des del punt de vista econòmic”. Ha assegurat que això “implica canvis i transformacions de fons”, que “s’han de governar i acompanyar des de les administracions”.
El cap del Govern ha posat de relleu que “la transició verda és imperativa, tant des del punt de vista mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, com des del punt de vista econòmic”. Aquesta transició verda ha de “millorar la vida de la ciutadania”, ha dit, i ha assegurat que això “implica canvis i transformacions de fons”, que “s’han de governar i acompanyar des de les administracions”.
El president Aragonès ha explicat que aquest canvi de model requereix “inversions extraordinàries per accelerar els canvis” i ha assenyalat que en aquesta línia “tenim una oportunitat única amb els Fons Next Generation”, que “han de servir per crear un teixit productiu fort, sostenible i resilient”. “Tot euro que no sigui invertit en clau transformadora és un euro gastat en va”, ha conclòs.
El cap de l’Executiu ha explicat el s’està fent des de Catalunya en aquest àmbit, tant a nivell legislatiu, amb la llei del canvi climàtic o el decret per accelerar la implantació de les energies renovables, com a nivell estratègic. I ha afirmat que “ho fem acompanyant o impulsant directament projectes transformadors tan rellevants com l’aposta per la producció d’hidrogen verd, la biomassa i el biogàs, la creació d’una energètica pública, la millora de la xarxa de transport públic i l’impuls de la mobilitat elèctrica”. El president ha subratllat la importància de “l’acompanyament d’una reindustrialització basada en la digitalització i la sostenibilitat de sectors tan importants per a la nostra economia com pot ser l’automoció o tota la indústria alimentària”.